Jiems gali pernelyg išsivystyti kramtymo raumenys, smilkininio apatinio žandikaulio sąnario funkcijos sindromas (uždegimas ir skausmas).

O dar esama tokių grėsmių, kaip aerofagija – oro rijimas kramtant (ji dažnai pasireiškia vaikams – pilvuko pūtimu, rauguliu, rėmeniu), trachėjos nepraeinamumas (kai guma patenka į kvėpavimo takus), žarnyno nepraeinamumas arba vidurių užkietėjimas (vaikams, praryjantiems gumą).

Neseniai pradėta kalbėti apie tai, kad kramtomoji guma nerekomenduojama nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims. Tiesa, omenyje turima tik kramtukė su dirbtiniu saldikliu aspartamu.

Aspartamas yra maždaug 160–200 kartų saldesnis už cukrų. Europos Sąjungos maisto priedų sąraše jis žymimas E951. Tačiau nuo pat susintetinimo 1965 metais aspartamą lydį skandalai ir prieštaros. Kai kurie tyrėjai nustatė, kad jis žiurkėms sukelia vėžį, todėl JAV – šalyje, kur aspartamas buvo atrastas, – labai ilgai jo nepatvirtino kaip maisto priedo.

Kuo aspartamas pavojingas būsimoms mamoms? 2010 metais danai, atlikę plataus masto tyrimą, kuriame dalyvavo per 50 000 nėščiųjų, įrodė, kad moterims, mėgstančioms gaiviuosius gėrimus su šiuo saldikliu, gerokai dažniau prasideda priešlaikinis gimdymas. Taip nutinka dėl to, kad aspartamui besiskaidant organizme susidaro dvi aminorūgštys – asparaginas ir fenilalaninas, taip pat labai pavojingas alkoholis metanolis. Jo koncentracija kenkia vaisiaus vystymuisi, be to, metanolis gali virsti kancerogenu formaldehidu.

Bet tai ne vienintelis priekaištas aspartamui. Dar 7-ajame dešimtmetyje amerikietis neurologas Džonas Olnis įrodė, kad asparaginas ir dar viena garsi aminorūgštis glutamatas (irgi maisto papildas, tik jau skonio stipriklis) yra pavojingi nervų ląstelėmis: taip jas įaudrina, kad tos net gali žūti.

Dž. Olnio nuomone, ypač pavojingos šios aminorūgštys besivystančioms smegenims, taigi pradedant nėštumo laikotarpiu ir iki pat jaunystės. Kritiškiausias periodas – paskutiniai 3 nėštumo mėnesiai ir pirmieji 4 gyvenimo metai. Išoriškai tokie vaikai būna visiškai normalūs, tačiau mokytis jiems būna truputėlį sunkiau, kaip ir sublizgėti kokiais nors gabumais. Taip pat galimi neuroendokrininiai pakitimai, skatinantys nutukimo vystymąsi.

Trumpai tariant, būsimoms mamoms derėtų būti atsargesnėms su kramtomąja guma.

Kita vertus, neseniai buvo išsiaiškinta, kad kramtukė turi ir naudingų savybių. Pavyzdžiui, ji padeda greičiau pasveikti po storosios žarnos operacijos – aktyvina virškinimo sistemos hormonus. Taip pat kramtomoji guma laikoma gera priemone patiriant stresą, nes padeda nusiraminti ir sutelkti dėmesį, net lengviau įsiminti informaciją.