Pavyzdžiui, dauguma socialinių tinklų, kuriais naudojamės, priklauso JAV jurisdikcijai. Kurį laiką šių duomenų apsauga buvo „pakibusi ore“, taip keldama galvos skausmą ne tik teisininkams, tačiau ir eiliniams vartotojams bei įmonėms.

Dar 2015 m. spalio 6 d. Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismas panaikino „saugaus uosto“ sistemą, kuri iki tol reguliavo asmens duomenų judėjimą tarp ES ir JAV. Po šio sprendimo transatlantinių duomenų judėjimo teisinio reguliavimo srityje įsivyravo nežinia.

Šiandien galima lengviau atsikvėpti – Europos Komisija šių metų liepos 12 d. priėmė taip vadinamąjį ES ir JAV „privatumo skydą“ (angl. „privacy shield”). „Privatumo skydas“ – tai nauja sistema, kuri užtikrins ES gyventojų asmens duomenų apsaugą, kai jų asmens duomenys bus perduodami į JAV.

Ginti interesus bus paprasčiau

Naujoji duomenų apsaugos sistema grindžiama duomenis tvarkančių įmonių įsipareigojimais, aiškiomis apsaugos ir skaidrumo prievolėmis, veiksminga asmens teisių apsauga ir bendru metinės peržiūros mechanizmu. Nuostatų laikymosi kontrolė bus vykdoma bendromis ES ir JAV institucijų pastangomis: tai darys JAV Prekybos departamentas, Nacionalinės žvalgybos agentūra, Europos Komisija ir Europos duomenų apsaugos agentūra.

Numatytas ir gyventojų gynimo mechanizmas – asmenys, kurių teisės galimai pažeistos, galės rinktis iš kelių patogių ir nebrangių ginčų sprendimo būdų:

Renata Beržanskienė
1. Skundai gali būti teikiami ir sprendžiami ne tik pačiose įmonėse – asmenys galės kreiptis ir į nacionalines duomenų apsaugos institucijas, kurios, bendradarbiaudamos su JAV institucijomis, užtikrins skundų nagrinėjimą;

2. Skundo neišsprendus, bus pritaikytas arbitražo mechanizmas. Be to, JAV įsteigta ombudsmeno pareigybė – į jį bus galima kreiptis dėl teisių gynimo nacionalinės žvalgybos srityje.

Įmonėms – palengvinimas

„Privatumo skydas“ naudingas ne tik gyventojams – nauja sistema turėtų padėti ir įmonėms: dalyvavimas „privatumo skydo“ programoje leidžia išvengti sutarčių dėl duomenų perdavimo ir apsaugos sudarinėjimo su JAV įmonėmis ir suteikia aiškumo verslui.

Įmonėms aktualu, kad Europos Komisija naujosios sistemos priėmimo procedūrą užbaigė 2016 m. liepos 12 d. ir pranešė apie priėmimą valstybėms narėms, todėl „privatumo skydas“ įsigaliojo nuo šios dienos.

Įmonėms suteiktas laikotarpis susipažinti su nauja sistema ir užtikrinti atitikimą sistemos reikalavimams. Nuo rugpjūčio 1 d. jos galės kreiptis į JAV Prekybos departamentą dėl sertifikavimo ir dalyvavimo „privatumo skydo“ programoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)