Edinburgo universiteto ekonomistai priėjo prie išvados, kad vyresnėliai pasižymi aukštesniu intelekto koeficientu (IQ) negu jų jaunesni broliai ir seserys, Tyrėjų manymu, tai gali būti paaiškinama tuo, jog normaliomis sąlygomis pirmagimiai gauna daugiau psichinės stimuliacijos iš tėvų savo pirmaisiais gyvenimo metais.

Tyrimas, publikuotas žurnale „Human Resources“, gali paaiškinti vadinamąjį gimimo eilės efektą, kai vyresnis vaikas šeimoje vėlesniame gyvenime dažnai džiaugiasi geresniu uždarbiu ir aukštesniu išsilavinimu.

Beveik 5000 vaikų buvo stebimi nuo gimimo iki 14 metų amžiaus savo šeimos ir ekonominėse sąlygose, kas dvejus metus įvertinant jų skaitymo ir piešimo įgūdžius kaip tyrimų dalį.

Gautus duomenis tikrino už vaikų ir jaunimo socialinius tyrimus atsakingų JAV institucijų ir Darbo statistikos biuro (US Bureau of Labour Statistics) specialistai kartu su Sidnėjaus universiteto (Australija) tyrėjų grupe.

Dr. Ana Nuevo-Chiquero iš Edinburgo universiteto ekonomikos mokyklos sakė: „Mūsų stebėjimų rezultatai rodo, kad dideliais tėvų elgesio pokyčiais galima paaiškinti ryškius vaikų gimimo eilės skirtumus švietimo srityje ir darbo rinkoje.“