Vestuvių parodos jau vyksta ne tik Vilniuje, bet jau ne vienierius metus jas organizuoja ir kiti didžiausi Lietuvos miestai – Kaunas, Klaipėda, Šiauliai. Pavyzdžiui, šį savaitgalį vestuvių paroda vyko Kaune ir kaimyninėje Lenkijos sostinėje Varšuvoje.

Apie tai, kuo skiriasi lietuvių parodos nuo kaimyninių, pasakoja šią naktį iš Lenkijos grįžusi Švenčių dekoratorių ir floristų asociacijos įkūrėja, floristė, švenčių organizatorė Inesa Borkovska.

Organizatoriai vestuvių parodą „Wedding“ įvardija kaip didžiausią, įspūdingiausią ir profesionaliausią Lenkijoje. O kaip yra iš tiesų?

Švenčių dekoratorių ir floristų asociacija bendradarbiauja su įvairių renginių organizatoriais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tad, natūralu, kad gauname daug įvairių kvietimų, tik deja, dėl laiko stokos, ne visuose renginiuose spėjame sudalyvauti. Tačiau gavus „Wedding“ parodos organizatorių kvietimą, man abejonių nekilo - iškart nusprendžiau šiemet juos aplankyti. Ne veltui sakoma: geriau vieną kartą pamatyti nei 100 kartų išgirsti.

Varšuvoje, prestižinėje vietoje - nacionaliniame stadione paroda „Targi Šlubne Wedding“ vyko jau trečią kartą. Pagrindinis parodos organizatorius - vienas iš lyderių specializuotos vestuvių žiniasklaidos Lenkijoje, vestuvių katalogo bei portalo „Wedding“ vyresnysis redaktorius Rafał Wierzbicki.

Pasak organizatorių, kiekvienais metais paroda sulaukia vis daugiau ir daugiau žiniasklaidos dėmesio, nuolat auga lankytojų bei dalyvių skaičius.

Šį kartą parodos plotas siekė 4000 kv. metrų, savo paslaugas pristatė daugiau nei 300 gerai žinomų, bei 100 naujų vestuvių paslaugas siūlančių tiekėjų. Žiūrovų laukė įspūdingas šou, seminarų bei pokalbių erdvės.

Kartu su fotografu Robertu lankydamiesi parodoje išsikėlėme tikslą - ne tik užfiksuoti gražius vaizdus, bet ir apžvelgti vestuvių paslaugų tiekėjų pasiūlymus. Pakalbinome beveik du šimtus tiekėjų.

Vestuvinės suknelės

Pavyzdžiui, Dorotos Goldpoint kuriamos nuotakos suknelės tikrai vertos dėmesio – originalios, išskirtinio dizaino. Tačiau didesnį įspūdį paliko ne vestuvinės suknelės, o kokteilinės, kuriomis siūloma puoštis antrą dieną arba po vidurnakčio. Originalūs aksesuarai - kailinukai, šalikai, pirštinaitės.

Jų kainos mums pasirodė labai patrauklios, pavyzdžiui, suknelę, siūtą pagal individualų užsakymą iš šilko ar nėrinių, galima įsigyti maždaug už 3000 – 5000 zlotų tai yra 650-1150 eurų.

Vedėjai

Labai smagi kompanija - vedėjo bei didžėjo komanda "Abc" iš Olstyno miesto. Jie mums nuotaikingai papasakojo apie savo veiklą, prakalbus apie jų paslaugų kainas, konkretaus atsakymo negavome. Viskas priklauso nuo vietos, atstumo, komandos narių skaičiaus, šviesų bei aparatūros. Pavyko išsiaiškinti, kad minimali užsakymo suma - 3000 zlotų ( apie 650 eurų).

Komanda prasitarė, kad užsakymų turi ne tik beveik visiems 2017, bet ir 2018 metams.

Fotografo Michalo Gębalio komanda papasakojo, kad jų fotosesijos kitokios nei kolegų, nes jų darbas dažniausiai susideda iš dviejų dalių: viena pačios šventės metu, o kita prieš arba po šventės. Pasak fotografo, norint, kad nuotraukos būtų tobulos, be streso ir skubėjimo pėdsakų jaunavedžių veiduose, būtina fotosesiją daryti ramiomis sąlygomis.

