Po publikacijos apie politikės išsakytą nuomonę į DELFI kreipėsi Socialinių įmonių asociacijos pirmininkė Ilona Tarvydienė. Ji sakė esanti šokiruota dėl to, kaip „rėkianti varna“ A. Maldeikienė, „pila pamazgas“ ant socialinių įmonių ir jų darbuotojų.

„Kaip ir visur, kiekviename kieme atsiranda visokių nevykėlių, buvo tokių ir tarp mūsų, bet visos pagrindinės įmonės, kuriose dirba neįgalieji, yra ir paslaugų, ir gamybinės įmonės, pavyzdžiui, mano asociacijos įmonės, yra puikios.

Jose neįgalieji turi savo nišą, atranda save, jie integruojami, jiems skiriamos didžiulės lėšos iš darbdavio apyvartinių lėšų, jų sveikatinimui, jų poilsiui, įvairiausioms jų poilsio stovykloms, vakarėliams. Štai ir šiandien (penktadienį, – aut. past.) važiuojame į kalėdinį vakarėlį, kartu su neįgaliaisiais švęsime, tai tarsi kalėdinis mūsų visų susibūrimas“, – pasakojo pirmininkė.

Anot jos, labai skaudu klausyti, ką kalba į situaciją neįsigilinusi politikė.

„Kokie 25 proc. kompensuojamas darbo užmokestis? Yra kompensuojama 75 proc. I grupės, 70 proc. – II-os ir 60 proc. III–ios grupės neįgaliųjų darbo užmokestis ir „Sodros“ įmokos. Darbdaviams kompensuojama dėl to, kad pas juos dirba neįgalieji.

Bet kiek yra visokiausių peripetijų, visokiausių sąlygų, kad tie neįgalieji, kaip sakoma, yra išlaikomi. Galima sakyti, darbdavys turi juos ir lepinti, ir jais rūpintis. Jie, pavyzdžiui, pavargsta, po valandos jiems leidžiamos pertraukos. Tai yra nepaprasta įmonė – trys neįgalieji atstoja vieną sveikąjį“, – aiškino pirmininkė.

Pasak jos, sakyti, kad šios įmonės yra parazituojančios yra didelis įžeidimas ir sunkus kaltinimas:

„Mūsų neįgaliesiems per vakarėlį bus paskelbta, kaip apie juos kalba A. Maldeikienė. Tai yra baisu. Atsiranda visada tokių žmonių (ir tarp neįgaliųjų galbūt) (...), kurie pastoviai pila purvą ant mūsų visi metai. Net nežinome tikslo, atseit skiriama per daug lėšų ir pan.“

I. Tarvydienės teigimu, valstybė skiria daugiau lėšų socialinėms įmonėms dėl to, kad jų padaugėjo, taip pat jos sukūrė daugiau darbo vietų neįgaliesiems.

„Pvz., valymo paslaugas teikianti „BSS grupė“, įdarbino 800 neįgaliųjų. Juk ir eina kalba, kad būtų jų integracija, kad būtų sukurta kuo daugiau neįgaliųjų darbo vietų. Tos įmonės ir stengiasi. Aišku, verslas negali pūstis kaip kamuolys, jis turi savo ribas.

Žodžiu, socialinės įmonės ir yra tokios, kuriose neįgalieji jaučiasi puikiai, gerai. Gal ir atsiranda kelios tokios, bet kiekvienoje srityje atsiranda tokių žmonių, kurie gali kažką galbūt nusikalsti ar nusižengti – ir pas mus atsiranda.

Bet visa esmė: 10 metų dirbame su savo įmonėmis, esame patenkinti, ir visi neįgalieji patenkinti. Mes juos atsivešime ir į Seimą, ir į Vyriausybę. Mūsų neįgalieji jau rašo laiškus prezidentei, kad ant mūsų pilamas purvas“, – pasakojo pirmininkė.

Jos įsitikinimu, jį pila kitos organizacijos atstovė, kurios žodžiais esą ir kalba Seimo narė.

„Mūsų įmonės sumoka dvigubai daugiau mokesčių į biudžetą (ir pridėtinės vertės, ir gyventojų pajamų, ir kitų), nei gauname valstybės pagalbos. Jos gauname gerokai mažiau, nesame valstybės išlaikytiniai, gink Dieve.

Jei mūsų 6 tūkst. neįgaliųjų išeis į gatvę? Jei socialines įmones norima sunaikinti, jei nori pakeisti kaliniais, ilgalaikiais bedarbiais ar kitomis grupėmis. Tada visi neįgalieji tikrai išeis, nes įmonės netenkins sąlygų, o darbdaviai juos pakeis sveikais žmonėmis. Tai yra verslas, privatus kapitalas, kiekvienas norėtų, kad įmonė kurtų pridėtinę vertę, bet kartu labai svarbu ir socialiniai tikslai, o jie yra puikiai išreikšti socialinėse įmonėse“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji svarstė, kad naikinti socialines įmones galbūt užsibrėžė A. Maldeikienė: „ji kaip V. Šustauskas šaukia per visas televizijas, net koktu klausyti. Į jos šou visi reaguoja, o faktai nepatikrinti. O tai yra baisu ir mes netylėsime“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (713)