„Parduodamas Surdegio stačiatikių Šv. Dvasios vyrų vienuolyno (veikė Surdegyje nuo 1627 m. iki 1915 m., laikoma viena seniausių stačiatikių šventovių Lietuvoje) mūrinis korpusas Surdegio miestelyje, Anykščių rajone.

Pastatytas iš raudonų, rankų darbo molinių plytų, yra rūsys. Bendras plotas 600 kv.m. Parduodamas nugriovimui, kaina ir sąlygos derinamos“, – tokiame skelbime už parduodamą pastatą prašoma 10 tūkst. Eur.

Nurodytu telefonu atsiliepęs nekilnojamojo turto agentūros „XXI amžius“ atstovas Mindaugas Kalvaitis patvirtino, kad skelbimas yra tikras ir šimtmečių senumo pastatas parduodamas nugriauti.

„Skelbimas buvo labai seniai ir pastatas rinkoje parduodamas praktiškai jau gal 8 – 9 mėn. Didelio susidomėjimo nebuvo, sumažinome kainą ir tiesiog jis tikrai yra Surdegio vienuolyno pastatas“, – paaiškino tarpininkas.

Jo teigimu, paskutinė statinio naudojimo paskirtis buvo pieno supirkimo punktas ir dabar jis teisiškai registruotas kaip toks.

„Tiesiog savininkas turėjo idėją, kad gal atsirastų investuotojas, kuris atgaivintų ir įpūstų gyvybės tam senam pastatui. Kadangi tokio dalyko neatsitiko, realybė tokia, kad savivaldybė spaudžia avarinės būklės pastatą arba restauruoti, arba nugriauti.

Iš tikrųjų kadangi nėra kas investuotų tokias lėšas, dėl vertingų plytų, jos yra rankų darbo, pasirinktas antras variantas“, – paaiškino pašnekovas ir pabrėžė, kad jokių teisinių apribojimų tam nėra, nes pastatas nėra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Iš tiesų, nuo Vilniaus kiek daugiau nei už 100 km esančio buvusio vienuolyno pastato minėtame registre nėra. Tačiau į jį, pavyzdžiui, įtrauktas netoliese esančios Siaurojo geležinkelio komplekso Surdegio stoties lauko tualetas (medinis statinys matomas straipsnio nuotraukoje, – aut. past.).

2012 m. laikraštyje „XXI amžius“ žurnalistas Vytautas Bagdonas rašė, kad tais metais iš netoliese vienuolyno esančių kapinių iškelti čia prieš šimtmetį palaidoto aukščiausią stačiatikių vienuolijos hierarchijoje archimandrito titulą turėjusio vienuolio Zosimos palaikai. Jie perlaidotas Rusijoje.

Straipsnyje teigiama, kad Surdegio Šventosios Dvasios stačiatikių vyrų vienuolynas buvo įsteigtas 1627 m. ir tapo labai svarbiu stačiatikybės centru Rusijos gubernijos vakariniame krašte.

Aukštas pareigas užimantis vienuolis Lietuvoje atsidūrė keistomis aplinkybėmis.

„Didelį rezonansą Rusijos spaudoje sukėlė archimandrito Zosimos nuteisimas 11 m. katorgos darbų už nepilnamečių mergaičių tvirkinimą. Buvo pareikšti baisūs kaltinimai, ir aukšto luomo dvasininkas ne vienerius metus praleido įvairiose įkalinimo vietose.

1909 metais jis pateko į Vilniaus gubernijos kalėjimą Lukiškėse. Carui Nikolajui II tarpininkaujant archimandritas iš šio kalėjimo 1911 metais buvo perkeltas į Surdegio vienuolyną“, – straipsnyje rašė A. Bagdonas.

Kultūros paveldo departamento atstovai teigė matę skelbimą apie parduodamą vienuolyno pastatą ir sakė jau aiškinasi situaciją. Tačiau kol kas jie negalėjo paaiškinti, kodėl senas vienuolynas nėra kultūros vertybė, o medinis lauko tualetas yra.

DELFI primena, kad pastarąją savaitę visuomenėje kilo daug diskusijų dėl Vilniuje Giraitės gatvėje esančio buvusio Vilniaus kelių policijos pastato.

Tik po to, kai jį įsigijo „Lidl Lietuva“, imta svarstyti, kad pastatas gali būti architektūrinė vertybė, dėl to architektų bendruomenė prieštarauja, kad jis būtų nugriautas.

Kultūros paveldo departamentas, Vilniaus miesto savivaldybė, Architektų sąjunga ir prekybos tinklas šiuo metu aiškinasi, kokia bus minėto pastato ateitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)