Gėlės

Gėlių salonų „HIbickus“ ir „Florissima“ stendai nustebino tik tuo, kad stenduose prie visų darbų buvo nurodytos kainos. Kadangi pati esu floristė, žinau, kad nustatyti tikslią puokštės kainą – labai sunku. Kodėl? Gėlių kainos dažniausiai priklauso nuo sezono. Man buvo įdomu, kaip jie klientams aiškina kainų skirtumą? Tačiau jie nesutriko: parodoje nurodytos kainos buvo šios dienos, pavyzdžiui, vasaros metu, tokia pati puokštė kainuotų 30 % pigiau. Lenkija turi daug gėlių augintojų, tad natūralu, kad ir kainos čia daug patrauklesnės nei tiekėjų iš Olandijos. Lenkijoje nuotakos puokščių kainos svyruoja nuo 40 iki 100 eurų. Stalo dekoracija nuo 60 eurų. Viso komplekto - iš 10 nedidelių puokščių kaina 500 eurų.

Gražiai ir ypač praktiškai atrodė dekoratorių „Konfetti world“ komandos stendas. Tik priėjus arčiau supranti, kad dalis dekoracijų yra dirbtinės. Dekoratorė paaiškino, kad tokios dekoracijos labai praktiškos – dirbtinių gėlių nuomos kaina yra gerokai mažesnė nei gyvų gėlių, be to, tokia dekoracija tinka bet kokiomis oro sąlygomis, tuo tarpu gyvos gėlės nei didelio karščio, nei šalčio neatlaikys. Ir ji teisi.

Paklausus kainų, sužinojome tik tiek, kad užsakymus priima nuo 3500 zlotų (800 eurų).

„White fabrika“. Šios komandas stendas buvo vienas įdomiausių bei originaliausių - išsiskyrė smulkiomis ir nestandartinėmis dekoracijomis. Pakalbinti dalyvių nepavyko, nes prie jų visą laiką buvo pilna susidomėjusių lankytojų.

Saldumynai

Jų buvo be galo daug ir įvairių. Visus buvo galima ragauti. Lenkijoje šiuo metu labai populiarūs prancūziški gaminiai: macarunsai, morengai, eklerai ir kt. Ir, žinoma, įspūdingi ir didžiuliai tortai.

Noriu paminėti, kad Lenkijoje nemažas dėmesys skiriamas jaunikių aprangai. Čia vyrai tikrai nebuvo nuskriausti. Nemažai tiekėjų bei kūrėjų kokybiškus ir originalius kostiumus siūlė maždaug nuo 1000 zlotų (apie 220 eurų).

Paroda išties buvo įspūdinga. Tikriausia, jaunavedžiams, kurie pirmą kartą ruošiasi šventei bei renkasi paslaugas, paroda atrodė dar įspūdingesnė nei mums, išlepintiems Lietuvos parodų.
Lenkijoje iš tiesų gerokai didesnė paslaugų įvairovė. Parodoje radome nekilnojamo turto atstovus, čia pat buvo galima įsigyti ir paskolą vestuvėms ar nekilnojamam būstui.

Sutikome ir televizijos laidos "Przedszlubne bitwy" ("Priešvestuvinės kovos") kūrėjus. Pasirodo, būsimos nuotakos, užpildžiusios anketas ir laimėjusios atranką, galėjo tapti televizijos laidos dalyvėmis.

Taip, paroda įspūdinga tačiau, vien Varšuvoje gyvena virš 1,75 mln. gyventojų. Į paroda lankytojai rinkosi iš visos Lenkijos… Tikriausiai nereikia priminti, kiek Lietuvoje gyventojų? Palyginus gyventojų skaičių, ir tai, ką siūlo mūsų vestuvių organizatoriai, jiems reiktų medalius užkabinti. Mūsų parodos – didžiulės, kokybiškos ir labai gražios.

Kainos

Ar Lenkijoje tikrai viskas pigiau?. Tikrai ne! Tiesa, Lenkijoje kai kurios prekės tikrai pigesnės, bet ne paslaugos. Vestuvių paslaugų kainos Lietuvoje ir Lenkijoje tikrai panašios.

Kokybė

Palyginus Vilniaus bei Varšuvos parodas, drįstu teigti, kad lietuvių vestuvių paslaugų kokybė yra geresnė nei lenkų. Tikriausia dėl to, kad mes mažiau turime klientų, tad esame priversti trigubai daugiau dėl jų stengtis, kad tik kiekvienas būtų patenkintas.

Parodos vieta – ideali. Nacionalinis stadionas beveik centre, tad jį pasiekti patogu tiek nuosavu, tiek visuomeniniu transportu.

Parodos stendų išdėstymui turiu priekaištų: trūko nuorodų, kai kuriuose stenduose pasigedau pavadinimų.

Kadangi ne vieną kartą esu prisijungusi prie parodų organizavimo Lietuvoje, esu tikrai patenkinta mūsų paslaugomis bei organizatorių darbu. Mes drąsiai galime konkuruoti su užsienio parodomis.