- Kokius papuošalus renkasi šiuolaikinės moterys?

- Pastebėjau, kad moterys dažniausiai renkasi kaklo papuošalus ir apyrankes. Ši mada, apyrankių bumas, ypač vyravo vasarą – visos norėjo pabrėžti kaklo sritį ir išskirti nepridengtas rankas. Moterys rinkosi keletą smulkesnių apyrankių, tačiau jas derino, puošė ranką keliomis eilėmis. Kiti aksesuarai – mažiau populiarūs, tačiau kaklo papuošalai ir ilgi vėriniai niekada neišeina iš mados.

Kaklo papuošalai dažnai būna labai universalūs. Jie itin galingi – gali pagyvinti net pačią paprasčiausią suknelę, ilgi vėriniai padaro moterį aukštesnę – ji ne tik atrodo aukštesnė, bet ir labiau savimi pasitiki, jaučiasi drąsi. Tokius aksesuarus itin mėgsta žemesnio ūgio moterys, mat šie tarsi ištempia siluetą. Prie kaklo priglundantys vėriniai patrauklesni vyresnio amžiaus moterims.

Pati domiuosi mada: aktyviai seku portalus, žurnalus, mados rubrikas, įvairias mados pasaulio asmenybes. Mane įkvepia aplinka, vaizdai, kelionės. Galiu net teigti, kad mano įkvėpimo šaltiniu tampa visa, kas mane supa.

Aksesuarų pasirinkimas dažnai priklauso nuo žmogaus asmenybės, stiliaus supratimo. Kai kurios moterys, minimalistės, visai nemėgsta papuošalų, o kitos nori jų nešioti daug. Skoningai priderintas papuošalas visada atrodo gerai. Drąsiausias yra jaunimas – jaunos merginos. Vyresnės moterys – truputį atsargesnės, stengiasi, kad viskas būtų suderinta, dažnai prisitaiko, neeksperimentuoja.
Iš aksesuarų madas diktuojančių moterų galiu išskirti amerikietes, Niujorko stileivas, garsiąsias mados vaizdo tinklaraštininkes. Jos renkasi stambius, didelius, traukiančius akį, įdomius papuošalus, ne minimalistinius.

- Kurdama papuošalus naudojate įvairius simbolius (plunksną, kryželį, karūnas, kutus ir t. t), ar jie turi reikšmę? Kokie yra populiariausi?

- Neturiu mėgstamiausio ar populiariausio simbolio, kuriam būčiau ištikima kurdama kiekvieną papuošalą. Stengiuosi savęs neriboti, nors apyrankes kuriu labai įvairias ir spalvingas, tačiau vis ieškau ko nors nauja, nestoviu vietoje. Darau tai, kas man patinka, todėl ir simbolių pasirinkimas ateina kuriant. Ilgiau užtrunku galvodama apie papuošalo koncepciją, negu jį kurdama, įgyvendindama.

Sunkiausia sudėlioti, kas kur bus ir kaip papuošalas atrodys. Pagaminti nėra sunku, kai turi konkrečią idėją. Kartais kūrybos procese daug kas pasikeičia – turiu vieną išpuoselėtą idėją, tačiau ji transformuojama kuriant. Niekada nedarau vienodų papuošalų – visi yra vienetiniai. Nebent kas nors paprašo pagaminti jau anksčiau sukurtą dirbinį, tada sutinku. Bet visada kuriu nevienodus. Kai viskas mane tenkina, nusprendžiu, kad papuošalas yra baigtas.

Kutai dabar labai madingi – jie vyravo net „Dior“ kolekcijose, o lietuvės irgi nori neatsilikti nuo mados. Pati gaminu, pjaustau kutus iš odos. Rudenį moterys renkasi tamsią raudoną, tamsią žalią, kitas tamsesnes spalvas. Pilka visada išlieka madinga, bet kurį sezoną, nes ji tinka prie visko, universali. Pilka – nauja juoda (juokiasi). Net ir juoda – visada klasika. Prie rudeninių drabužių dabar madingos segės. Apyrankės prie megztinių – taip pat populiarios. Prie vilnonių suknelių ir ne tik dažnai puošiamasi ilgais kaklo vėriniais.

Dirbu su pusbrangiais akmenimis. Tauriųjų metalų nenaudoju, nes jie priklauso kitai, juvelyrikos sričiai. Anksčiau domėjausi pusbrangių akmenų savybėmis, tačiau netikiu tomis „galiomis“. Mėginau nešioti ir tuos akmenis, kurie man tinka, ir tuos, kurie netinka, tačiau jokios realios įtakos savo gyvenimui arba savijautai nepajutau. Manau, tai yra daugiau įsitikinimas ir psichologiniai dalykai negu tikras poveikis. Kurdama juos labiau renkuosi pagal spalvą, formą.

- Papuošalus kuriate jau 15 metų. Kaip atradote šią kūrybos sritį ir kokią svarbiausią pamoką išmokote?

- Galima sakyti, kad prieš 15 m. jau pradėjau gaminti papuošalus. O nuo vaikystės, mažų dienų, mėgau rankdarbius, vis norėjosi išbandyti ką nors nauja, maišyti technikas, atrasti naujovių. Viską mėginau – nerti, megzti, siuvinėti. Galbūt papuošalų kūrybos krypčiai įtaką padarė mama, ji – dailininkė. Augau apsupta jos piešinių, meno.

