Mano manymu, šimtadienis – korupcinių tradicijų šventė. Išsakysiu, kaip į šimtadienį žiūriu aš.

Mano versija, kad ši tradicija susiformavo dar tais laikais, kai artėjant abitūros egzaminams tėvai, o ir kai kurie abiturientai ir abiturientės suprato, kad reikia „patepti“ mokytojus ir mokyklos vadovybę, nes „kas neteps, tas nevažiuos“, kaip sakydavo nuo seno žmonės. Todėl likus maždaug šimtui dienų iki egzaminų buvo surenkami visi mokytojai, kurie vykdys egzaminus toje mokykloje, ir vaišinami. Vaišinimo ir dovanų teikimo tikslas buvo palenkti mokytojus savo ir savo vaikų abiturientų pusėn, kad pažymiai būtų geresni.

Papasakosiu anekdotą:

Kalbasi tėvai:

- Tavo sūnus šiemet baigė mokyklą raudonu diplomu. Reiktų tau jam ką nors padovanoti.
- O tai ką, manai, raudono diplomo padovanojimas tai buvo dar nepakankamai gera dovana?

Kiek aš pamenu, abiturientai tai priimdavo ir jiems, kaip ir visuomenei, tai buvo pateikiama kaip šventė, mokytojai tai priimdavo kaip šventę, nes gauna dovanų, mokyklos vadovybė – irgi kaip šventę, nes gauna dovanų, maisto tiekėjai, alkoholio pardavėjai, siuvėjai – kaip šventę, nes gauna pajamų ir t.t. Viskas buvo „įvelkama“ į tokią šventinę nuotaiką mokykloje, dar ir su kokiu nors auklėjamuoju kultūriniu akcentu.

Mano galva, dabartiniu metu, kada įsigaliojo valstybiniai egzaminai, šimtadienio reikšmė visai nunyko – dovanas dalinti mokytojams beprasmiška, nes egzaminas daugiausiai vyksta kitoje vietoje, korupcinės galimybės sumažintos beveik iki absoliutaus nulio. Šimtadienio šventė liko kaip girtavimo diena. Mano akimis, šiuo metu šimtadienio tradicija yra mokinių pratinimas prie alkoholio, narkotikų ir neuždirbtų pinigų švaistymo.

Būtina atsisakyti šimtadienių organizavimo mokyklose, nutraukti alkoholizmo tradicijas dar mokyklos suole. Nustoti formuoti rūkymo tradicijas mokyklinių tradicijų rėmuose. O kiek avarijų, nelaimių po šimtadienio? Kiek po to atsiranda luošų ir nelaimingų žmonių? O antikorupcinės veiklos prasme būtina visai pasistengti užmiršti apie tokią gėdingą buvusį reiškinį kaip korupcija mokykloje.

Kokia Jūsų nuomonė dėl šimtadienio?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Klausiame Jūsų – kaip į šimtadienio šventę buvo žiūrima Jūsų mokykloje? Mokiniai, ar jums ši šventė patinka, ką manote apie pasiūlymą ją uždrausti? Jūsų laiškų laukiame el.p. pilieciai@delfi.lt.