Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2015 m. vasarą viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad VP grupės akcininkai galimai išvengė gyventojų pajamų mokesčių sumokėjimo už gautus dividendus Lietuvos Respublikos valstybei, tuo padarydami finansinę žalą bei galimai siekdami įteisinti įgytas turtines teises į minėtas lėšas, žinodami, kad lėšos gautos nusikalstamu būdu, t. y. tyčia išvengus turtinės prievolės, galimai su jomis atliko finansines operacijas ir naudojo jas tolesnėje ūkinėje, komercinėje veikloje.

Ikiteisminio tyrimo metu nesustatyta, kad vykdytais įmonių reorganizavimais buvo siekiama išvengti mokėtinų į biudžetą pelno, pridėtinės vertės mokesčių bei gyventojų pajamų mokesčių nuo dividendų, išmokėtų natūra.

Valstybinės mokesčių inspekcijos atliktuose įmonių mokestiniuose patikrinimuose mokestiniai pažeidimai irgi nebuvo nustatyti.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad visi sprendimai dėl įmonių atskyrimo ar prijungimo buvo priimti vienbalsiu akcininkų pritarimu, o jokių duomenų, patvirtinančių, kad akcininkams buvo pateikta tikrovės neatitinkanti informacija, kuri būtų nulėmusi balsavimo rezultatus, nėra.

Taip pat nėra duomenų, kad priimant šiuos sprendimus buvo veikiama apgaule, teikiant melagingą informaciją ar klastojant dokumentus ir dėl to būtų padaryta žala valstybei ar kitiems asmenims.

„Ikiteisminio tyrimo metu buvo atlikti visi įmanomi veiksmai, ištirtos visos būtinos aplinkybės ir surinkti duomenys, kurie įgalina padaryti išvadą - nėra padaryta veikų, turinčių nusikaltimų ar baudžiamųjų nusižengimų požymių", - konstatuojama rugpjūčio 19 d. prokuroro priimtame nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Ikiteisminį tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai, tyrimą organizavo ir vadovavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

„Nuo pat tyrimo pradžios pabrėžėme, jog pasitikime Valstybės institucijų profesionalumu ir nešališkumu. Suprantame, kad Valstybės institucijos negalėjo nereaguoti į vieno iš akcininkų viešai mestus rimtus kaltinimus tariamu mokesčių vengimu, dėl to ir buvo inicijuoti minėti tyrimai.

Šiandien paskelbtas Generalinės prokuratūros sprendimas dar kartą patvirtina, kad „Vilniaus prekyboje“ ir jos kontroliuojamose dukterinėse įmonėse mokesčių vengimo niekada nėra buvę.

Tikimės, jog Generalinės prokuratūros sprendimas bus pozityvus postūmis tiek „Vilniaus prekybos“ reputacijos gynimo, tiek žalos dėl „Akropolių“ sandorio vilkinimo atlyginimo, tiek kitose bylose.“, - DELFI atsiųstame komentare teigė „Vilniaus prekybos“ direktorė Raimondos Kižienė.

Panašios nuomonės laikėsi ir pagrindiniam „Vilniaus prekybos“ akcininkui Nerijui Numavičiui atstovaujanti advokatė Olga Petroševičienė.

„Labiausiai džiaugiamės tuo, kad pagaliau baigėsi M. Marcinkevičiaus inicijuota šmeižto kampanija ir Generalinė prokuratūra patvirtino, kad visi mesti kaltinimai yra nepagrįsti“, - atsiųstame komentare teigė ji.

Mindaugo Marcinkevičiaus išplatintame komentare stebimasi nutrauktu tyrimu.

„Stebina tai, kad tyrimas buvo nutrauktas net neapklausus Nerijaus Numavičiaus ir kitų akcininkų. Taip pat nesuprantu kodėl prokuratūra teigia, kad VMI nerado pažeidimų, kai pati VMI viešai yra pareiškusi, kad tyrimai dar nėra baigti.

Be to, kiek žinau, prokuratūra ir FNTT nepaprašė nepriklausomų ekspertų pagalbos vykdant tyrimą dėl sudėtingų schemų, kurios apėmė ne tik Lietuvą, bet ir kitas valstybes, įskaitant „mokesčių rojaus“ šalis. Dabar laukiu kada mane supažindins su prokuroro dokumentais, pagrindžiančiais nutraukimo motyvus, juos įvertinsiu ir tada priimsiu sprendimą“, - rašoma išplatintame smulkiojo akcininko komentare.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)