Vasara jau čia, o tai reiškia, kad metas pasirūpinti šviežių vaisių ir daržovių atsargomis. Ir, be jokios abejonės, vienas populiariausių vasaros gardėsių yra vaikystės klasika – vyšnios, turtingos vertingų maistinių medžiagų.

Štai viskas, ką turite žinoti apie šią skanią ir vertingą uogą.

Kiek vyšnių rūšių yra?

Vyšnių rūšių yra labai daug, tačiau paprastai augintojai skirsto visas vyšnias į dvi kategorijas: saldžios ir rūgščios. Štai Jungtinėse Amerikos Valstijose pirmosios auginamos Kalifornijoje, Vašingtono ir Oregono valstijose, o antrosios paprastai vartotojus pasiekia iš Mičigano valstijos.

Kaip parduotuvėje išsirinkti geriausias vyšnias?

„Kai renkatės šviežias vyšnias, atkreipkite dėmesį į kotelį“, – pataria Vyšnių rinkodaros instituto prezidentas Philas Korsonas. Reiktų rinktis tas uogas, kurios turi žalius kotelius, nes tai byloja, kad uoga šviežesnė, nesvarbu, saldi ji ar rūgšti. O jei kalbėti apie spalvą, rinkitės sodrios spalvos vyšnias, nesvarbu, pasirinkote geltonas, rožines ar rubino raudonio uogas.

Kokia vyšnių maistinė vertė?

Vyšniose labai daug mums vertingų maistinių medžiagų. Jose gausu antioksidantų, priešuždegiminių junginių, kalio ir antocianinų, kurie, kaip įrodė tyrimai, turi daug privalumų, ypač Alzheimerio ligos prevencijai. Taip pat atlikti tyrimai, parodė, kad rūgščios vyšnios gali pagreitinti organizmo atsigavimo po treniruotės procesus.

Vienoje porcijoje vyšnių (tai maždaug 21 kąsnio dydžio uoga) yra mažiau kaip 100 kalorijų. Taip pat šis gardus vaisius turi žemą glikemijos indeksą, o tai reiškia, kad saldumas patenka į jūsų kraują lėtai, o jūs ilgiau jaučiate sotumo jausmą.

Kaip laikyti vyšnias?

Kalbant apie vyšnių laikymą, svarbiausia yra laikyti šaltai. Ši taisyklė galioja visoms jų rūšims.

Vis dėlto, abi vyšnių kategorijos turi du esminius skirtumus. „Rūgščios vyšnios yra gležnesnės ir turi lengviau pažeidžiamą odelę, nei saldžiosios“, – aiškina Ph. Korsonas. Kitaip tariant, nesumeskite jų į maišelį kartu su kitomis prekėmis, juolab po kitomis ūkininkų turgelyje įsigytomis gėrybėmis. O štai saldžios vyšnios atlaikys kiek grubesnį elgesį.

Geriausia vyšnias laikyti nuplautas ir užšaldytas. Kai nuspręsite atšildyti, iš anksto įdėkite šaldytas uogas į šaldytuvą.

Kaip paruošti vyšnias?

Deja, vyšnios turi ir trūkumą – tie varginantys kauliukai. Todėl valgykite vyšnias atsargiai, kad neišsilaužtumėte danties.

Jeigu norite kauliukus išimti, pats lengviausias būdas – nueiti į parduotuvę ir nusipirkti specialų kauliukų išėmimo aparatą, su kuriuo nesunkiai atliksite šį darbą. Jeigu esate iš tų, kurie linkę viską padaryti savo rankomis, griebkite popieriaus sąvaržėlę ar valgomąją lazdelę ir spauskite į vyšnią kauliuko zonoje tol, kol jis iššoks kitoje pusėje. Tik pasisaugokite sulčių.

Kaip panaudoti vyšnias maisto gamyboje?

Vyšniomis galite gardinti tirštuosius kokteilius arba dribsnius.

„Vyšnios neabejotinai turi savo vietą virtuvėje dėl saldžiarūgščio skonio ir ryškios spalvos“, – sako Ph. Korsonas. – Pastaruoju metu teko matyti vyšnias su vytinta jautiena, o tai yra įdomus ir unikalus šių uogų panaudojimo būdas.“

Be to, visada gyva klasika: vyšnių pyragas ar pyragaičiai su šiomis uogomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)