2016 metų spalį „Klaipėdos energijos“ taikoma vienanarė šilumos kaina už suvartotą šilumos kiekį (su 9 proc. pridėtinės vertės mokesčiu) sudaro 4,49 cento už kilovatvalandę (kWh). Praeitų metų spalį ji buvo 4 centai už kWh arba 12,3 proc. mažesnė.

Sumažėjo konkurencija

A. Liubinavičius aiškino, kad „Klaipėdos energija“ daugiau nei pusę visos miestui reikalingos šilumos perka iš nepriklausomų gamintojų.

„Todėl pas mus yra gana dideli kainos svyravimai. Pavyzdžiui, vasaros, ne šildymo sezonu, Klaipėdoje yra pati mažiausia kaina Lietuvoje. Žiemą, kai prasideda šildymo sezonas, nepriklausomi šilumos tiekėjai tiekia ir ją parduoda už kainą, kuri artima pačios „Klaipėdos energijos“ pasigaminamos šilumos kainai“, – dėstė jis.

Įmonės atstovas sakė, kad šiemet „Fortum Klaipėda“, kuri degina komunalines atliekas ir tiekia šilumą bei yra didžiausias iš nepriklausomų tiekėjų, paskelbė, kad spalį užsidaro profilaktiniams darbams.

„Tiekėjai tarpusavyje konkuruodami siūlo mažesnę kainą ir mes perkame iš tų, kurie pasiūlo pigiausiai, – pasakojo A. Liubinavičius. – Neišvengiamai, kiti tiekėjai, sužinoję žinią apie „Fortum“ ir pamatę, kad jų pagrindinis konkurentas neveiks, tiesiog pasiūlė didesnę kainą nei ji buvo praėjusiais metais. Iš to ir susidaro skirtumas.“

Kaip matyti iš „Klaipėdos energijos“ skelbiamų duomenų, šių metų spaliui šilumą gaminti „Klaipėdos baldai" pasiūlė 0,1 cento už kWh didesnę kainą (1 centas/kWh) nei prieš metus. „Baltijos elektrinių investicijos“ pasiūlė 0,19 cento už kWh brangiau (1,08 cento/kWh).

„Fortum Klaipėda“  šiukšlių deginimo gamykla / M. Milinio nuotr.

Tvarko katilą

„Fortum“ atstovas spaudai Andrius Kasparavičius DELFI taip pat sakė, kad kainos kiekvieną mėnesį nustatomos aukcione, o kuo aukcione mažesnė konkurencija, tuo kainos būna didesnės.

Jis pasakojo, kad „Fortum“ valdomoje Klaipėdos atliekų deginimo jėgainėje remonto ir priežiūros darbai atliekami kasmet.

Spalio 1 dieną prasidėjęs įrenginių remontas turėtų pasibaigti spalio 18 dieną.

„Tai susiję su techniniais katilo parametrais. Turime apžiūrėti jo būklę, išvalyti ir t.t. Šiemet tai padaryti buvo nuspręsta būtent dabar, prieš šildymo sezoną. Praėjusiais metais stovėjome birželį, o 2014 metų lyginti negalima, nes tai buvo pirmi metai, kada sustabdymų buvo daugiau nei vienas“, – kalbėjo A. Kasparavičius.

Jis teigė, kad lapkričio šilumos gamintojų aukcione „Fortum Klaipėda“ jau dalyvaus. Dėl to šilumos kainų didėjimo visam šildymo sezonui nenumato ir A. Liubinavičius.

„Nei dujų kaina kito, nei biokuro kainos gerokai svyruoja. Taip kad šilumos kainos kilimo nenumatome. Be to, reikia pastebėti, kad šilumos kaina spalį Klaipėdoje išlieka mažiausia tarp Lietuvos didmiesčių ir viena mažiausių Lietuvoje“, – nurodė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)