Šio renginio data - rugpjūčio 15-oji - Žolinė - pasirinkta neatsitiktinai. Nuo seno sakoma, kad medus - žiedų dovana, o augalai yra neatsiejama pagonybės laikus siekianti Žolinės šventės dalis.

Duonos ir medaus šventės dalyviai bus kviečiami į muziejuje esantį deivės Austėjos klonelį. Čia patyrę bitininkystės specialistai pasakos apie bičių produktų įtaką žmonių sveikatai.

Toliau įsibėgėjus šventei linksmybės vyks tranų globėjo dievaičio Bubilo valdose. Vietos bitininkai rodys, kaip sukamas medus, dalysis midaus gamybos paslaptimis, kvies ragauti ir įsigyti bičių produktų.

Duonos ir medaus šventė - puiki proga aplankyti vienintelį Lietuvoje bei artimiausiose šalyse senovinės bitininkystės muziejų.

Beje, bitininkystės istoriją mena analogiški muziejai Armėnijoje ir Belgijoje. Stripeikių muziejuje originaliomis ąžuolinėmis skulptūromis įprasminti ne tik lietuvių, bet ir indų, egiptiečių, Amerikos indėnų mitai, susiję su bičių dievybėmis. Tarp eksponatų - nuo XV iki XX amžiaus pradžios Lietuvoje naudoti kelminiai aviliai, kuriuose ir dabar gyvena bitės. Apie medinguosius augalus, bičių produktus ir jų panaudojimą seniau ir dabar pasakoja senovinėje trobelėje įrengta plati ekspozicija.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją