2015 m. įsigaliojo naujas Žuvininkystės įstatymo pakeitimo projektas, kuris panaikino ligtolinę strimelių ir šprotų skirstymo tvarką Baltijos jūroje. Pakeitus Žuvininkystės įstatymą buvo pakeistos ir Baltijos jūros žvejybos kvotų skyrimo taisyklės. Iki tol vyravo monopolija – vienai bendrovei teko beveik 80 proc. Lietuvos šprotų ir strimelių kvotos, o nuo 2015 m. sausio 1 d. viena bendrovė nebegali gauti daugiau kaip 40 proc. vienos rūšies žuvų kvotų.

Tačiau dalis šalies žvejų nėra patenkinti ir šia tvarka, motyvuodami, kad žvejybos galimybės nėra subalansuotos su žvejybos pajėgumais. Žvejai prašo keisti Baltijos jūros žvejybos kvotų skyrimo taisykles, o Perleidžiamųjų teisių jūrų vandenyse suteikimo komisijos posėdį perkelti į 2017 m. mėnesį ir leisti naudoti 2016 m. žvejybos duomenis apskaičiuojant kvotų dydį.

Kadangi galiojančiose taisyklėse nurodyta, kad žvejybos kvotos privalo būti paskirstytos iki einamųjų metų pabaigos, Žemės ūkio ministerija laikosi pozicijos, kad kvotos turi būti paskirstytos dar šiemet. Kitaip sausio mėnesį nebus galima žvejoti ir dalis nepatenkintų žvejų gali kreiptis į teismą dėl nuostolių kompensavimo dėl patirtos prastovos. Posėdyje atkreiptas dėmesys į tai, kad kiekvienas ūkio subjektas gali pasirinkti tris kalendorinius metus, pagal kuriuos suteikiamos kvotos, tačiau į kvotų skirstymą 2016 metams negali būti įtraukti šių metų žvejybos duomenys, nes jie bus nepilni.