Prieš 15 m. pradėjau gaminti ir kurti papuošalus pirmiausia sau, o kadangi sau tiek nereikėjo, – ir kitiems. Man šis darbas patinka dėl to, kad nuolat mokausi. Turbūt esu išbandžiusi visas įmanomas technikas. Iš pradžių labai domino vadinamoji wire wrap technika: veriama, viena vielutė apvyniojama kita ir taip formuojamas papuošalas. Ja žavėjausi apie metus – kūriau tik tokius dirbinius. Vėliau susižavėjimas išblėso, tačiau patraukė nerti papuošalai, jų deriniai su kitomis technikomis. Dabar akį vilioja polimerinis molis: iš jo gaminu įvairius išskirtinius ir originalius karoliukus, puošiu detalėmis, folija. Vienodų paprasčiausiai nebūna. Mūsų dienomis pasiūla yra didelė, noriu išsiskirti.

- Kaip atrodo jūsų darbo stalas? Ar ant jo vyrauja tvarka?

- Ant mano darbo stalo tvarką rasti sunku (juokiasi). Vienas didelis chaosas vyrauja ne tik ant jo, bet ir aplinkui. Visa aplinka pilna detalių, mažmožių, darbo priemonių. Man patinka kurti derinant – neįmanoma ką nors pagaminti turint tik kelias detales ir akmenį. Norisi kuo daugiau visko „prisikrauti“ ir pasiduoti vaizduotei, kūrybai – dėlioti, derinti ir iš visos visumos pagaminti gražų papuošalą. Pagrindinis mano įrankis – replytės. Kirpti, riesti, vielutei lenkti dar svarbūs spaustukai.

- Kuriate įdomias ir dabar madingas apyrankes su pinta juostele. Kaip kilo jų idėja, kuo jos ypatingos?

- „Nertoji“ apyrankės dalis yra supinta iš karoliukų – šis labai senas metodas vadinamas žgutu (pyne). Neriama pagal tam tikrą schemą. Pagalvojau, kad paprasta juostelė arba grandinėlė nėra įdomi, todėl ieškojau alternatyvų. Apyrankės juostelei norėjau ko nors ypatinga. Prie jos jungiu akmenis, karolius. Rezultatas įdomus.

- Kuo ypatingos segės, kurias siūlote rudens–žiemos kolekcijai?

- Segių nemėgau – nei pati nešiojau, nei stengiausi kurti. Jos atrodė skirtos tik vyresnėms moterims. Bet dabar į madą (ne tik rudens) ateina įvairios liemenės, paltai plačiais atlapais, todėl tampa madinga segtis net ne vieną segę, o kelias. Anksčiau šis papuošalas po kaklu privalėdavo būti, o dabar moterys drąsiai derina kelias seges prie rūbų. Tai smagus žaidimas – galima rinktis skirtingas seges, pasiduoti nuotaikai ir fantazijai.

Nemanau, kad tai senoviškas aksesuaras. Marškiniuose po kaklu prisegta segė gal ir atrodys senoviškai, bet iš jų galima sudėlioti ir ką nors labai įdomaus.

- Jūsų prekių ženklas vadinasi „Būk pasipuošus“. Kas jums padeda jaustis pasipuošusiai?

- Puošnumą visi supranta skirtingai. Vienoms „pasipuošti“ – apsivilkti suknelę, o kitiems – treningą, dar kitiems – labai išsipustyti. Man puošnus įvaizdis neatsiejamas nuo aksesuarų. Papuošalus mėgstu, jie tinka net prie kasdienio stiliaus, lyg pakylėja jį į kitą lygmenį, suteikia akcentų, „prieskonių“.

Turiu keletą nuolat nešiojamų aksesuarų. Vienas jų – ilgas kaklo papuošalas. Visada prie laikrodžio derinu apyrankę. Turiu be galo mėgstamą pakabutį (briedžio formos), gamintą vienos lietuvių kūrėjos, kuri aksesuarus kuria iš keramikos.

Dažniausiai nešioju savo kūrybos papuošalus. Vis galvoju, kad sau pasidarysiu tokį patį, tačiau vėl susikuriu kitokį.

Kutai dabar labai madingi – jie vyravo net „Dior“ kolekcijose, o lietuvės irgi nori neatsilikti nuo mados.

Būtiniausi aksesuarai vyrams

Laikrodis. Prabangus ir atidžiai parinktas laikrodis gali labai daug pasakyti apie vyrą. Jis puikiai papildo darbinį ar elegantišką stilių, dera ir prie laisvalaikio drabužių. Aksesuaras neturėtų būti brangus, tačiau klasikinis. Žinoma, laiką gali parodyti ir išmanusis telefonas, tačiau laikrodis suteikia aristokratiškumo.

Pasitikėjimas savimi ir geros manieros. Nereikia nusileisti, išduoti savo principų ar nutylėti nuomonės, tačiau mandagus elgesys bei šypsena atvers ne vienerias duris.

Rašiklis. Ne tik pasirašant svarbius dokumentus akį patraukia rašiklis. Šis vyriškas aksesuaras neprivalo būti rašalinis parkeris, tačiau aukštos kokybės tušinukas tampa puikiu vyrišku akcentu. Prie jo galima derinti ir užrašų knygelę.

Kaklaraištis. Medžiaga, spalva, raštai priklauso nuo jūsų, tačiau spintoje jų kabėti privalo bent keli. Pasirinkti galima ne tik oficialiai, bet ir kitoms progoms.

Batai. Būtent jie įvardijami kaip elegantišką vyrą iš minios išskirianti detalė. Niekas taip nesugadina ne tik pasimatymo, bet ir kitų reikalų, kaip nešvarūs sportbačiai. Investuoti į odinę, klasikinio stiliaus vyrišką avalynę visada verta.

Kvepalai. Pasirinkę įsimintiną, neįkyrų, įdomų aromatą visuomet išlošite.

Andriaus Aleksandravičiaus, Ievos Kėželienės asmeninio archyvo nuotraukos