Tik vieno riebaus valgymo, tarkime, suvalgyto sūrainio ar bulvių traškučių pakelio, pakanka pakeisti organizmo medžiagų apykaitą ir paskatinti pokyčius, siejamus su kepenų ligomis ir diabetu, perspėja mokslininkai.

Tai prasta naujiena mėgstantiems pavalgyti riebiai. Specialistai perspėja, kad didelė porcija riebaus maisto sumažina organizmo jautrumą insulinui ir iš karto padidina lygį riebalų, kurie siejami su širdies ligomis.

Sveikai gyvenančio žmogaus organizmas po porcijos riebaluose keptos vištienos ar didelės picos atsigauna greitai, tačiau reguliarus tokio maisto vartojimas gali padaryti ilgalaikę žalą organizmui.

Mokslininkai iš Diuseldorfe veikiančio Vokietijos diabeto centro keturiolikai 20-40 metų amžiaus lieknų ir sveikų vyrų davė gerti arba vanilės skonio gėrimo su palmių aliejumi arba paprasto vandens.

Gėrime su palmių aliejumi buvo tiek pat sočiųjų riebalų, kiek ir aštuoniuose gabalėliuose picos arba standartiniame sūrainyje, patiekiamame kartu su didele porcija skrudintų bulvyčių. Tyrimai parodė, kad gėrimo su palmių aliejumi išgėrusių vyrų organizme greitai susikaupė riebalų ir sumažėjo jautrumas insulinui – labai svarbiam hormonui, reguliuojančiam cukraus kiekį kraujyje.

Taip pat padidėjo trigliceridų lygis. Šio tipo riebalai yra siejami su širdies ligomis. Jie pakeičia kepenų funkciją ir priveda prie genų veiklos, siejamos su kepenų riebėjimu.

Vos vieno riebaus maisto suvartojimo „pakanka paskatinti atsparumą insulinui ir pakenkti kepenų veiklai“, teigia mokslininkai, kurių išvados skelbiamos žurnale „The Journal of Clinical Investigation“.

„Mes spėjame, kad liekni ir sveiki individai gali adekvačiai kompensuoti per didelį sočiųjų riebalų rūgščių poveikį, tačiau pasikartojantis ir ilgas tokių medžiagų poveikis galiausiai gali sukelti chronišką atsparumą insulinui ir nealkoholinį kepenų riebėjimą“, – sako mokslininkai.

Jie nustatė, kad palmių aliejus atsparumą insulinui sumažino 25 proc. Be to, maždaug 70 proc. suaktyvėja mechanizmas, kurio metu gliukozės cukrus gaminamas iš neangliavandeninio maisto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)