Tokius sprendimus taiko vis daugiau įmonių, siekiančių lygiuotis į Vakarus ir tokiu būdu didinti savo konkurencingumą bei darbo našumą.

Tvaraus verslo modelis

Nors ekoinovacijų diegimas versle labiausiai siejamas su naujomis technologijomis bei gamybos procesų tobulinimu, ne mažiau svarbiomis ekologinėmis naujovėmis laikomos naujos paslaugos ar aplinkosauginius standartus atitinkantys organizaciniai pokyčiai. Bet kokiu atveju, pagrindinis šių inovacijų tikslas – sukurti tokį verslo modelį, kuris būtų tiek konkurencingas, tiek draugiškas aplinkai.

Ekoinovacijų nauda verslui – akivaizdi. Atlikti tyrimai rodo, kad šios priemonės padeda padidinti naudojamų išteklių produktyvumą ir sutaupyti mažinant sunaudojamų medžiagų bei suvartojamos energijos kiekius. Aplinkai draugiškų produktų gamyba ar paslaugų teikimas įmonei gali atverti naujas rinkas ir įtikti platesniam vartotojų ratui. Beje, patys klientai, vis labiau rūpindamiesi ekologija, kelia papildomus aplinkosaugos reikalavimus, kurių tikisi iš vartojamų produktų ar paslaugų. Todėl įmonėms tenka prisitaikyti ir ieškoti inovatyvių sprendimų.

Siekia „žalios“ įmonės sertifikato

Nuo 1997 m. spaudos ir reklamos paslaugas teikianti, Kaune įsikūrusi įmonė „Diremta“ pasinaudojo priemone „Eco-inovacijos LT“, kad įgyvendintų projektą, kurio metu diegiamas ISO 14001 sertifikatas. Jis nustato pagrindines normas, kurias organizacijos taiko norėdamos sukurti ir įgyvendinti veiksmingą aplinkos apsaugos vadybos sistemą. Projekto metu taip pat diegiama EMAS aplinkosaugos vadybos sistema, skirta įmonėms ir kitoms organizacijoms, pageidaujančioms įsipareigoti vertinti, valdyti ir gerinti aplinkosaugos veiksmingumą.

„Aplinkosaugos aspektai mūsų įmonei buvo svarbūs ir iki šio projekto įgyvendinimo, tačiau dabar šis sertifikatas ir sistema sukonkretina, ką ir kaip turėtume daryti. Sertifikatu aprašomi konkretūs veiksmai, pavyzdžiui, ką ir kaip rūšiuoti, kur gabenti išrūšiuotas atliekas, o tai įmonės darbuotojams padeda elgtis organizuotai, sutaupyti laiko, efektyviau dirbti. Visa tai formuoja atsakingos kompanijos įvaizdį“, – motyvus pasinaudoti „Eco-inovacijos LT“ priemone atskleidžia įmonės direktorius Remigijus Daugėla.

Mokosi iš Vakarų šalių

Pašnekovo teigimu, įgyvendinamu projektu siekiama padidinti įmonės našumą ir tapti lygiaverčiais panašių Vakarų įmonių partneriais – pažangia, modernia, didelį dėmesį ekologijai skiriančia įmone.

Aplinkosaugos vadybos sistemos diegimo projektas būtent ir yra vienas iš būdų didinti našumą, taip pat užtikrinti norimą procesų valdymą įmonėje. „Žiūrėdami ir mokydamiesi iš Vakarų, norime judėti į priekį ir tobulinti ne tik technologijas, bet ir gamybos, darbo procesus, kelti darbuotojų kvalifikaciją. Laikas mums yra pinigai, o įdiegtos aplinkosaugos vadybos sistemos leidžia taupyti laiką, neatitraukti specialistų nuo jų tiesioginio darbo bei įgyvendinti daugiau užsakymų“, – pastebi R. Daugėla.

Ekoinovacijas pritaikyti savo veikloje Lietuvos įmones kviečia Ūkio ministerijos administruojama Europos Sąjungos investicijų priemonė „Eco inovacijos LT“. Pagal ją į ekoinovacijų diegimą Lietuvoje iki 2020 metų numatyta investuoti per 4,34 mln. eurų. Šiuo metu yra paskelbtas antrasis kvietimas teikti paraiškas. Pagal šį kvietimą paraiškos gali būti teikiamos VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūrai iki 2017 m. gegužės 31 d. Kvietimui skirta 1,45 mln. eurų Europos Sąjungos investicijų.

Daugiau informacijos apie priemonę „Eco-inovacijos LT“ galima rasti Ūkio ministerijos (www.ukmin.lt), Lietuvos verslo paramos agentūros (www.lvpa.lt) arba ES investicijų (www.esinvesticijos.lt) svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.


Užsakymo nr.: PT_74605720