Vis dėlto šis planas kol kas nėra labai aiškus, o jį paversti įstatymu gali prireikti dar daug laiko.
D.Trumpas apsilankė Misūrio valstijos Springfildo mieste, tikėdamasis užsitikrinti rinkėjų ir įstatymų leidėjų palaikymą, anot jo, „kartą per dešimtmečius“ pasitaikančiai galimybei pertvarkyti mokesčių sistemą.

D. Trumpas, siūlantis nustatyti 15 proc. įmonių pelno mokestį ir įgyvendinti kitas reformas, tvirtino, kad „save griaunantis mūsų mokesčių kodeksas kainuoja milijonus darbo vietų, trilijonus dolerių ir milijardus valandų, sugaištų vykdant (mokesčių prievoles) ir tvarkant dokumentus“.

Prezidentas argumentavo, kad jo siūloma ambicinga mokesčių reforma būtina tolesniam ekonomikos atsigavimui. Jis tikisi, kad respublikonų kontroliuojamas Kongresas šiuos užmojus padės paversti tikrove.

Ekonomika yra viena iš sričių, kuriose padėtis per neramų D. Trumpo prezidentavimą atrodo gana nebloga. Šalyje mažėja nedarbas, o iš rodiklių matyti, kad ekonomikos augimo tempas yra sparčiausias per pastaruosius dvejus metus.

Prieš prezidentiniam sraigtasparniui „Marine One“ pakylant iš Baltųjų rūmų Pietinės pievelės buvo gauta žinia, kad buvo pasiektas D. Trumpo iškeltas tikslas – JAV ūkio prieaugis antrąjį ketvirtį siekė 3 procentus.

„Esu vienas iš manančiųjų, kad galime pasiekti daug daugiau negu 3 procentus“, – šią malonią naujieną komentavo D.Trumpas.

Jis argumentavo, kad 26 tūkst. puslapių apimties JAV mokesčių kodeksas yra nevaldomas, o sudėtingos lengvatų ir tarifų nustatymo taisyklės šalies ekonomiką daro nekonkurencingą.
„Jis stato į nepatogią padėtį paprastus amerikiečius, neturinčius sąskaitininkų armijos, ir yra parankus gilias kišenes turintiems specialiesiems interesams“, – pabrėžė prezidentas.

„Kinija ir kai kurie kiti yra labai konkurencingi, ir jiems labai sekasi, palyginus su mumis, – pridūrė D.Trumpas. – Atvirai sakant, jie mus aplošia.“

Vis dėlto jis neatskleidė išsamesnių detalių, kokių pokyčių žada imtis.

Pavyzdžiui, neaišku, ar siekis nustatyti 15 proc. įmonių pelno mokestį yra įgyvendinamas; taip pat nežinia, ar bus siekiama mažinti nominalųjį tarifą, kuris šiuo metu sudaro 39 proc., ar įmonių mokamą faktinį mokestį, artimesnį 19-ai procentų.

Baltieji rūmai skelbia sieksiantys, kad ši reforma būtų priimta iki šių metų pabaigos, bet toks tikslas techniškai ir politiškai sunkiai įgyvendinamas.

JAV mokesčių sistema nebuvo reikšmingai keista nuo 1986-ųjų, nors tokios pastangos buvo dedamos.

Vis dėlto didžioji dalis prezidento siūlomų įstatymų projektų yra įstrigę, o politinis spaudimas didėja, tad D.Trumpas kreipėsi į respublikonų įstatymų leidėjus ir paragino juos užtikrinti, kad mokesčių reforma būtų įvykdyta.

„Nenoriu būti nuviltas Kongreso. Supratote mane? Ar supratote? – klausė D.Trumpas. – Manau, Kongreso sugrįžimas įvyks. Tikiuosi, kad taip bus. Štai ką jums pasakysiu – Jungtinės Valstijos jumis kliaujasi.“

D.Trumpas taip pat nukreipė ugnį į demokratus ir kaltino juos kaišiojant pagalius į ratus, jam stengiantis atšaukti savo pirmtako Baracko Obamos sveikatos apsaugos sistemos reformas.

„Demokratai stengsis trukdyti mažinti ir reformuoti mokesčius – lygiai kaip jie trukdė vykdyti daugybę kitų dalykų, įskaitant administracijos paskyrimus ir sveikatos apsaugą“, – teigė prezidentas.

Ypatingo prezidento dėmesio sulaukė Misūrio senatorė demokratė Claire McCaskill, ateinančiais metais kovosianti dėl perrinkimo.

„Ji privalo tai dėl jūsų padaryti, o jeigu ji šito dėl jūsų nepadarys, turite balsuoti už jos pašalinimą iš posto“, – pareiškė D. Trumpas.

Vis dėlto D. Trumpui galbūt pirmiausiai reikės susitvarkyti savo kieme. Respublikonai kontroliuoja abejus Kongreso rūmus, bet vargu ar pritars mokesčių reformai, o derybos šiuo klausimu tikriausiai bus itin aštrios.

Tikėtina, kad D. Trumpui galiausiai teks atsisakyti plačios reformos ir tenkintis kuklesniais bei laikinais mokesčių apkarpymais.

Bet kokiu atveju jam teks suremti ietis su griežtą poziciją mokesčių klausimais užėmusiais Respublikonų partijos nariais, tvirtinančiais, kad bet kokios lengvatos turi būti kompensuojamos kitokiomis pajamomis ir nedidinti biudžeto deficito, kuris šiuo metu sudaro apie 350 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją