Dabar jau 22-ejų Hannah Koestler pasakojo nusprendusi parodyti niūrią realybę, į kurią patenkama susirgus šia viską griaunančią liga, ir pasidalino šiurpą keliančiomis nuotraukomis, kuriose užfiksuotas skeletą primenantis kūnas.

Drąsioji 1 m 80 cm ūgio studentė šiuo metu atrodo kur kas sveikiau ir jaučiasi atsigavusi po ją nukamavusios anoreksijos. Ji prisipažįsta tam tikru gyvenimo etapu per dieną suvalgydavusi vos tris ryžių trapučius ir tilpdavusi į 10-metei skirtą suknelę, rašo „The Sun“.

Sveiko žmogaus Kūno masės indeksas (KMI) svyruoja tarp 18 ir 24, tačiau šios merginos buvo vos 11, o tai reiškia, kad jos svoris buvo pavojingai mažas. Dabar jau mergina yra priaugusi svorio ir jos KMI siekia 19. H. Koestler tikisi, kad jos kelionė pasveikimo link paskatins kitus į tokias pačias likimo žabangas patekusiuosius grįžti į normalų gyvenimą.

„Žinau, kad mano nuotraukos sukrečia, tačiau tai mano kelionė, neturėčiau gėdytis tiesos“, - asmenine patirtimi dalijosi jauna moteris. „Anoreksija – žiauri liga, nukankinanti tiek kūną, tiek ir protą“, - įspėjo ji. „Tikiuosi, kad mano nuotraukos sulaikys kitus nuo išsivystyti galinčių valgymo sutrikimų ir įkvėps jau jų turinčiuosius ieškoti pagalbos. Kai peržiūriu senas nuotraukas, grįžta prisiminimai, ir vėl galvoju apie tai, kas man nutiko, bet niekada nebuvau laimingesnė, nei esu dabar, noriu, kad žmonės tai žinotų.“ – pasakojimą tęsė ji.

Jos manymu, anoreksija ji susirgo dėl nuolatinės šeimos būtinybės keisti gyvenamąją vietą, kai ji buvo paauglė. Austrijoje gimusiai H. Koestler paauglystėje teko pagyventi JAV, Kinijoje, Pietų Korėjoje ir Japonijoje. Mergina, negalėjusi kontroliuoti to, kokią mokyklą lankys ar kiek ilgai truks jos draugystės, mėgino nusiraminti kontroliuodama maistą.

„Pradėjau maitintis labai sveikai, valgiau neapdorotą maistą, visiškai atsisakiau greito maisto. Dariausi vis išrankesnė, o neilgai trukus visiškai atsisakiau riebalų, o angliavandenių vartodavau minimaliai. Neilgai trukus man atrodė normalu valgyti vien tik daržoves ir sojų varškę.“ – pasakojo anoreksijos vargus pažinusi mergina.

2011 m. lapkričio mėn., kai mergina laikė mokyklos baigimo egzaminus, jai diagnozuota nervinė anoreksija. Tuo metu ji gyveno Japonijoje, jai buvo septyniolika. Nerimaujantys tėvai dukrą nuvedė pas medikus, bet ji pati nenorėjo gydytis. „Jie tik pasakė mamai, kad ji man ruoštų maistą ir stebėtų, kaip valgau, bet tai nebuvo veiksminga, nes buvau labai išranki dėl to, ką valgysiu ir ko – ne“, - apie taikytus būdus susidoroti su liga kalbėjo mergina.

Desperatiškai mėginusi padėti dukrai mama netgi važiuodavo į mokyklą ir būdavo šalia dukters, kai ši valgydavo pietus ir užkandžius. H. Koestler prisipažįsta buvusi ypatingai smulkmeniška ir netgi galėdavo įkąsti savo mamai, jei būdavo verčiama valgyti tai, ko nenorėdavo. Kartą ji paleido lėkštę su makaronais tiesiai į mamą vien todėl, kad ji ant patiekalo užbarstė parmezano.

„Mama darė viską, ką tik galėjo, esu jai dėkinga už viską, nes kitaip nebūčiau ten, kur esu dabar“, - gerų žodžių mamai negailėjo mergina. „Laimei, mama sugebėjo atskirti, kokia aš esu iš tikrųjų ir kuo valgymo sutrikimas mane pavertė“, - džiaugėsi ji.

