Kaip teigia Aplinkos ministerijos ES paramos administravimo departamento specialistė Deniza Leontjeva, investicijos į aplinkosauginius-rekreacinius objektus – puiki galimybė pasivyti prarastą laiką tampant moderniais ir lankytojams patraukliais, edukacinį poveikį turinčiais, objektais.

Vienas iš tokių atnaujinamų lankytinų objektų – Lietuvos zoologijos sodas. Visų mėgstamas zoologijos sodas Kaune veikia beveik 80 metų, taigi šis objektas jau labai garbingo amžiaus, o iki šiol nebuvo iš esmės remontuotas. Planuojama, kad ES investicijų dėka atlikus sodo esminę rekonstrukciją ir išvystymą, jis gali tapti vienu įdomiausiu ne tik Lietuvoje, bet ir visoje vidurio Europoje, gamtos, kultūros, švietimo ir poilsio centru.

„Žmogaus kultūra auga per patirtį ir pažinimą. Aplinkosauginė kultūra – sudedamoji žmogaus kultūros dalis, savyje talpinanti pagarbą mus supančiai aplinkai, gausiai įvairiausių, kartais ir pagalbos prašančių, gyventojų. Lietuvos zoologijos sodo atnaujinimui skiriamomis lėšomis siekiame prisidėti prie geresnių gyvūnų laikymo sąlygų, o įrengus edukacijos centrą - ir prie biologinės įvairovės pažinimo“ ,– teigė D. Leontjeva.

Svarbiausia – gyvūnų gerovė

Apsilankius zoologijos sode kartais atrodo, kad laikas sustojo. Zoologijos sodas, bendradarbiaudamas su privačiu sektoriumi, atnaujino pavienius voljerus, tačiau nemaža dalis infrastruktūros jau nusidėvėjusi. Sode yra išlikusių dar sovietmečiu statytų voljerų su betoniniais grindiniais ir storomis grotomis. Tai ne tik nepatrauklu, bet ir nebeatitinka šiuolaikinių gyvūnų gerovės užtikrinimo reikalavimų ir rekomendacijų.

Kauno zoologijos sodas

Numatytame įgyvendinti investiciniame projekte daug dėmesio skiriama gyvūnų laikymo sąlygų pagerinimui. Planuojama atnaujinti gyvūnų laikymo-gyvenamąją infrastruktūrą, pastatyti naujus pastatus ir voljerus plėšriesiems žinduoliams, žirafoms, kanopiniams žinduoliams, vilkams, lapėms, kiškiams, šiltųjų kraštų bei naminiams gyvūnams ir paukščiams. Baltųjų meškų pastatas bus rekonstruojamas į oranžeriją.

„Įgyvendinus numatytas statybas ne tik pagerinsime gyvūnų laikymo bei gyvenimo sąlygas, bet ir sukursime patrauklias ekspozicines erdves, kas turėtų padidinti Lietuvos zoologijos sodo patrauklumą ir lankomumą“, – savo viltis išsakė Lietuvos Zoologijos sodo Komunikacijos ir edukacijos skyriaus vyriausias vadybininkas Rimantas Zajankauskas.

Būsimiesiems veterinarams – praktikos vieta

Viena iš zoologijos sodo funkcijų – laikomų gyvūnų sveikatos priežiūra ir gydymas. Šių paslaugų suteikimas dėl nusidėvėjusios infrastruktūros ir ploto stokos gana ribotas, todėl planuojama pastatyti naują veterinarijos ir karantino pastatą.

Įgyvendinamas investicinis projektas visapusiškai atnaujins infrastruktūrą ir atneš naudos ne tik zoologijos sodo gyventojams ir darbuotojams. Visiškai naujos galimybės atsivers ir studentų praktikai.
„Turėdami naujus pastatus sukursime profesionalią, gyvūnų gydymo ir sveikatos priežiūros sąlygas atitinkančią, veterinariją, kuri užtikrins gyvūnų sveikatingumą ir jie bus patrauklesni lankytojams. Taip pat sudarysime galimybes veterinarinės medicinos studijų programos studentams įgyti praktinių žinių“, – naujos statybos privalumus vardijo R. Zajankauskas.

