„Ilgą laiką Lietuvos upės buvo žalojamos užtvankų. Galbūt dabar atėjo laikas keistis?!
Dėl šios priežasties kviečiame visus neabejingus bei mylinčius gamtą pasirašyti peticiją dėl Pūčkoriu užtvankos griovimo ir taip prisidėti prie to, kad būtu nugriauta pirmoji Lietuvoje užtvanka ir atstatyta naturalii upės vaga” - rašo peticijos autoriai.

Beje, peticijos autoriai nesiūlo esmingai keisti Belmonto kraštovaizdžio. Jų teigimu, šioje situacijoje įmanoma pasiekti tiek aplinkai, tiek žmogui palankų sprendimą – išardyti užtvanką, tačiau išsaugoti istorinį virš upės nutiestą pėsčiųjų tiltą.

Išardžius betoninę užtvankos dalį bus atlaisvinta natūrali upės tėkmė, žuvys ir kiti mikroorganizmai galės laisvai praplaukti, bus atkurta upės ekosistema. Tuo tarpu pėsčiųjų tiltas, jį sutvirtinus ir atnaujinus, galėtų būti išsaugotas ir toliau atlikti reprezentacinę bei rekreacinę funkciją Pavilnių regioninio parko lankytojams. Taip pat išsaugotas gali būti ir šalia užtvankos įrengtas žuvitakis, kuris, deja, dėl per siaurų ir per stačių laiptų, neįveikiamų žuvims, niekada nebuvo funkcionalus.

Atlaisvinus upės tėkmę ir užtikrinus praplaukimą žuvims, žuvitakis galėtų likti kaip paminklas pirmajam kilniam ir teisingam sprendimui išardyti užtvanką vardan geresnės upės ekosistemos būklės.

Poziciją, kad Belmonto užtvanka turi būti nugriauta, jau išreiškė ir Aplinkos ministerija.

„Ši užtvanka Vilnios upėje jau daug metų yra blogos būklės, nenaudojama, neprižiūrima. Vilnios upė įrašyta į ekologiniu ir kultūriniu požiūriu vertingų upių ar jų ruožų sąrašą, todėl naujos užtvankos statyti šioje vietoje negalima, o išardžius seną būtų atkurtas upės vientisumas ir pagerėtų jos ekologinė būklė“, – sako aplinkos viceministras Martynas Norbutas.