2012 m. merginai suėjo 18 m. ir ji įtikino tėvus esanti pasirengusi gyventi savarankiškai Australijoje. Tuo metu jos KMI buvo 17. „Tėvai nemanė, kad esu pakankamai sveika ir pasiruošusi gyventi savarankiškai, bet aš pasakiau, kad toks yra mano pasirinkimas, ir jie negalėjo manęs sustabdyti“, - pasakojo mergina.

Deja, tai buvo blogiausias sprendimas, kokį tik ji galėjo padaryti, nes vos tik likusi viena ji apsiribojo vos 100 kalorijų per dieną, valgė vien tik daržoves, leisdavo sau vos tris ryžių trapučius ir vieną stiklinę vandens. „Mane buvo taip stipriai užvaldžiusi lieknėjimo manija, kad sverdavausi po dešimt kartų per dieną“, - stebėjosi mergina.

Austrijoje H. Koestler prižiūrėti turėjo senelis, nes jos tėvai grįžo gyventi į Japoniją. 2012 m. rugpjūčio mėn. kelias dienas su anūke negalėjęs susisiekti vyras kreipėsi į policiją. „Jie išlaužė buto duris ir rado mane labai prastos būklės. Nubudau ligoninės lovoje, buvau pajungta prie maitinimo žarnelių.“ – siaubingais prisiminimais dalijosi ji.

Išsekusi mergina paguldyta į ligoninės intensyvios priežiūros skyrių. „Gydytojai teigė, kad nuo mirties mane skyrė vos kelios dienos“, - pasakojo jauna moteris. „Po poros savaičių iš esmės jau buvau atsigavusi, bet vis dar jaučiausi labai prislėgta“, - pripažino ji. Po penkių mėnesių mergina buvo išleista iš ligoninės, jos KMI buvo pasiekęs normą, pavojus gyvybei nebegrėsė.

Vis dėlto atsigavo tik kūnas, todėl vos po trijų savaičių ji buvo paguldyta į mitybos sutrikimų kliniką, kur jai buvo skirtas specialus gydymas. „Iš tiesų man pavyko atsigauti ne tik todėl, kad žmonės man taip sakė, bet ir dėl to, kad iš tikrųjų to norėjau“, - pripažino H. Koestler.

Šioje klinikoje ji praleido dešimt mėnesių, kur gavo žinių apie maistą ir mitybą. Gydytojai merginai padėjo pakeisti požiūrį į maistą. Jei pavalgydavo, jos laukdavo smagi veikla, pavyzdžiui, jodinėjimas arkliu. Besigydydama centre ji nusprendė prasiblaškyti. „Norėjau baigti mokslus, kad galėčiau stoti į universitetą, kai pasveiksiu. Nenorėjau, kad liga mane sustabdytų, taigi pasinėriau į mokslus.“ – pasakojo ryžto nestokojanti mergina. H. Koestler pavyko išlaikyti egzaminus, o 2013 m. lapkričio mėn. ji išleista iš klinikos.

Nuo to laiko mergina mėgaujasi maistu, valgo vien tik veganišką maistą ir vartoja daug sveikų produktų. 2014 m. rugsėjo mėn. ji persikėlė į Jungtinę Karalystę (JK) ir kibo į studijas universitete. Panašiu metu ji susikūrė paskyrą „Instagram“ pavadinimu „Prosperous Healthy Life“, kurioje pasakojo savo sveikimo istoriją ir dalinosi sveikų patiekalų ir savo pačios nuotraukomis. Po dvejų metų paskyros sekėjų būrys itin gausus – net 120 tūkstančių.

„Sulaukiu žinučių iš žmonių, norinčių padėkoti, nes jiems padedu kiekvieną dieną kovoti su anoreksija“, - džiaugėsi kitiems įkvėpimu tapusi mergina. „Studijos universitete – geriausias kada nors mano padarytas sprendimas. Vienoje vietoje praleidusi trejus metus pasijutau galinti suburti draugų bendruomenę“, - kasdieniais džiaugsmais dalinosi sunkumus įveikusi H. Koestler.

„Toliau skelbsiu savo kovos su anoreksija ir sveikų patiekalų nuotraukas. Jei padėjau bent vienam žmogui, man tai jau svarbu. Anoreksija – baisi liga, todėl apie ją būtina kalbėti.“ – neabejojo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)