„Dedikuodami festivalį šiam jubiliejui džiaugiamės galėdami prisidėti prie visus metus trunkančių iškilmių. Simboliška, jog nuo pirmojo festivalio augame kartu, o mūsų augimą ir draugystę su broliais dominikonais simbolizuoja varpeliai, per šešerius metus išaugę į Vilniaus pasididžiavimą – Šv. Jokūbo karilioną“, – kalbėjo festivalio meno vadovas, choro „Vilnius“ vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas.

Nuo rugsėjo 4 dienos iki spalio vidurio sostinės Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje vyksiantis festivalis vilniečiams ir sostinės svečiams dovanos net aštuonis nemokamus koncertus, kuriuose naujausias programas pristatys Lietuvos ir užsienio kolektyvai. Vienas festivalio koncertas bus surengtas Kaune, Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje.

„Kompozitorių Olivier Messiaeno, Alfredo Schnittkės opusai, V. Miškinio premjera – tai tik kelios festivalio viršukalnės, kurias patirti kviečiame Šv. Jokūbo festivalio klausytojus. Festivalyje pirmą kartą dalyvaus Lietuvos kariuomenės orkestras, Baltarusijos valstybinės muzikos akademijos studentų choras. Tarp festivalio svečių – ir Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, ir Vilniaus universiteto giedojimo mokykla „Schola Cantorum Vilnensis“, jau ne pirmus metus savo dalyvavimu praturtinantys festivalio programą“, – kalbėjo A. Dambrauskas, kurio vadovaujamas choras „Vilnius“ festivalyje pristatys net tris programas.

Artūras Dambrauskas

Klausytojai turės galimybę išgirsti kartu su dirigentu Robertu Šerveniku parengtą rusų sakralinės muzikos programą „Broliai krikščionys“ bei išgirsti choro ir kariliono duetą koncerte „Choras ir Karilionas“.

Festivalio atidarymo koncerte šį sekmadienį pirmą kartą Lietuvoje suskambės V. Miškinio kūrinys „Pastoral Mass“. Prieš metus šio kūrinio premjera įvyko Taivane, Taipėjaus nacionalinėje koncertų salėje. Lietuvoje kūrinį atliks paties autoriaus diriguojamas choras „Vilnius“, multiinstrumentalistas Saulius Petreikis, perkusininkas Saulius Auglys ir pianistas Dainius Jozėnas.

„Pastoral Mass“ – kūrinys, atsiradęs iš vaikiškos dainelės apie piemenėlius poetės Ramutės Skučaitės tekstu. „Pastoralinės“, arba „Piemenėlių mišios“ alsuoja šviesia, lengva harmonija, kuriai ypatingo prieskonio suteiks gausybę autentiškų etnoinstrumentų valdančio S. Petreikio atliekamos melodijos, persipinančios su mušamųjų ir fortepijono pritarimu“, – mintimis apie kūrinį dalijosi kompozitorius V. Miškinis.

Šv. Jokūbo festivalio rengėjai – KĮ valstybinis choras „Vilnius“ ir broliai dominikonai.
Festivalį globoja Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją