Kaip skelbia Amerikos automobilių asociacijos eismo saugumo fondo atliktas tyrimas, ant kelio besimėtančių atliekų sukeltų avarijų skaičius per pastaruosius penkiolika metų išaugo net 40 procentų. Amerikiečių kroviniai dar niekada nebuvo prasčiau pritvirtinti.

Tyrimo metu buvo nagrinėjamos konkrečios avarijos: įvykusios dėl susidūrimo su netikėtomis kliūtimis ar mėginant jų išvengti. Natūraliai atsirandančios, tokios kaip gyvūnai, akmenys ar vėtros išlaužytos šakos, kliūtys nebuvo įskaičiuotos. Į tyrimą buvo įtraukti tik tie atvejai, kai atliekos nukrito nuo ar iš automobilių.

Nuo 2011 iki 2014 metų dėl ant kelių gulinčių žmonėms priklausančių daiktų įvyko daugiau kaip 200 tūkstančių avarijų. Per jas buvo sužeista daugiau kaip 39 tūkstančiai asmenų, apie pusę tūkstančio žuvo. Iš viso 37 procentų mirtinų atvejų įvyko vairuotojui bandant išvengti ant kelio besimėtančių šiukšlių.

Tai didėjanti problema, nepaisant to, kad „visų šių avarijų galima išvengti“, įsitikinęs fondo atlikto tyrimo vadovas Jurekas Grabowski.

„Vairuotojai gali lengvai apsaugoti savo gyvybes ir išvengti sužeidimų pasirūpindami savo krovinio saugumu ir laikydamiesi kitų paprastų atsargumo priemonių, kurios užkirstų kelią daiktų kritimui iš transporto priemonių“.

Dauguma avarijų įvyksta dėl trijų dažniausiai pasitaikančių kelių šiukšlių-kliūčių rūšių: nukritusių pačios transporto priemonės dalių (ratų ir t. t.), nuo transporto priemonės atsikabinusių krovinių ir atsilaisvinusių velkamų priekabų.

Tyrimas nustatė, kad daugiausiai čiužinių ir mikrobangų krosnelių pametama valstijas jungiančiose magistralėse. Tai nenuostabu, turint omenyje jų eismo intensyvumą ir didelį greitį (tai sudaro puikias sąlygas baldams virsti orlaiviais).

Fondas rekomenduoja vairuotojams visada įdėmiai stebėti kelią, ar jame nesimėto šiukšlės, o kažką vežančius primygtinai ragina saugiai pritvirtinti savo krovinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)