Kaip jau tapo įprasta Čiurlionių namuose, renginys prasidėjo muzika – koncertavo M. K. Čiurlionio menų mokyklos saksofonų kvartetas, vadovaujamas Juozo Mikolainio, prieš savaitę užėmęs I vietą Birštono XI jaunųjų atlikėjų ansamblių konkurse-festivalyje.

„M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje šiandien susitiko du kultūros bendražygiai, visuomenės veikėjai ir bičiuliai. Nors iš pažiūros atrodytų labai skirtingi, tačiau bendrų temų vienijami jie žengė koja kojon.

A. Žmuidzinavičiaus paroda

A. Žmuidzinavičius kaip ir M. K. Čiurlionis priklauso tiems dailininkams, kurie visomis savo kūrybos šaknimis yra įaugę į gimtąjį kraštą, liaudies tradicijas, folklorą. Abu dailininkai užaugo Dzūkijoje, abiejų kūryba alsuoja lietuviškumu, abu siejo lietuviškos kultūros puoselėjimo idėjos“, – sakė Druskininkų M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus rinkinių saugotoja Viktorija Lučinskaitė.

A. Žmuidzinavičius ir M. K. Čiurlionis buvo vieno svarbiausių XX amžiaus Lietuvos meno įvykių – Pirmosios lietuvių dailės parodos – organizatoriai ir dalyviai. Būtent M. K. Čiurlioniui A. Žmuidzinavičius perdavė vadovavimą Lietuvių dailės draugijai, kai pats išvyko į JAV skleisti žinią apie atgimstantį lietuvių meną ir rinkti lėšas Tautos namų statybai.

A. Žmuidzinavičiaus paroda

Nuo ankstyvųjų studentiškų A. Žmuidzinavičiaus kūrinių iki 90-mečio jubiliejaus, kurio dailininkas taip ir nesulaukė, sukauptas maždaug 2 tūkst. darbų lobynas, saugomas Kaune.

Iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padalinio statusą turinčio A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejaus atrinkta tapybos darbų ekspozicija „Nostalgiška realybė“, anot V. Lučinskaitės, „turinti savyje poezijos ir ilgesio“, Druskininkuose veiks iki gegužės 15 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)