Sekmadienio rytą paaiškėjus, kad IOC suformavo specialią trijų žmonių komisiją, kuri ir lems galutinį rusų sportininkų skaičių Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, nuotaikos Rusijoje keitėsi itin sparčiai. Džiaugsmą, kad IOC ekspertai gali „reabilituoti“ tarptautinių federacijų jau suspenduotus sportininkus, pakeitė įtarinėjimai.

„Prieš Rusijos rinktinę pastatytas dar vienas barjeras“, – skelbia „Sport-Express“ ir kita šios šalies žiniasklaida.

Sekmadienio popietę Rio de Žaneire IOC vadovas T. Bachas pamėgino paaiškinti, ką veiks ši iš trijų žmonių suformuota komisija, kurią sudaro Pasaulinės šaudymo federacijos ir IOC medicininės komisijos vadovo pareigas einantis turkas Uguras Erdeneris, IOC atletų komisijos vadovė iš Vokietijos Claudia Bokel ir Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos viceprezidentas iš Ispanijos Juanas Antonio Samaranchas jaunesnysis, legendinio IOC prezidento sūnus.

Anot T. Bacho, tai bus dar vienas filtras, kuris neleis į žaidynes prasprūsti abejotinos reputacijos ir anksčiau dopingo problemų turėjusiems rusų sportininkams.

„Didžiąją dalį vykdomojo komiteto posėdžio mes skyrėme Rusijos reikalams olimpinėse žaidynėse aptarti. Nuspręsta: galutinę Rusijos sportininkų atrankos procedūrą sudarys trys etapai ir tik juos įveikę jie galės varžytis olimpiadoje“, – pareiškė jis.

Anot T. Bacho, pirmasis filtras – tarptautinės sporto federacijos. „Olimpinėse žaidynėse negali dalyvauti sportininkai, kurie anksčiau turėjo dopingo problemų“, – prieš savaitę priimtą IOC sprendimą priminė vokietis.

Antrasis filtras – sporto arbitražo teismas Lozanoje (CAS), į kurį jau kreipėsi ir plaukikė Julija Jefimova. Jeigu teismas ir priims sportininkui palankų sprendimą, jo dalyvavimą žaidynėse vis tiek turės patvirtinti ši speciali komisija, kuri ir taps trečiuoju filtru.

„Mes nusprendėme galutinį žodį patikėti šiai trijų žmonių komisijai. Ji jau pradėjo savo darbą, konsultuojasi su CAS ekspertais ir tars galutinį žodį dėl sportininkų dalyvavimo žaidynėse, – pažymėjo T. Bachas.

Pranešama, kad komisijos vadovu paskirtas turkas U. Erdeneris. Komisija savo darbą dirbs iki pat Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių starto.


Lygiai prieš savaitę IOC nusprendė, kad Rusijos sportininkų likimą nuspręs atskiros tarptautinės federacijos. Būtent tą jos ir darė visą savaitę – pavyzdžiui, tarptautinė plaukimo federacija prie žaidynių neprileido 7 kriterijų neatitinkančių rusų plaukikų (nulėmė ankstesnis dopingo skandalų šleifas), tarp kurių ir J. Jefimova, tarptautinė irklavimo federacija žaidynėse dalyvauti apskritai leido vos 6 iš 28 rusų.

Pažymėtina, kad diskvalifikuotos rusų lengvosios ir sunkiosios atletikos federacijos jokios malonės net ir iš CAS sulaukti nebegali – šie sportininkai iš žaidynių išmesti galutinai. Tuo metu dėl kitų rusų atletų aistros dar verda, laukiama, kokį sprendimą dėl J. Jefimovos priims CAS.Tikėdamasi palankaus sprendimo, rusų plaukikė jau yra nuvykusi į Rio, aklimatizuojasi ir vis dar puoselėja planus startuoti olimpiadoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)