Tačiau paėjus vos kelis žingsnius nuo Laisvės aikštės akis bado jau kitokie vaizdai. Nebe pirmi metai dėl netvarkos Panevėžio valdžiai įsipykęs verslininkas tikrą bombą užtaisė ir Birutės gatvėje. Ar įmanoma rasti būdų sutramdyti nevaleiką?

Jei dar nematėte, kas yra tikra „prabanga“, užsukite į Birutės gatvės vieno namo kiemelį. Įveikus nedidelę arką atsiveria įspūdingas peizažas: suodžiais pasidengusios balos, aprūkusios namų sienos, atliekų maišai ir seni automobiliai.

Tačiau tos transporto priemonės nepaprastos, galima pajuokauti, kad netgi aukštos klasės kabrioletai. Jų savininkas nupjaustė mašinoms stogus, kad čia nesiglaustų ir savo turto nevilktų benamiai. Automobilių numerius žymi trys septynetukai.

„Trys septynetai ant automobilio numerio rusams reiškia tris dalgius ir tokį ženklą naudoja mafija. Štai kokį mafijos turtą turime pačiame miesto centre“, – sarkastiškai kalbėjo sutikti aplinkinių namų gyventojai.

Čia, pasak praeivių, jau turbūt keturis kartus buvo kilęs gaisras. Kiemo savininkas buvo palikęs krūvą senų padangų, kurios užsiliepsnojo ir apdegė namų sienos. Nedaug trūko iki nelaimės – ugnis galėjo persimesti į lauke išvestus dujų vamzdžius.

Dažnos viešnios apšnerkštame kiemelyje ir žiurkės. Jos randa prieglobstį surūdijusiuose automobiliuose ir minta benamių paliktomis atliekomis.

„Randame čia ir vogtų daiktų, ir cheminių medžiagų. Bet iki šiol niekas nesutramdo tokios netvarkos“, – „Sekundei“ pasakojo gyventojai.

Gal trūksta noro?


Šis kiemas, kaip ir daug kito nekilnojamojo turto miesto centre, priklauso verslininkui Vladimirui Karpenkai. Jo turto priežiūra jau daug metų kelia rūpestį Panevėžio valdžiai. Jai žinomas ir Birutės gatvės skaudulys.

Miesto savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus specialistas Tomas Jaseliūnas teigė, kad apleistas kiemas – privati valda. Todėl jį sutvarkyti gali tik patys gyventojai.

„Ir privačias teritorijas privalu tvarkyti bei prižiūrėti. O tas kiemas atsidūrė ginčytinoje situacijoje. Juk aplinkui gyvena daugiau gyventojų, ne tik verslininkas V. Karpenka. Yra ir namo bendrija. Gal tereikia noro?“ – svarstė pašnekovas.

Anot jo, pašalinti asmeninio verslininko turto – automobilių – valdžia tikrai neturi teisės.

Tačiau kaimynai esą turėtų būti vieningesni ir kartu surengti talką: išvežti šiukšles, susitvarkyti.
Specialistas patarė pasistatyti statybinių atliekų konteinerį ir taip esą bus išvežti betoniniai blokeliai, kurie slegia dujų vamzdžius.

Paklaustas, ar paliktos transporto priemonės ir visas kitas šlamštas nedaro žalos gamtai, T. Jaseliūnas teigė, kad plastmasinis maišelis, nuorūka – tai yra labai aiškiai reglamentuotos aplinką teršiančios atliekos. O apie senas mašinas to nepasakysi.

„Mes į privačią teritoriją negalime kištis. Daugiau iniciatyvos turėtų parodyti patys žmonės“, – dar kartą pabrėžė specialistas.

Susitikimas vis dėlto įvyko

T. Jaseliūnas prisipažino, kad yra sunkumų ir bendraujant su verslininku V. Karpenka. Pats su juo specialistas nekalbėjo – buvo siųsti raštai. Į įspėjimus Panevėžyje negyvenantis atsakovas esą šiek tiek reagavo tik pasikalbėjęs su Savivaldybės vadovais.

