„Stigma“, pasinaudojusi Europos Sąjungos (ES) investicine priemone „Eco-inovacijos LT+“ ir patobulinusi technologinius procesus, planuoja pritraukti naujų klientų.

Pasiūlys palankesnes sąlygas užsakovams

Panevėžyje įsikūrusi, gamyba iš plastiko ir gumos užsiimanti įmonė, pasinaudojusi ES investicijomis, atnaujins savo įrangą – įsigis naujas stakles. E. Krikščiūnienė pastebi, kad diegiamos ekoinovacijos pasitarnaus formuojant atsakingos įmonės įvaizdį ir leis tapti patrauklesnei užsakovams, kuriems vis labiau aktualūs draugiškumo aplinkai aspektai.

„Modernesnė technika leis pagaminti kokybiškesnius gaminius, sumažinti broko tikimybę ir paspartinti gamybos procesą – tai itin aktualu mūsų užsakovams. Kadangi gamybos metu sunaudosime mažiau žaliavų ir elektros, patirsime mažiau išlaidų, tad, gali būti, kad tai teigiamai atsilieps ir produktų kainoms“, – ekoinovacijų naudą įmonei ir klientams pabrėžia teisininkė.

Sutaupys energijos ir kitų išteklių

E. Krikščiūnienė sako, kad pradėjus naudoti naują įranga įmonės gaminama produkcija nesikeis, bet pagreitės technologiniai procesai.

„Nauja įranga leis sumažinti neigiamą poveikį aplinkai ir tausoti gamtinius išteklius. Taip pat efektyvesnis taps gamybos procesas“, – sako pašnekovė.

E. Krikščiūnienė priduria, kad naujų staklių varikliai yra modernūs, taupantys energiją – leis ją naudoti tik tada, kai jos reikia. Pavyzdžiui, gaminio aušinimo metu energija yra naudojama minimaliai, kai senesnio tipo varikliai energiją viso gamybos proceso metu naudodavo vienodai intensyviai. Naujų staklių kaitinimo elementai galingesni už anksčiau naudotus, todėl leis greičiau pasiekti reikiamą gaminio išlydimo temperatūrą ir sunaudoti mažiau elektros energijos.

Panevėžyje įsikūrusi įmonė užsiima gamyba iš plastiko ir gumos

Skaičiuojama, kad įdiegus inovacijas atsiras galimybė intensyvesniam antrinių žaliavų panaudojimui – dabar jų yra panaudojama apie 5–10 proc., o pradėjus naudoti naujus įrengimus, jų panaudojimas padidės iki 20 proc. Ekoinovacijos turėtų maždaug trečdaliu sumažinti elektros energijos suvartojimą, o naujos modernios staklės padės sutaupyti nuo 50 iki 300 litrų tepalo.

Kvies verslininkus teikti paraiškas

Netrukus bus skelbiamas kvietimas įmonėms teikti paraiškas projektams pagal priemonę „Eco-inovacijos LT+“ finansuoti. Šia Ūkio ministerijos administruojama ES investicijų priemone gali pasinaudoti smulkusis ir vidutinis verslas.

Priemonei skirta 86,89 mln. Eur ES investicijų.

Pagal priemonę „Eco-inovacijos LT+“ įmonėms teikiamas finansavimas technologinių ekoinovacijų diegimui, t.y., investicijoms į įrenginius ir technologijas, kurios padėtų sumažinti neigiamą ūkinės veiklos poveikį aplinkai: tausotų gamtos išteklius, remtųsi beatliekine gamyba, pakartotiniu atliekų naudojimu ir (ar) perdirbimu, atliekamos šilumos panaudojimu ir pan.

Daugiau informacijos apie priemonę „Eco-inovacijos LT+“ galima rasti Ūkio ministerijos, Lietuvos verslo paramos agentūros bei ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_75381869