Perseidai - kometos liekanų srautas, kurį Žemė kerta kiekvienais metais rugpjūčio viduryje. Piko metu galima suskaičiuoti šimtą ar net daugiau krentančių meteorų. 1994 metais kai kuriose vietovėse aktyviausią valandą buvo priskaičiuota net beveik tūkstantis meteorų.

Perseidų srautas pasižymi meteorų įvairove: blyškesni būna balti arba geltoni, o ryškesni - žali, oranžiniai ar net raudoni, trečdalis jų palieka ryškią ilgą uodegą.

Šus meteorų lietus žinomas geriau už gražiausiu laikomą ir gruodžio mėnesį stebimą Dvynių (Geminidų) lietų dėl palankių stebėjimams sąlygų - rugpjūčio vakarai ir naktys dažniausiai būna šiltos, daug žmonių tuo metu atostogauja.

Sakoma, kad spėjus pagalvoti apie norą kol meteoras dar dega, jis išsipildo.

O po vidurnakčio savaitgalį bus galima pasigėrėti vis geriau matoma Marso planeta. Patekėjusi apie pusę vienuoliktos ji šį mėnesį matoma kaip ryškiausias dangaus kūnas rytų dangaus skliaute. Plika akimi ar pro žiūronus galima pamatyti rausvą Marso atspalvį, o turintys geresnį teleskopą, galės įžvelgti ir ledo kepurę poliuje ar Syrto lygumą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją