Komunikacija yra kertinis dalykas praktiškai visuose mūsų gyvenimo aspektuose. Bet šiais laikais gali atrodyti, kad mus labiau domina socialinė žiniasklaida, nei ryšys su artimiausias žmonėmis.

2014 metais atliktoje apklausoje „British Sex Survey“ paaiškėjo, kad stebėtinai daug respondentų – net 61 proc. – pareiškė, kad įmanoma palaikyti laimingus santykius ar santuoką ir be sekso. Ar jūs tikite tuo, ar ne, bet pasirodė naujas tyrimas, kuris įrodo, kad sveikiems santykiams seksas yra svarbus. Tyrimui vadovavusios Lindsey L. Hicks​ teigimu, turiningas seksualinis gyvenimas siejamas su laimingesne santuoka, nepaisant to, ką žmonės sako apklausose, rašoma goodhousekeeping.co.uk.

„Mes išsiaiškinome, kad seksualinių santykių dažnumas neturi įtakos žmonių pojūčiui, ar jie yra laimingi santuokoje, tačiau kuo dažniau pora mylisi, tuo jų abipusiai jausmai yra labiau spontaniški, instinktyvūs, intuityvūs.“

Kreipėmės į psichologą Stefaną Waltersą iš „Harley Therapy London“, ir paklausėme jo, koks sekso vaidmuo santykiuose, ir kaip mums derėtų vertinti intymų artumą. Jis išskyrė šešis dalykus, kuriuos, jo manymu, turėtų žinoti visi:

1. Apie seksą kalbėtis yra gerai!

Daugybė klientų vis dar mano, kad pasakoti apie savo seksualinį gyvenimą yra tabu, ir kad su seksu susijusios mintys turi būti slepiamos kaip itin asmeniškos.

Bet esmė ta, kad lytiškumas yra labai svarbi žmogiškosios realybės dalis – jis vaidina esminį vaidmenį apibrėžiant mūsų tapatybę ir renkantis partnerius bei kuriant su jais santykius. Todėl apie seksą kalbėti reikia, tame nėra nieko gėdingo ar žeminančio.

Net jei atrodo, kad jūsų mintys apie seksą neturi įtakos tam tikroms kitoms jūsų gyvenimo sritims, kartais pasidalijus šiais vidiniais troškimais gali paaiškėti kažkokie kiti dalykai, kurie išoriškai, atrodytų, yra visai nesusiję.

2. ...bet nereikia kalbėtis VIEN apie seksą

Seksas dažnai yra simptomas, o ne priežastis. Daug žmonių ateina į konsultacijas, norėdami išspręsti seksualinio pobūdžio problemą, ir dažnai kyla pagunda susitelkti tik į tą problemą ir nekalbėti apie nieką kitą.

Pradėjus nagrinėti problemą, paaiškėja, kad nesklandumai miegamajame dažnai susiję su kitomis mintimis ir jausmais. Net tokie atrodytų nekalti ir nepavojingi dalykai, kaip persikraustymas ar darbo keitimas gali turėti netikėtą poveikį seksualiniam potraukiui, nes dėmesys ir energija sutelkiami į kitus dalykus, o ne seksą. Todėl labai svarbu pamatyti visą poros gyvenimo vaizdą, ir suprasti, kas jame vyksta.

3. Jūs negalite pasakyti nieko tokio, kas nustebintų jūsų seksologą

Žmonės kreipiasi į psichologus ir seksologus dėl įvairiausių priežasčių ir seksualinių problemų. Tai gali būti klausimai, susiję su jų pačių seksualine orientacija, seksualiniais fetišais ar seksualine disfunkcija, kuri, jų manymu, trukdo jiems mėgautis visaverčiu seksualiniu gyvenimu.

Kad ir kaip jums būtų nesmagu išsakyti konkretų su seksu susijusį klausimą, žinokite, kad specialistas niekada jūsų dėl to neteis ir nevertins, išliks ramus ir nešališkas, kai kartu spręsite šią problemą. Žmonės labai dažnai kreipiasi į specialistus būtent dėl seksualinio pobūdžio problemų, tad labai tikėtina, kad jūsų terapeutas jau yra ne kartą tai girdėjęs. Kad ir kokia gėdinga ar nešvari jums atrodytų jūsų paslaptis – didelė tikimybė, kad kažkas jau yra pasakojęs apie panašų dalyką.

4. Svarbiausias lytinis organas yra smegenys

Žmonės taip susitelkia į genitalijas, kad pamiršta apie smegenis. Seksas yra giliai psichologinis, taigi ir individualus procesas – tai, kas vieną žmogų užveda, kitą gali atšaldyti. Taip yra todėl, kad mus jaudina skirtingi jutiminiai stimulai, mūsų visų teigiamos ir neigiamos asociacijos, susijusios su įvairiomis situacijomis ir įvykiais, skiriasi, tai dažnai būna susiję su ankstesnėmis patirtimis.

Kūnas gali suteikti daug malonumo, bet iš tiesų geras seksas reikalauja įjungti ir smegenis. Juk galiausiai orgazmo metu būtent į smegenis išsiskiria magiškas cheminių medžiagų – dopamino, serotonino, oksitocino ir endorfinų – kokteilis, kuris sukelia būseną, panašią į transą. Vieno, visiems tinkančio apibrėžimo, kas yra geras seksualinis gyvenimas, nėra.

5. Seksas skirtingiems žmonėms skirtingu laiku reiškia skirtingus dalykus

Nėra vieno universalaus apibrėžimo, kas yra geras seksualinis gyvenimas. Seksualumas yra nestabilus, kiekvieno mūsų poreikiai ir troškimai gali labai stipriai skirtis, net mūsų pačių jie gali skirtis priklausomai nuo laiko ir aplinkybių.

Pavyzdžiui, santykių pradžioje seksas dažniausiai būna susijęs su aistra ir malonumu, bet ilgainiui jis tampa labiau susijęs su intymumu ir ryšiu, o po to, jei pora sumano turėti vaikų, seksas staiga tampa nukreiptas į tikslą. Kartais žmonėms sunku susitaikyti su šiais pokyčiais ir stadijomis arba jie gali pastebėti, kad jų poreikiai nebesutampa su partnerio (-ės) poreikiais. Būtent todėl santykiuose labai svarbu kalbėtis apie seksą.

6. Problemas spręskite neatidėliodami

Jei iškilo seksualinio pobūdžio problema ar kyla nerimas, geriausia pasikalbėti apie tai kaip įmanoma greičiau. Jei jums nesmagu aptarinėti šią problemą su šeimos nariu, draugu ar partneriu, kreipkitės į gerą specialistą, kad jis jums padėtų išnagrinėti šią problemą.

Kuo ilgiau delsite, tuo didesnė tikimybė, kad viskas taip ir liks jūsų galvoje arba dar labiau komplikuosis. Visada geriau drąsiai iškelti problemas, negu leisti joms pūliuoti arba jas ignoruoti. Šiais laikais labiau nei bet kada žmonės vis atviriau kalba apie savo seksualinę orientaciją ir troškimus, tad nėra jokio reikalo užsidaryti su savo nerimu ar problemomis. Visi yra verti gyventi tokį seksualinį gyvenimą, kokio jie trokšta. Jūs taip pat.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)