Dviaukštės erdvės taupytojos

Daug erdvės sutaupo dviaukštės lovos. Jos labai praverčia šeimoms, kurios turi du ar daugiau vaikų. Kai šeima pagausėja, butas kažkodėl nė trupučio nepadidėja - naują narį, be abejo, ir visą jo asmeninį turtą, tenka įkurdinti tame pačiame kambaryje, kuriame jau kas nors karaliauja.

Vaikų kambarys - viena universaliausių buto patalpų, nes čia ir žaidžiama, ir mokomasi, ir miegama. Tad šeima, susilaukusi antros atžalos, turi išspręsti problemą, kaip keliolikos kvadratinių metrų kambarėlyje sutalpinti dvi lovas, du rašomuosius stalus, drabužių spintas, televizorių ir dar palikti vietos žaidimams.

Tada aplanko mintis, kad miegoti skirti baldai gali „stiebtis“ į viršų. Populiariausi jų variantai: dviaukštė lova su kopėtėlėmis šone ir sudėtinė lova, iš kurios tarsi stalčius ištraukiama antra lovelė. Tokių kelių pakopų lovų siūlo kone kiekviena baldinin-kų įmonė, o tiems, kurie nori individualaus baldo, gali pagaminti pagal užsakymą. Dviaukštės lovos montuojamos ir su ištraukiamais stalais. Net tuo atveju, jei šeimoje auga tik vienas vaikas, lovą galima įrengti „antrame aukšte“, o pirmame pastatyti sofą ar kompiuterio stalą.

Pakylų pranašumai

Dar išradingiau galima praplėsti patalpos erdvę įrengiant pakylas. Pavyzdžiui, pusę kambario gali užimti maždaug metro aukščio pakyla, laikoma metalinių konstrukcijų. Aukštesnės rengti nepatartina, kad ant jos valkstantieji nesusimuštų galvos į lubas.

Ant tokios pakylos tinka pastatyti rašomuosius stalus, virš jų įrengti lentynėles - žodžiu, sukurti vaikams darbo zoną. Televizorių galima pakabinti ant sienos, o ištraukiamas lovas nustumti po pakyla. Juk dieną miegamojo baldo nereikia. Taigi jis visiškai neužima vietos, kurios nedideliame vaikų kambaryje niekada nebūna per daug. Beje, po pakyla galima rasti vietelę ir žaislams sudėti.

Patogūs ir saugūs

Įsitraukus į kūrybinį kambario erdvės taupymo procesą nevalia pamiršti žemiškų dalykų - pavyzdžiui, saugumo. Nepatartina ant dviaukštės lovos viršaus guldyti vaiko, kuriam dar nėra šešerių. Mažieji miegodami menkai save kontroliuoja ir vartydamiesi gali nukristi. Net tada, kai viršutinio aukšto šeimininkas yra gerokai vyresnis nei šešerių, abiejose lovos pusėse būtina įtaisyti apsaugas. Baldo kampai neturi būti aštrūs.

Taip pat reikėtų vengti įvairių kabliukų, metalinių rankenėlių. Vietoj jų geriau išpjauti apvalias skylutes, į kurias galima įsikibti ar patraukti. Pakylai kambaryje įrengti būtina rinktis tik tvirtas, patikimas medžiagas. Laipteliai, kuriais užlipama ant pakylos, turi būti nei per aukšti, nei per žemi. Tikėtina, kad vaikai jais bėgios aukštyn ir žemyn šimtus kartų per dieną, taigi pravartu įrengti turėklus. Patys laiptai turi būti neslidūs.