„Mes suinteresuoti, kad mieste būtų gražu ir minėtas verslininkas pagaliau prisiimtų atsakomybę“, – „Sekundei“ teigė Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas. Jis sakė, jog rasti bendrą kalbą su verslininku yra labai sudėtinga.

Tačiau gruodžio 23 dieną miesto vadovams pavyko prisišaukti V. Karpenką.

„Pagaliau pavyko sulaukti susitikimo su verslininku, nors ir nelabai tikėjomės jį pamatyti. Jau daug metų bandome su juo kalbėtis dėl miesto bėdų“, – teigė meras.

Ne tik vadovui, bet ir eiliniam praeiviui akis bado šio asmens pastatai Vasario 16-osios gatvėje. Nuo namų sienų trupa tinkas, krenta plytos, stovi išklypusios durys, pusiau kiauri langai. Vieną tokią puošmeną tvora priverstas buvo pridengti teatras „Menas“.

O šios įstaigos balkono terasoje gerti kavą būtų mažas malonumas – nuo jos atsiveria tas pats Birutės gatvės kraštovaizdis.

„Verslininkas pažadėjo, kad susitvarkys. Jis džiaugėsi, kad mūsų miestas taip gražėja, todėl nori prisidėti. Pažadėjo nutinkuoti pastatą Vasario 16-osios gatvėje, bet dabar tam nepalankus oras. Gal uždės kokį tinkliuką“, – kalbėjo R. M. Račkauskas.

Blogiausia, pasak mero, kad su V. Karpenka sunku susisiekti ir jį raštiškai įpareigoti tvarkytis. Laiškų rašymas jam esą prilygsta detektyvui. Tačiau R. M. Račkauskas viliasi, kad nuo kitų metų ši misija palengvės. Mat bus patvirtinta tvarka, kad protokolui įsigalioti užteks išsiųsto registruoto laiško, nesvarbu, ar jį gavėjas paima, ar ne.

Padarys, ką sutarė


„Sekundės“ pokalbis su V. Karpenka nebuvo itin šiltas. Verslininkas pažadėjo, kad viską sutvarkys, ką sutarė su Panevėžio vicemeru. O Panevėžio žiniasklaidai patarė ieškoti gražių pavyzdžių, užuot rašius neva užsakytus straipsnius.

„Tvarkomės, kaip pavyksta, kaip sutariame“, – rėžė pašnekovas ir palinkėjo gerų švenčių. Šiuo metu jis teigė sergąs ir plačiau apie savo problemas Panevėžyje galbūt pakalbėsiąs po Naujųjų metų.


Kova su vėjo malūnu


Panevėžio miesto valdžia ne pirmi metai bando išauklėti verslininką V. Karpenką.

„Sekundė“ jau rašė apie šio šeimininko apleistą viešąjį tualetą Respublikos ir Kranto gatvių sankirtoje. Nuo sovietmečio likusiame pastate įsiveisė žiurkių ir riebūs graužikai sėkmingai ėmė plisti į gretimus namus, parduotuves.

Prieš keletą metų savotiškais verslininko įkaitais gyventojai buvo tapę, kai V. Karpenka ėmėsi savavališkų statybų Vasario16-osios ir Respublikos gatvėse. Čia tuomet pridaryta žalos XIX a. statybos namui – skilo jo siena.

Su verslininku tartis bandė ir miesto Savivaldybė, ir dar tuomet gyvavusi Apskrities viršininko administracija. Visų specialistų pastangos pažaboti netvarkos kūrėją atsimušdavo kaip žirniai į sieną. Verslininkas ignoruodavo visus: tiek žodinius, tiek raštiškus – prašymus ir raginimus susitvarkyti savo valdas.

Šio verslininko šeimininkavimo metodai žinomi ir Vilniuje. Žiniasklaidoje buvo aprašyta, kad jis ir sostinėje turi neprižiūrimo nekilnojamojo turto.