Apie gamtą – interaktyviai

Šiuolaikiniai zoologijos sodai aktyviai dirba, kad žmonės kuo daugiau sužinotų apie laukinę gamtą ir jai kylančias grėsmes bei skatina visuomenę įsitraukti į biologinės įvairovės išsaugojimą, tvaraus gamtos išteklių naudojimo iniciatyvas.

Lietuvos zoologijos sodas šiuo metu veda mokomąsias veiklas sodo teritorijoje ir už jo ribų, tačiau, siekdamas tapti švietimo centru, numato išplėsti švietėjiškas veiklas. Pirmiausiai, bus įkurtas edukacinis centras. Ši interaktyvi mokomoji erdvė išnaudos naujausias technologijas ir informaciją pateiks taip, kaip nori šiuolaikinis zoologijos sodo lankytojas.

„Gerokai išplėsime edukacinių paslaugų įvairovę. Lankytojai galės pasirinkti sau įdomiausias pramogas – nuo pasijodinėjimo poniu iki mobiliųjų programėlių, pažinti biologinę įvairovę. Kokybiškų paslaugų dėka mūsų svečiai galės praleisti visą dieną zoologijos sode ir nereikės skubėti namo dėl veiklų trūkumo“, – ateities planais dalinosi R. Zajankauskas.

„Gamtos išsaugojimo žinias lankytojai galės pagilinti ir naujai įrengtame muziejuje kartu su informacijos centru. Ten planuojame eksponuoti ir mūsų sodo nuotraukas, daiktus, kurie liudija turtingą istoriją“, – toliau vardija zoologijos sodo planus R. Zajankauskas.

Pramogų bus ir žiemą

Vasaros metu zoologijos sodas būna pilnas lankytojų – didelių ir mažų. O šaltuoju metų laiku retas žmogus sumąstydavo, kad laisvalaikį galima praleisti zoologijos sode. Įgyvendinus zoologijos sodo investicinį projektą, lankytojai turės galimybę ir žiemą aplankyti egzotinius gyvūnus, kurie įsikurs egzotariume.

Kauno zoologijos sodas

„Zoologijos sode vietoj buvusio akvariumo-terariumo bus statomas egzotariumas. Jame bus laikoma kelių klimatinių zonų (tropikų, vidutinio klimato ir kt.) egzotiniai gyvūnai – žuvys, varliagyviai, ropliai, paukščiai, žinduoliai. Ši ekspozicija veiks visais metų laikais, todėl lankytojai galės apžiūrėti ją kada panorėję“, – sakė R. Zajankauskas.

Naujoji erdvė sumažins zoologijos sodo sezoniškumą, išplės žiemą siūlomų paslaugų įvairovę ir prieinamumą bei užtikrins didesnius lankytojų srautus žiemą. Planuojama, kad bus galimybė stebėti gyvūnus ištisus metus. Dalis gyvūnų žiemojimo patalpų turės vienpusį stiklą, kad lankytojai galėtų stebėti gyvūnus žiemos metu.

Milijoninės investicijos

Aplinkos ministerijos duomenimis, Lietuvos zoologijos sodui atnaujinti pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programą skirta virš 11 mln. eurų didžiąją lėšų dalį numatant iš Europos Sąjungos regioninės plėtros fondo lėšų. Įgyvendinus visas veiklas zoologijos sodas taptų patrauklesnis visuomenei, labiau lankomas, pagerėtų finansinė situacija, zoologijos sodas galėtų vykdyti daugiau mokslinių, edukacinių programų, būtų užtikrinamos tinkamos gyvūnų laikymo sąlygos.

Atnaujinimo darbai numatomi pradėti šiais metais, o pabaigti 2020 metais. Rekonstrukcijos metu visi norintys galės ir toliau aplankyti gyvūnus, nes zoologijos sodas nebus uždarytas.

Finansuota Europos socialinio fondo lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_74937748