Susikūriau sau darbo vietą, t.y. dirbau pagal verslo liudijimą kirpėja 11 metų, pašalpų neprašiau ir mokesčius mokėjau kaip pridera. Papildomai mokiausi dieniniame skyriuje specialybės vienoje mokykloje. Kadangi viską įmanoma suderinti, tai ir mokslai sekėsi, ir darbas nebuvo našta.

Atėjo nuostabi vasara ir kartu su vyru sužinojome, kad turėsime puikų žmogutį, savo pirmagimį vaikelį. Džiaugsmu tryškome, kol nenuėjome į „Sodrą“. Ten mums pareiškė, kad nei motinystės pašalpos, nei jokie „dekretiniai“ pinigėliai nepriklauso – tik vienkartinė pašalpa (76 eurų) nėščiai moteriai, negaunančiai jokių motinystės pinigų.

Tada susimąstėme. Juk 11 metų dirbau, mokėjau mokesčius, „nesėdėjau“ valstybei „ant sprando“, o vaiką reikės auginti, auklėti, puoselėti visai be jokio euro... Ir gana ilgą laikotarpį, mažiausiai 1,5 metų. Ištiko lengvas šokas.

Pasirodo, taip yra, kadangi esu vyresnė mamytė (man daugiau nei 30 metų), tai ir negalioja, kad mokausi dieniniame skyriuje. Jokiais pinigėliais „nekvepia“ net iš toli. Tada nuėjau į socialinį skyrių dėl vaiko pinigėlių, kurie siekia 28,50 eurų iki dvejų metų. Bet laukė nusivylimas, kadangi vyro ir mano pajamas susumavus jokie pinigėliai nepriklauso... Nors vyro alga nėra didelė. Pamąstėme apie emigraciją, bet nuvijome tą mintį. Juk mažas žmogutis šalia.

Buvo ir ašarų, ir pykčio, kol galiausiai viską apsvarsčius nusprendėme gyventi toliau. Juk vaikelis nekaltas, gal bus didis žmogus. Skeptikai gal paprieštaraus, sakys, kodėl nedirbai pagal darbo sutartį, gautum nors kažkokius minimalius pinigėlius. O aš tiesiog myliu savo darbą, dirbu ir stengiuosi, neprašau malonių. O mažame miestelyje darbai „nesimėto“.

Todėl norėčiau perspėti kitas mamas, kurios dirba pagal verslo liudijimus, labai gerai pagalvoti ir apmąstyti, jei norėtumėte susilaukti kūdikio. Pagalvokite, iš kokių pinigėlių gyvensite – santaupų, skolintų ar prašysite vyro, gal tėvų malonės... Situacija tokia.

Antro kūdikio gal ir norėtumėme, bet situacija verčia suklusti. Tai tiek, mielieji. Ir visą rašliavą pabaigsiu gražia nata. Vaikai – didžiausias mūsų turtas ir stebuklas. Vertinkime, mylėkime ir neleiskime negatyvioms mintims užvaldyti gyvenimo. Visiems sėkmės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Kaip DELFI nurodė „Sodros“ Komunikacijos skyrius, valstybinis socialinis draudimas, kaip ir bet kuris kitas (automobilio, turto, gyvybės) galioja tiems žmonėms, kurie juo draudžiami – moka (arba už juos mokamos) įmokas. Pasirinkdamas veiklos rūšį žmogus kartu pasirenka ir jam, kaip veiklos vykdytojui, galiojančias sąlygas bei taikomas socialines garantijas:

„Pagal verslo liudijimus dirbantys žmonės yra draudžiami tik pensijų ir privalomuoju sveikatos draudimu. Tai yra viena iš mažiausias socialinio draudimo įmokas mokančių savarankiškai dirbančių asmenų grupių.

Pavyzdžiui, uždirbdamas 500 eurų, 1000 eurų ar bet kokią kitą sumą pagal verslo liudijimą dirbantis žmogus iki 2017 m. sumokėdavo 56 eurų VSD per mėnesį, nuo 2017 m. sumoka apie 100 eurų per mėnesį. Iki 2017 m. dirbantis pagal verslo liudijimą žmogus buvo draudžiamas tik pagrindinei senatvės pensijos daliai, nuo 2017 m. – viso dydžio pensijai.

Kadangi pagal verslo liudijimą dirbantieji nemoka motinystės draudimo įmokų, šiuo draudimu jie nėra draudžiami ir negali gauti atitinkamų išmokų iš „Sodros“. Svarbu paminėti, kad dirbantieji ir pagal verslo liudijimą, ir pagal darbo sutartis (per 2015 m. tokių asmenų buvo apie 26 proc. nuo visų, dirbusių pagal verslo liudijimus) yra draudžiami motinystės draudimu (įmokas už juos moka darbdavys) ir gali gauti atitinkamas išmokas (nuo pagal darbo sutartį gaunamų pajamų, nuo kurių mokamos atitinkamo draudimo įmokos).

Taip pat patiksliname, kad „Sodra“ nemoka pašalpų – jas, pagal nustatytas taisykles, skiria savivaldybė.“