Neįprasta paroda „Aktualijos“ bus atidaryta sausio 10 dieną Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, ją gali aplankyti visi norintys. Kuratorės ir tapytojos Rebekos Bruder suburti skirtingų kartų menininkai specialiai parodai kūrė darbus, kurių atspirties tašku tapo DELFI publikuojamos politikos, sporto, kultūros, socialinės ir kitokios naujienos.

Tapytojo V. Tomaševičiaus kūrinys „Pabėgėliai išvyko, menininkai pasiliko“ vaizduoja autobusą, kuriuo 2016 metų lapkričio pradžioje iš Ruklos į Vokietiją išdardėjo 35 sirai ir irakiečiai – Lietuvoje laikiną prieglobstį gavę migrantai. Apie tai galite paskaityti ČIA.

Paroda "Aktualijos"

Virš drobės autorius ištempė spygliatvorę, apkarstęs ją migrantų daiktais – sportbačiais, balionėliais, knygelėmis, plastikiniais vandens buteliais. Vieni objektai – pabėgėlių asmeniniai daiktai, kiti – dovanėlės, kuriomis mūsų šalis oficialiai pasitinka atvykėlius.

Anot V. Tomaševičiaus, įvykis susilaukė nemažo atgarsio ir, kaip visada – priešingų nuomonių. „Bėgo nuo karo, tad kaip drįsta išvažiuoti, būti nepatenkinti?“ – piktinosi vieni. Kiti naujieną palydėjo pašaipomis, o treti kėlė isteriją: „Lietuvoje taip blogai, kad net karo pabėgėliai mus palieka!“

Atvykėlių daiktus V. Tomaševičius išmargino įvairiomis spalvomis, tokį sumanymą motyvuodamas visa gydančio laiko galia, užmaršties fenomenu. Anot jo, svarbiausia dirbti savo darbą, o naujienos – reikšmingas dalykas, tačiau galų gale nukeliauja į užmarštį.

V. Tomaševičius. "Pabėgėliai išvyko, menininkai pasiliko" (2016)

„Gyvenimas įdomus tuo, kad laikui bėgant net svarbiausios naujienos ima blėsti, užsimiršta ir pradingsta. Todėl ėmiau svarstyti: štai žmonės išvažiavo, o kas liko po jų, kokie daiktai mums juos primena? Tie, su kuriais juos pasitikome – visokie balionėliai, vaikiškos spalvinimo knygelės, padėvėta avalynė, – atsakė į savo klausimą V. Tomaševičius. – Kaip dailininkas neturiu kito pasirinkimo, tik daryti savo darbą – tapyti. Menininkas lyg „gydytojas laikas“ ima ir užtapo tuos daiktus.“

Pasak „Aktualijų“ parodos dalyvio, žinios formuoja skaitytojo požiūrį į pasaulį. „Prieš šimtmetį žmonės pasitenkindavo gatvės ar miesto naujienomis, o mes jau galime per TV tiesiogiai stebėti karo veiksmus, tarkime, „Audrą dykumoje“. Ir menininkas jau negali atsiriboti nuo informacijos srauto“, – teigiamai parodos iniciatyvą įvertino V. Tomaševičius.

Pats prisipažino perskaitąs DELFI pagrindinio puslapio naujienas ir „Kultūros“ rubriką. Namuose šiam malonumui naudoja mobilių telefoną, o studijoje žinias „studijuoja“ asmeninu kompiuteriu.

Parodos "Aktualijos" kuratorė Rebeka Bruder

Parodoje „Aktualijos“ dalyvauja Jonas Aničas, Žygimantas Augustinas, Arvydas Brazdžiūnas-Dusė, R. Bruder, Jonas Čepas, Aistė Gabrielė Černiūtė, Indrė Ercmonaitė, Raimondas Gailiūnas, Giedrius Jonaitis, Jūratė Kluonė, Eimutis Markūnas, Jūratė Mitalienė, Kristina Norvilaitė, Viktoras Paukštelis, Vidas Poškus, Mindaugas Skudutis, V. Tomaševičius, Mikalojus Povilas Vilutis ir Ugnė Žilytė.

Žiūrovai kviečiami „perskaityti“ menininkų kūrinių potekstes, atpažinti DELFI temas ir naujienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)