Tiesa, plaukimas buvo tikrai nelengvas – stipraus vėjo keliamos bangos kaip reikiant apsunkino sąlygas. Prieš pat moterų startą vykusiose lenktynėse netgi apvirto Serbijos vyrų dvivietė įgula.

Visgi mūsiškės atsilaikė ir po spurto paskutinėje 500 metrų distancijoje finišavo pirmos – 7:04,82 min. Antroje vietoje likusias Didžiosios Britanijos atstoves jos aplenkė 0,5 sek.

„Manau, kad kitokiomis oro sąlygomis ir varžovių išsidėstymas būtų kitoks, bet iš tikrųjų sportininkai vartėsi nuo bangų – tikrai nebuvo lengva. Tik iš toli viskas atrodo gan gražiai“, – virpėdama nuo patirto streso šypseną išspausti bandė D. Vištartaitė.

„Pabaigoje spurtavome, nes tik ten nurimo. Trasos viduryje buvo tokios sąlygos, kad galvojome tik kaip išgyventi tą distancijos dalį neapvirtus ir nepadarius daug klaidų“, – pridėjo 27-erių metų šilališkė.

Atlaikyti sunkumus moterims padėjo „kontrolinė treniruotė“ prieš tris mėnesius Brandenburge (Vokietija) vykusiame Europos čempionate. Jame Lietuvos duetą dėl prastų oro sąlygų ištiko nesėkmė – pusfinalyje pirmavo, tačiau iki finišo likus 100 metrų lūžo jų irklas.

„Blogi prisiminimai kėlė įtampą“, – prisipažino D. Vištartaitė.

„Dar startas vėlavo 20 minučių, tai ir apšilimas buvo kiek komplikuotas. Bet džiaugiamės, kad pavyko gerai startuoti ir patekti į kitą etapą. Ir dar pirmoms – geriau negalėjome tikėtis“, – kolegei antrino M. Valčiukaitė.

Pastarajai antradienio vakarą teko atsidurti ir ne itin malonioje situacijoje – iš kambario olimpiniame kaimelyje buvo pavogti visi pinigai ir kvepalai. Nors ir sulaukė oficialaus organizatorių atsiprašymo, tačiau nuostolių niekas nekompensavo, o ir vagystę atlikęs asmuo nebuvo rastas, nors ir įtariama, kad lietuvę apšvarinti galėjo kambarinė.

„Kažkiek nervų vakare buvo, bet trečiadienį jau buvo viskas gerai. Čia vis tiek tik materialiniai dalykai – svarbiausia, kad pačios nenukentėjome ir kad nedingo daiktai be kurių negalėtume startuoti varžybose. O visa kita yra uždirbama, todėl nevertėtų tiek sielotis“, – prisiminė Milda.

Jos kolegė Donata dar pažymėjo, kad be saugumo incidentų sportininkai dar susiduria su problemomis dėl eilių valgykloje. Nors sąlygomis Rio de Žaneiras neprilygsta Londonui, lietuvės stengiasi jomis savo galvų neapkrauti ir jau ruošiasi startui pusfinalyje, kuriame varžysis 12 geriausių įgulų. Tiesa, reikėtų pažymėti, kad iš viso šioje rungtyje Rio kovoja 13 valčių.

Be M. Valčiukaitės ir D. Vištartaitės į kitą etapą pateko ir prieš pat žaidynes naujas sudarytas Sauliaus Ritter ir Mindaugo Griškonio duetas. Nors kartu treniravosi vos kelias savaites, lietuviai ne itin sunkiai laimėjo kvalifikacinį plaukimą, nuotolį įveikę per 6:29,11 min. Už jų nugarų finišavę Norvegijos atletai atsiliko 1,47 sek. Tiesa, į pusfinalį iškopę irkluotojai įspūdžiais su žurnalistais pasidalinti atsisakė.

Pirmą žaidynių dieną startavo dar trys Lietuvos įgulos: į ketvirtfinalį vienviečių valčių klasėje pateko 29-erių Lina Šaltytė, savo plaukime finišavusi trečia (8:35,92 min.), paskutinę akimirką į olimpinį traukinį įšokęs 18-metis Armandas Kelmelis užėmė priešpaskutinę-penktą vietą (7.34,59 min.) ir dalyvaus paguodos plaukime. Keturvietė įgula (Aurimas Adomavičius, Dominykas Jančionis, Martynas Džiaugys ir Dovydas Nemeravičius) savo plaukime užfiksavo prasčiausią laiką (5:58,70 min.), liko penkta ir taip pat dalyvaus paguodos varžybose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)