Sveikatos ekspertų perspėjimu, dėl šios priežasties ateityje mūsų laukia uždelsto veikimo valgymo sutrikimų bomba.

Jaunimas nuo penkiolikos iki dvidešimt ketverių labiausiai yra linkęs nusiraminimo ieškoti saldainiuose ir užkandžiuose, slopindamas liūdesį, ypač dėl santykių problemų. Dažniausiai renkamasi šokoladą ir greitą maistą.

„Priory“ grupė, kuriai buvo pavesta atlikti tyrimą, perspėjo, kad „neleistinai didelis” skaičius jaunimo naudoja maistą kaip prieglobstį nuo problemų. Teigiama, kad valgymas siekiant nusiraminti pernelyg dažnai sukelia nutukimą ar rimtus valgymo sutrikimus, kaip anoreksija, bulimija ar persivalgymas.

Šokiruojantys skaičiai

Pasak tyrimo, vienas iš keturių britų turi psichologinių valgymo problemų. Dr. Peterio Rowano, Londono ligoninės psichiatro teigimu, šie žmonės desperatiškai trokšta užpildyti tuštumą, atsiradusią dėl vienatvės, nepakankamo pasitikėjimo savimi, depresijos ir nesaugumo jausmo. Galima juos apibūdinti kaip „išalkusius meilės”. Deja, ši nusiraminimo forma kenkia jiems patiems, vesdama į gausybę ligų, susijusių su nutukimu ir valgymo sutrikimų vystymusi, kuris gali būti tam tikra dvasinės ligos forma.

Santykių problemos

Trečdalis iš to penkiolikos-dvidešimt ketverių metų jaunimo prisipažino, kad valgo ieškodami nusiraminimo dėl streso ir liūdesio, susijusio su santykių problemomis.

Tūkstančio britų nuo penkiolikos metų apklausa parodė, kad ieškodami nusiraminimo 52 procentai valgo šokoladą, 25 procentai – greitą maistą. Tačiau amžiaus grupėje nuo 15 iki 24 metų šie skaičiai išauga iki 61 ir 43 procentų. Kitas populiarus maistas nusiraminimui – pyragaičiai, tortai, sausainiai, riebūs ir aštrūs užkandžiai, tokie kaip riešutai ir traškučiai.

Vis dėlto 63 procentai respondentų pareiškė, kad jie jaučiasi mažiau patrauklūs, jei mano, jog turi antsvorio.

Tuo tarpu 74 procentai teigia, jog valgydami sveikai geriau save vertina.

Tyrimas taipogi nustatė, kad 60 procentų respondentų niekuomet nėra kaip pateikę savo ruošto maisto kaip romantiškos vakarienės.

Dr. Rowano teigimu, požiūris į maistą ir jo ruošimo įgūdžiai perduodami iš kartos į kartą. Tad dabartinis jaunimas, kuris augins ateinančią kartą, perduos jai savo požiūrį į maistą. Jei dabartinė tendencija tęsis, šis jaunų žmonių su valgymo sutrikimais skaičius nepaliaus augti”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją