Pernai Kauno publiką viliojusi „Dine In The Dark“ šįmet atkeliavo į Vilnių. Sostinėje surengtoje vakarienėje tamsoje antradienio vakarą naujus potyrius ir skonius ragavo Agnės Jagelavičiūtės mama Nijolė, Nomeda Marčėnaitė su draugu Vytu, Simona Burbaitė, Edvardas Žičkus bei daugelis kitų.

Žurnalistui E. Žičkui tai jau trečioji vakarienė tamsoje, tad jis su smalsumu pasakojo, kad bus įdomu įvertinti, ar čia jis patirs viską, ką patyrė Niujorke ir Turkijoje. „Viskas vyksta visiškai aklinoje tamsoje, o kai iš žmogaus paima vieną iš juslių, šiuo atveju – regą, suaštrėja visos kitos, – kalbėjo Edvardas. – Pamenu, kad Niujorke pirmąsias penkiolika minučių jaučiausi labai nejaukiai, norėjosi atsimerkti, nors buvau atsimerkęs... Girdėjau garsus, skambėjo įrankiai, žmonių juokas. Momentais net jausdavau stipriai plakančią širdį.“

E. Žičkus pasakojo, kad Niujorke tokių vakarienių metu svečius aptarnauja aklieji. Anot jo, jie pasitinka svečius tamsoje, uždeda svečio ranką sau ant peties ir palydi į vietą. Tiesa, galioja ir „pabėgimo plano“ taisyklė: „Jei žmogus niekaip nesugeba priprasti prie tamsos, juk dėl to jam gali prasidėti net panikos priepolis, jis visada gali paliesti jį atvedusio žmogaus ranką ir palikti vakarienę jai nepasibaigus“.

Apie šią vakarienę sklando ir mitų, esą išėjusieji būna išsipurvinę maistu, kuris tiesiog ima ir krenta ant drabužių. Pasak Edvardo, tai visiška netiesa, nes kiekvienas svečias aprengiamas specialiu drabužiu. „Duoda tokią juodą suknelę, na, peleriną iki žemės, – šyptelėjo Edvardas. – Pavyzdžiui Niujorke viskas valgoma tik šaukštais, o maistas patiekiamas dideliuose dubenyse. Žinoma, kažkiek išsiteplioji, bet tik tą drabužį. Tikrai nėra taip, kad ateini baltu kostiumu ir išeini visas išsiterliojęs.“

Edvardas neslėpė, kad skonio pojūčiai tokios vakarienės metu net labai suaštrėja.

Susirinkusieji vakarieniaus visiškoje tamsoje. Vakarienės metu ne tik užgesinta šviesa, bet ir užrištos akys. Patekiamus patiekalus vakarienės svečiai galės uostyti, liesti ir, žinoma, ragauti.

Svečiai ragavo unikalaus meniu patiekalus

„Partneriams pasiūlius galimybę organizuoti vakarienes visiškoje tamsoje, iš karto sutikome jas rengti mūsų restorane. Jo erdvės, atvertos XVI amžiumi datuojamuose senamiesčio rūsiuose, skleidžia aristokratišką slėpiningumą, kuris kartu su ilgametę patirtį turinčių šefų ruoštais patiekalais dar labiau sustiprina unikalią patirtį. Nors pasiruošimas šiai pramogai pareikalavo daug pastangų – jam sukurtas specialus meniu, nuo bet kokios šviesos izoliuota atskira restorano patalpa, vakarienės dalyvių emocijos ir dėmesys atperka visas pastangas“, – sako restorano „Medininkai“ maitinimo padalinio vadovė Ernesta Gudaitė.
Specialiai „aklai“ vakarienei restorano gamybos vadovės Barbaros Šafranavičienės sukurtame meniu susipynė pagrindiniai skoniai – saldumas, rūgštumas, kartumas, sūrumas.
Ypatingo atidumo pareikalavo ir vakarienės vieta – norint užtikrinti, jog dalyviai pajaustų pilnavertę „Dine in the dark“ patirtį, vakaras vyko visiškoje tamsoje, o dalyvius, prieš tai paprašius išjungti visus prietaisus, kurie galėtų skleisti bent menkiausią šviesą, į jų vietas palydėjo padavėjai su naktinio matymo prietaisais. Aklina tamsa ne tik sukūrė nekasdienę atmosferą, bet ir, laikinai praradusius regos galią, privertė stipriau pasikliauti kitomis juslėmis: skoniu, uosle, lytėjimu bei klausa. Savita provokacija vakaro dalyviams tapo mėginimai nematant surasti stalo įrankius, taures, ant šakutės pasmeigti lėkštėse patiektą maistą.
Novatoriškos vakarienės visiškoje tamsoje idėja prieš beveik 20 metų kilo Ciuriche, Šveicarijoje, gyvenančiam aklam dvasininkui – jis savo svečiams pasiūlė neįprastą būdą vakarieniauti užrištomis akimis ir taip pajusti intensyvesnį maisto skonį bei įdėmiau įsiklausyti į šalia sėdinčio pašnekovo žodžius. Tuomet įvardintas kaip laikinas gastronomų kaprizas, unikalus vakarienės formatas netruko pelnyti pripažinimą visoje Europoje ir už jos ribų. 2013 m. pirmoji „Dine in the dark“ vakarienė organizuota Kaune, vėliau – kaimyninėse Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje bei Suomijoje.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)