„Pasirodo, kad ne tik migracijos klausimų KET yra, bet ir LR baudžiamojo kodekso“, – antrą kartą stebėjosi skaitytojas. Anksčiau jam užkliuvo klausimas, kokios yra sąlygos, įpareigojančios užsienietį išvykti iš Lietuvos respublikos.

Į klausimą, kam priskirtina prekyba žmonėmis, vairuotojui buvo pateikti šie variantai: a) Prie lengvų nusikaltimų; b) Nusikaltimams nepriskiriama; c) Prie sunkių nusikaltimų.
image

Kaip ir praėjusį kartą, DELFI kreipėsi į įmonės „ARS leidiniai“ atstovus, kurie paaiškino, kodėl toks klausimas yra pateikiamas C kategoriją įgyti norintiems vairuotojams.

Pasak specialistų, klausimas yra patalpintas Kelių eismo taisyklių testų skyriuje, kurį sprendžia asmenys tikrinantys savo žinias aukštų kategorijų (C1, C, C1E, CE) teorijoje.

„Kaip jau buvo minėta ankstesniame komentare, sprendžiant testus pateikiami klausimai iš Kelių eismo taisyklių, Saugaus eismo įstatymo, automobilių sandaros ir kompetencijų vertinimo. Minėtas klausimas yra vienas iš kompetencijų vertinimo klausimų. Asmenys, turintys aukštas kategorijas (C1, C, C1E, CE) ir norintys vežti krovinius komerciniais tikslais, o ne savo poreikiams, turi atitinkamose įmonėse įgyti vairuotojų pradinę profesinę kvalifikaciją vežti krovinius komerciniais tikslais (95 kodo 265084056 programa)“, – nurodoma komentare.

Pasak įmonės atstovų, įmonės, kurios egzaminuoja vairuotojus, siekiančius įgyti vairuotojų pradinę profesinę kvalifikaciją vežti krovinius, tokį klausimą yra įtraukusios į savo egzaminavimo testu. Atsižvelgiant į tai, šis klausimas taip pat buvo įtrauktas ir į įmonės aukštų kategorijų (C1, C, C1E, CE) testą, kad asmenys galėtų tinkamai pasiruošti ir pradinės profesinės kvalifikacijos teorijos egzaminams.

„Apie profesionalių vairuotojų mokymą galima pasiskaityti Valstybinės kelių transporto inspekcijos prie Susisiekimo ministerijos tinklapyje. Lietuvos Respublikos susisiekimo ministro 2011 m. vasario 3 d. įsakymo Nr. 3-79 „Dėl C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE kategorijų motorinių transporto priemonių vairuotojų mokymo pradinei profesinei kvalifikacijai įgyti ir vairuotojų periodinio profesinio mokymo tvarkos aprašo patvirtinimo“ V dalyje yra nurodytos bendros temos, kurios turi sudaryti mokymo turinį vairuotojams, siekiantiems įgyti kvalifikacijos pažymėjimą, patvirtinantį pradinę profesinę kvalifikaciją vežti keleivius ir (ar) krovinius“, – C kategoriją įgyti norintiems vairuotojams nurodė įmonės atstovai.

Pasak jų, tokie klausimai yra įtraukiam į klausimyną pačių vairuotojų labui – kad sudaryti testai padėtų kaip įmanoma efektyviau ir geriau įsisavinti pateiktas žinias.

„Kelių eismo taisyklių testai yra skirti padėti įsisavinti, išmokti ir pasitikrinti savo žinias apie Kelių eismo taisykles, saugaus eismo pagrindus, automobilių sandarą, o aukštų kategorijų vairuotojams suteikiama galimybė pasitikrinti savo žinias ir profesinės kvalifikacijos kėlimo srityje. Sudarant testus yra atsižvelgiama į galiojančius teisės aktus ir stengiamasi, kad sudaryti testai padėtų kaip įmanoma efektyviau ir geriau įsisavinti pateiktas žinias, todėl į juos įtraukiami plataus spektro klausimai iš temų, kurios aktualios ir svarbios atitinkamų kategorijų vairuotojams“, – nurodoma komentare.

DELFI primena, kad įmonė kviečia klausimų turinčius vairuotojus kreiptis tiesiogiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)