„Labai svarbus švietimas ir suvokimas žmonių, ką tai reiškia nuslėpti mokesčius. Daugumai, matyt, priimtina, kad, atrodo, nieko nedaro arba savo piniginę gausina, bet pasekmės yra tos, kad prarandame galimybę per viešąsias paslaugas suteikti tiek geresnes medicinos paslaugas, tiek darželių naujų pastatyti, mokyklas renovuoti, darbo vietas kurti“, – sakė Premjeras, pridūręs, kad vis dėlto švietimas nėra vienintelė priemonė kovojant su šešėliu.

Ministras Pirmininkas paminėjo kelis sektorius, kuriuose šešėlinės ekonomikos klausimas ypač opus.

„Vieną iš sričių matome, kad tai yra dalis nelegalaus darbo, kad yra mokamas minimalus atlyginimas, o visa kita mokama vadinamajame vokelyje. Taip pat yra problema su akcizais apmokestinamomis prekėmis, naftos produktų sektorių reiktų išskirti, tabaką“, – sakė S. Skvernelis.

Akcijoje dalyvavo ir Vyriausybės ministrai, praeiviams daliję informacinius pranešimus. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad medicinos srityje yra aktuali ir stambios, ir smulkios korupcijos problema, bet valdžia turi ambicijų kovoti su šiais reiškiniais ir jau galima įžvelgti padėties gerėjimo tendencijų.

„Kiek matome iš apklausų, situacija po truputį gerėja. Ji nėra tokia, kokios norėtume, bet pamažu keičiasi. Apskritai, mentalitetas visuomenėje keičiasi ir supratimas jau yra kitoks. Natūralu, kad tai turi būti susieta ir su tinkamu atlygiu medikams: medikas turi gauti orų atlyginimą, kad jam nereikėtų žemintis ir žeminti pacientų neteisėtais veiksmais“, – prasidėjus akcijai, naujienų agentūrai ELTA sakė A. Veryga.

Ministras paragino gyventojus ieškoti kitų padėkos už gydytojų suteiktas paslaugas būdų.

„Nė vienas chirurgas ar kitas gydytojas specialiai kažko blogo tikrai nedarys ir nedaro. Ir žmonės tikrai neturėtų galvoti, kad nedavus pinigų jie bus negydomi ar bus neprižiūrimi. O padėkai išreikšti yra ir kitų būdų, nebūtina nešti pinigus ar dovanas: žmonės gali tinkamai vykdyti gydytojo nurodymus, pagarbiai su juo elgtis, gražiai padėkoti“, – sakė ministras A. Veryga.

Iniciatyvos „Baltoji banga“ akcija „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ Lietuvoje rengiama jau šeštus metus iš eilės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)