Nuo to laiko moteris šoka jau daugiau nei 40 metų ir tai daro ne dėl meno, o dėl sveikatos. Sulaukusi gilios senatvės A. Halprin dažnai dalyvauja pasirodymuose ir moko kitus, rašo fithacker.ru.

Garbaus amžiaus moteris kitiems perduoda žinias apie tai, kaip reikia išsigydyti pasitelkus šokį. Anot moters, jos istorijoje nėra nieko neįtikėtino ar stebuklingo. „Savaiminio išsigydymo mechanizmas įdiegtas kiekvienoje kūno ląstelėje, tereikia išmokti jį paleisti“, - patikino ji.

A. Halprin tęsė savo pasakojimą apie šaunų šio mechanizmo paleidimo būdą – šokius. Tiesa, šį užsiėmimą ji pasirinko ne šiaip sau, o tam, kad apjungtų judesius su savo jausmais ir išgyvenimais.

Štai kaip dėliojosi neįprasta šios moters gyvenimo istorija. Sužinojusi apie ligą, ji į rankas paėmė dažus ir ant didžiulės drobės nupiešė joje apsigyvenusį vėžį taip, kad jį įsivaizdavo. Gavosi murzina abstrakti dėmė. Tada ji pakabino paveikslą ant sienos, pasikvietė dešimtį draugų ir po šiuo paveikslu atliko vėžio šokį. A. Halprin norėjo šokio kalba perteikti savo baimes ir abejones. Tai atrodė ganėtinai neįprastai, gal netgi baugokai. Šokdama moteris mosavo rankomis, darė staigius judesius, tūpė, šnypštė ir baubė. Šokis netgi priminė savotišką ritualą.

„Kartą vaikystėje pamačiau, kaip mano dėdė melsdamasis juda“, - pasakojo vėžį įveikusi moteris. „Tada pamaniau, kad Dievas turbūt yra šokėjas“, - vaikystės prisiminimais ir pamąstymais dalijosi garbaus amžiaus moteris.

Kaip bebūtų keista, jai šokis padėjo ir moteris visiškai pasveiko nuo vėžio.

„Mano kova su liga virto nuostabia dovana“, - tikino A. Halprin. - Iki vėžio gyvenau tam, kad šokčiau, o dabar šoku tam, kad gyvenčiau“.

Būtent meno šokti tam, kad gyventum, ji moko ir kitus pas ją ateinančius žmones. Šio metodo esmė – gilaus ryšio tarp proto, pasąmonės ir fizinio kūno užmezgimas.

Pavyzdžiui, ji prašo savo mokinių ant popieriaus nupiešti savo baimes ir išgyvenimus, viską, kas tik ateina į galvą. Vėliau pasitelkus improvizaciją reikia šį piešinį perkelti į šokį. Kitaip tariant, reikia papasakoti apie tuos pačius išgyvenimus, tačiau šį kartą tai daryti pasitelkus judesius. „Mokau žmones įsiklausyti į savo kūną“, - aiškino ji.

„Jie gydosi patys, aš tik parodau jiems resursus, tai suteikia man daug laimės.“ – džiaugėsi sunkią ligą įveikusi moteris.

Sulaukusi 93 m. A. Halprin du kartus per savaitę savo studijoje veda trijų valandų trukmės užsiėmimus ir rengia autorinius seminarus. Ji dirba ne tik su ligoniais, tačiau ir su visais, kurie nori pajausti savo kūną. Pavyzdžiui, ji rengia seminarą, skirtą tobulinti kūrybinius sugebėjimus. Šis seminaras trunka po šešias valandas penkias dienas iš eilės.

Be to, A. Halprin periodiškai rengia pasirodymus šokių festivaliuose.
Ši išskirtinė moteris jau 40 metų gydo žmones šokiu. Netgi galima pasakyti, kad ji šoka su Dievu, kuris, panašu, yra gana geras šokėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)