Tai yra rimtas siūlymas, kuris yra svarstomas komisijoje ir netgi jau anksčiau siūlytas buvusiai sveikatos ministrei (bet buvo atmestas). Kaip supratau, jis yra priimtinas gydytojų sąjungos vadovui! Šis sakinys bene labiausiai šokiruoja.

Aš nesuprantu, kaip gali būti priimtinas kyšių, korupcijos legalizavimas. Tuomet tampa legalu pacientui pasakyti – „O dabar į kasą parašom nueiti, pone, susimokėkit už šypseną?“ Arba: „Jei norit greičiau, maloniau ir kad apskritai pagytumėt, tai į kasą nueikit susimokėt, na, arba galit ir į stalčiuką – pigiau bus, mokesčių nenuskaičiuos“.

Šie sakiniai yra juodas jumoras, tačiau jumoro nebebus, jei tai įteisins. Tie gydytojai, kurie pelnosi savo darbo metu, tie, kurie įpratę nedirbti be į kišenę įdedamo vokelio, jų sąžinė dabar bus švari ir jie ramiai toliau dirbs reketuodami pacientus. Tie gydytojai, kurie dirba mėgstamą darbą, padeda savo pacientams, dirba, turėdami pašaukimą, yra profesionalūs ir nekenčia šitos sistemos – jie jau bus oficialiai dar labiau žeminami.

Šis pasiūlymas kvepia sovietiniais laikais, kai „ant atlyginimų susimesdavo liaudis – gydytojų, policininkų, mokytojų“. Jau seniai savo darbe susidūriau su „susimetimu ant atlyginimo“, tačiau esu turėjusi keletą vidutinio amžiaus pacientų, kurie man bandė įrodyti, kad tai yra normalu. Ne, tai nėra normalu. Ir tai žemina.

Aš esu jauna gydytoja, turinti šeimą, vaikų bei įsipareigojimų bankui. Dirbu nuoširdžiai ir tikrai myliu tai, ką darau. Per kelis darbo metus beveik pavyko pakeisti pas mane besikreipiančių pacientų mąstymą, kad gydytojui tikrai nieko nereikia nešti. Nieko. Nei saldainių, nei kavos, nei tuo labiau vokelių. Rašau „beveik“, nes vis dar pasitaiko vyresnių žmonių, kuriems tai atrodo taip įprasta, kaip ir pasisveikinti. Gal pavyks pakeisti ir jų įpročius. Tačiau jei vis dėlto tai įteisins, tai mano nuoseklus darbas tampa betiksliu?

Dabar su šypsena turėsiu siūlyti pacientui nueiti į kasą? Tada galbūt įstaigos valdžia pastebėjusi, kad gydytojams liaudis sumoka trigubai daugiau, iš viso pradės mokėti minimumą? Kaip kavinės padavėjai – įdarbinam už minimumą, ir kaip gerai dirbsi, taip ir susirinksi atlyginimą. Kaip tai suprasti?

Šiuo siūlymu VTEK oficialiai įteisins pacientų „reketavimą“. Labai džiaugiuosi jaunųjų gydytojų asociacijos kryptingu darbu mažinant korupciją, stengiantis, kad gydytojai gautų orų atlyginimą. Ir labai tikiuosi, kad bus išgirstas ir JGA labai neigiamas šio siūlymo įvertinimas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!