Jis ketvirtadienį Vilniuje vykstančiame Lietuvos eksportuotojų forume, kurį surengė Lietuvos verslo konfederacija, skaitė pranešimą apie pastarųjų metų įvykius ir laukiančius iššūkius tarptautinėje prekyboje.

Pranešėjas teigė, kad Europos Sąjunga dar niekada nebuvo tokia sėkminga prekybos partnerė, o Briuselyje vykstantys prekybos susitarimai dar nebuvo pritraukę tokio dėmesio, kokio sulaukia šiandien.

Peter Sandler

„Lietuva iš savo istorijos ir dėl savo geografijos puikiai žino prekybos naudą. Prekyba yra svarbi jėga Europos ekonomikos vystymuisi, inovacijoms. 230 tūkst darbo vietų Lietuvoje priklauso nuo prekybos už ES ribų.

Tai yra vienas iš penkių darbuotojų. Nepaisant to, pastaruoju metu prekybos politikoje pastebimas paradoksas – verslininkai dar niekada taip gerai neužsiėmė eksportu, bet jo taisykles vis dažniau norima peržiūrėti“, – susirinkusiesiems kalbėjo P. Sandleris.

Jis tvirtino, kad ES yra išskirtinė bendrija ne tik dėl to, kad leidžia laisvai judėti prekėms, paslaugoms, kapitalui ir žmonėms savo viduje, bet ir dėl to, kad dirba bendrai siekdama globalios prekybos.

„EK dirba jūsų labui ir nuolat ieško naujų galimybių. Bandome atsižvelgti į kiekvienos šalies prioritetus – ar tai būtų sūriai iš Lietuvos, ar automobiliai iš Vokietijos – ir siekiame tokių susitarimų, kurie būtų naudingi visiems. ES gali pasiūlyti 500 mln. žmonių rinką, tai 28 nacionalinės rinkos už vienų derybų kainą. Na, 28 dar kurį laiką...“ – apie planuojamą Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš ES pajuokavo EK atstovas.

P. Sandleris sakė, jog prekyba sukuria galimybes tiek eksportuotojams, tiek importuotojams, tačiau pabrėžė, kad kalba apie galimybes, o ne garantijas.

„Yra žmonių kurie gąsdina, jog iš Jungtinių Valstijų į Europą pradės plūsti siaubingi maisto produktai, bet tai tėra mitologija. To nė už ką nenorėtų nei pati ES ir to niekada nepatvirtintų Europos Parlamentas ar Seimas“, – sakė jis.

Gyrė CETA

P. Sandleris savo pranešime kalbėjo ir apie ES ir Kanados laisvosios prekybos sutartį (CETA), kurią EP turėtų ratifikuoti vasarį.

„Lietuvai Kanada yra dešimta pagal dydį eksporto rinka. Per metus ten išvežama prekių ir paslaugų už 173 mln. eurų. 100 mln. eurų Kanados įmonės yra investavusios Lietuvoje. CETA leistų šiuos rodiklius pagerinti. Susitarimas panaikintų 99 proc. visų tarifų. Lietuvos medžio eksportas, už kurį šiuo metu mokamas 8 proc. muitas, galėtų paspartėti. Taip pat ir tekstilė bei kiti gaminiai“, – apie susitarimo naudą kalbėjo jis.

Tarp kitų svarbiausių klausimų ES darbotvarkėje jis minėjo besitęsiančias derybas su daugybę šalių aplink pasaulį.

„Daug derybų vyksta Azijoje. Japonijoje jos pažengusios toliausiai. Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystė (TTIP), kurią laikome svarbiausia, kol kas yra sustabdyta, nes laukiame kaip elgsis nauja JAV administracija“, – pasakojo EK atstovas.

D. Trumpo iššūkis

„JAV pasitraukimas iš Ramiojo vandenyno laisvosios prekybos susitarimo (TPP) ir koncentracija į dvišalius prekybos susitarimus yra svarbi. Turime suprasti, ką tai reiškia ES ir TTIP“, – sakė P. Sandleris.

JAV pasitraukimas iš TPP buvo vienas pirmųjų D. Trumpo sprendimu po sausio 20 dieną įvykusios inauguracijos.

„Dar vienas iššūkis – santykiai su Kinija. Turime daug problemų dėl subsidijų dempinguotoms prekėms iš Kinijos, taip pat – perteklinių pajėgumų plieno sektoriuje. Tačiau svarbu ir tai, kaip klostytis JAV ir Kinijos santykiai. Jei JAV rinka užsidarys, ar tai reiškia, kad daugiau pigių prekių keliaus į Europą? Ar mums reikės sugriežtinti savo požiūrį?“ – svarstė pranešėjas.

P. Sandleris tikėjosi, kad pavyks pagerinti santykius su Turkija. Taip pat jis siūlys naujas sutartis Australijai, Naujajai Zelandijai, Čilei.

„Turime iššūkių dėl to, kaip prekybos susitarimai bus pasiekiami ir įgyvendinami. Turbūt pastebėjote, kad dėl CETA buvo daug dramos dėl to, ar nacionaliniai parlamentai turėtų dalyvauti procese. Išvada buvo, kad taip, bet turime siekti, kad susitarimai būtų ratifikuoti ir laisva prekyba klestėtų“, – sakė EK atstovas.

„Brexit“ klaustukas

Paskutinis P. Sandlerio pranešime įvardintas iššūkis – JK pasitraukimas iš ES. Tačiau, jo teigimu, šiuo klausimu vis dar labai daug neaiškumo.

„Galiausiai, turime žmonėms nuolat aiškinti, kodėl siekiame laisvos prekybos sutarčių. Šiandien kalbėjau draugiškai auditorijai, tačiau visuomenė turi suprasti.

Kas įvyko per JAV prezidento rinkimus ir Jungtinėje Karalystėje su „Brexit“ nėra specifiškai prieš prekybą, tačiau parodo realų susirūpinimą dėl globalizacijos.

Savo visuomenių viduje jaučiame, kad dalis žmonių jaučiasi negaunantys savo teisingos dalies. Jie galvoja, kad Briuselis ar dar kažkas nusprendžia jų likimus, o jie tame neturi žodžio teisės“, – kalbėjo P. Sanderlis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (313)