Pagaliau, po nenutrūkstamo vasariško lakstymo, švenčių, festivalių ir išvykų, galime prisėsti namuose su šiltu kakavos puodeliu, susivynioti į švelnų apklotą bei į rankas pasiimti įkvepiančią knygą. O visas šis tarsi meditacinis procesas bus daug malonesnis, jeigu į namus įsileisime kiek jaukumo. Net, regis, nereikšmingomis smulkiomis detalėmis pakeitę namų atmosferą, iš tiesų pasimėgaukime akimirka ir užfiksuokime rudens sezono pradžią, kuri vis tik taip žavi savo spalvomis.

Pirmasis žingsnis – tvarka

Stabtelėjus po nuolatinio vasaros bėgimo, reikėtų pagalvoti kas gi mums suteikia daugiausiai jaukumo bei malonumo akiai. Pirmiausia namuose turėtų būti atliktas kiek daugiau pastangų reikalaujantis veiksmas – tai namų tvarkymas. Atėjo laikas, kai galime giliau paslėpti palapines, miegmaišius, kelionines tašes ar kuprines, o tokie daiktai juk sudaro itin stiprų netvarkos įspūdį. Taigi atradus senąsias daiktų vietas, rekomenduojama kiek apsivalyti.

Vasarą visuose namų kampeliuose atsiranda įvairiausių daiktų daiktelių, smulkmenų iš kelionių ar draugų lauktuvių. Kruopščiai atsirinkus, kas reikalinga, o visa kita pašalinus iš namų, atsiras ne tik daugiau erdvės, bet ir oro, kuris, leidžiant vis daugiau laiko namuose, turi būti švarus ir tyras. Norint išlaikyti tvarką namuose, įsigykite pintą krepšį, skrynią ar nedidelę dekoratyvią spintelę ir stenkitės kasdien pavartytus žurnalus, knygas ar pledus sudėti į talpyklas – šitaip namai atrodys jaukiai, tačiau neperkrautai.

Antrasis žingsnis – išskirtinės namų zonos

Suraskite savo mieliausią namų zoną bei vietą, kuri jus labiausiai erzina, gadina nuotaiką ar kelia nepasitenkinimą. Kadangi biudžetas mus nuolat riboja, puiki mintis investuoti į tai, ką mylime, ką puošti malonu, tačiau nepamirškime ir pagerinkime įspūdį to namų kampelio, kuris mus veikia neigiamai. Šitaip mes galime išpuoselėti zoną, kurioje ir taip mėgstame leisti laiką ir kuri mums taptų dar malonesne, o tuo pačiu nuotaikos negadintų tai, kas kliudo kasdien. Visų pirma šiose zonose derėtų pergalvoti baldų išdėstymą – galbūt galima kažką pakeisti?

Papildomi dekoro elementai, pakeitę nereikalingus daiktus suformuotų visai kitokią aplinką. Pakabinus veidrodį ar pastačius vazoną su gražiu augalu, primenančiu mums apie gamtą, nuteiktų pozityviai bei suteiktų papildomą funkciją. Norint pakeisti namų aplinką, nebūtina pirkti naujo baldo. Mums reikia išmokti naudoti turimas priemones ir jas praturtinti naujais elementais – šitaip galėsime nuolat keistis neišlaidaudami, o tuo pačiu, rankų darbas praturtins mūsų gyvenimus, sutvirtins šeimos narių ryšius bei turės daug didesnę vertę.

Trečiasis žingsnis – spalvos

Lengviausias būdas pakeisti patalpą – tai pakeisti jos koloritą. Šitaip kambarys sužibės visai kita nuotaika. Audiniams skirtais dažais persidažius užuolaidas, staltieses ar kitas medžiagas, galime suformuoti labai subtilų ir stilingą interjerą, nes tokiu būdu nesame ribojami prekybos centrų bei salonų pasiūlos, o turimus daiktus suvienijame spalva – kartais tik to ir tereikia. Itin didelį pokytį namų nuotaikai galime suformuoti perdažydami esminius baldus ar sienas.

Lietuvoje atsiranda labai kokybiškų baldinių dažų, kurie nereikalauja specialaus paviršių apdirbimo bei paruošimo – galima juos tepti tiesiog ant viršaus, netgi tiesiai ant storo tarybinio lako. Tik įsivaizduokite kaip stipriai gali pasikeisti jūsų kambarys, jei didžiulę tamsią sekciją ar koridoriaus spintą perdažytumėte baltai, o galbūt net švelnia, pasteline spalva – juk kambarys tiesiog nušvistų! Renkantis tokį metodą, nereikia bijoti neįprastų tonų, nes visada galėsite perdažyti į kiek nuosaikesnę spalvą, todėl drąsiai eksperimentuokite ir pasieksite rezultatų, kurių net nesitikėjote.

Ketvirtasis žingsnis – šis tas naujo

Kiekvieną sezoną nepirksime naujų baldų, to ir nereikia, tačiau visada miela namams suteikti šviežumo, o juk tam pakanka mažų smulkmenų, kurias naudojame kasdien. Naujas svetainės lovos užtiesalas, atspindintis rudens nuotaikas, jus maloniai kvies prisėsti ir atsipūsti, o stambiai megztas ar natūralių atspalvių pledas sušildys vėsų vakarą.

Labai praktiški ir į akis krentantys elementai daugelio virtuvėse – tai rankšluostukai, prijuostės bei orkaitės pirštinės, puodkėlės. Visi šie daiktai nuolat tepasi, taigi atėjus rudens sezonui, kuomet vis daugiau laiko praleisime namuose, o tuo pačiu, virtuvėje, smagu įsigyti naujus, švarius, regis, mažučius, tačiau džiaugsmą keliančius daikčiukus. Vonios kilimėlis ar muilinė taip pat gali praskaidrinti patalpos nuotaiką, o tai ypač svarbu pradedant naują dieną.

Penktas žingsnis – harmonija ir šiluma, vedanti į laimingus namus

Nereikia savęs apgaudinėti ryškiomis spalvomis namuose – atėjo metas atsikvėpti ir susitelkti ties savo vidumi, kiek aprimti, pataupyti tiek emocijas, tiek jėgas. Būtent todėl siūloma namuose sukurti ramių, harmoningų žemės tonų kompozicijas bei pritaikyti natūralių medžiagų grožį, praskaidrinti viską skaistesnėmis detalėmis. Zonoje, kurioje leidžiate daugiausiai laiko, susikurkite savotiškiems vakaro ritualams skirtą “pagalbinį komplektą”, kuris jums asocijuotųsi su atsipalaidavimu, pvz. Jūsų mėgstama knyga, žvakės, cinamono arbata, juodasis šokoladas ir jūsų asmeninis rankų darbo puodelis. Grįžus po darbų šis rinkinys padės jums greičiau pailsėti, atgauti jėgas po darbų, o tvarkingi, kiek pakitę namai atrodys ne kaip buitis, prie kurios esate pratę, o kaip jaukūs namai, į kuriuos norisi sugrįžti ar į svečius pasikviesti seniai matytus draugus.

Taigi leiskime savo kūnui natūraliai priimti metų laikus ir prie jų prisitaikyti, juk tik taip susikursime savo namų bei gyvenimo pusiausvyrą.