Ypatingai galima pastebėti tokius atvejus tarp moterų, kurios augina vaikus namuose ir pamiršta skirti laiko sau, pamiršta, kad ir jos yra asmenybės su poreikiais. Tačiau vaikams paūgėjus ne viena moteris ima trokšti naujos veiklos užsiėmimu gyvenime, savęs atradimu mėgstamoje veikloje ar net verslumo galimybėmis, tačiau joms dažnai tai pasiekti trukdo drąsos trūkumas, nepasitikėjimas savimi ir žinių trūkumas.

Pokyčių metas

Šių metų pradžioje startavusiame naujame savirealizacijos ir verslumo projekte „Verslodara“, susirinkus pirmajai „Kaip atrasti mylimą veiklą ir pradėti savo verslą?“ grupei, pasirodė visos narės esančios moterys.

Vienos jų jau užsiimančios norima veikla, kaip televizijos laidą „Žalias skonis“ vedanti ir gyvo maisto mitybos klausimais besidominti, šiuo metu toliau gilinanti žinias į tai, kaip kuriamas produktas ir siekianti tolimesnių rezultatų Irena Žentalytė „Aš seniai užsiimu tuo, ką mėgstu, bet dar niekada neteko iš to pragyventi, todėl ir atėjau į šį projektą, kad mano mėgstama veikla neštų ne tik naudą žmonėms, bet ir pelną.“

Projekto įkūrėjos ir lektorės, Evelinos Tamulaitienės, nuostabai didelė dalis susirinkusių projekto dalyvių buvo moterys – motinos, šiuo metu tik auginančios namuose vaikus, tačiau norinčios užsiimti jau ir kuo daugiau. Lektorė tvirtina esą besidžiaugianti šių merginų ryžtų ir noru atrasti save ir siekti tikslų tolimesniame gyvenime.

Tris vaikus (nuo 3 iki 8 metų) auginanti, namuose tik besitvarkanti ir gamtinės žemdirbystės būdu auginanti šeimai daržoves Eligija Suchockienė prie projekto prisijungti nusprendė - „Vaikai jau paaugo ir man po truputį atsirado vis daugiau laisvo laiko, kurį norėjau investuoti į savo asmenybės augimą ir suprasti, ką norėčiau nuveikti šiame gyvenime, kas man atneštų naudą, o iš projekto įvadinio vebinaro supratau, kad čia galiu rasti tai, ko man reikia.“

Tuo tarpu šiuo metu taip pat namuose auginanti vaikutį ir prie mokymų prisijungusi Diana Brazauskė sakosi „Jau seniai buvo minčių daryti kažką savo, bet vis pritrūkdavo drąsos.“

Pokyčiai – tai pastovus virsmas, nes projekto metu buvo gilinamasi ne tik į tai, ko norima, bet mokomasi ir kaip to pasiekti.

„Pirmiausia, būtina susitarti su savimi ir nuspręsti: Jau laikas. Noriu. Noriu gyventi sau skirtą SAVO gyvenimą" – sako savirealizacijos ir verslumo projekto „Verslodara“ įkūrėja ir lektorė Evelina Tamulaitienė, bei priduria, kad projektas skirtas visiems, kurie nori save identifikuoti mylimoje veikloje ir paversti ją realiu verslu, tačiau tam niekada neturėjo laiko, drąsos arba tam trukdė dar "n" priežasčių.

Iš Moteriškumo paslapčių stovyklos

Vidiniai pokyčiai per baimių nugalėjimą

Mokymų metu moterys gilinosi į savo nerimo jausmą, baimes, kurios stabdė ir trukdė siekti toliau, taip pat gilinosi į norus ir tikslus, kuriuos norėtų įgyvendinti bei pasiekti.

„Dažnas ateina net nesuvokdamas, kad turi viską, bet paprasčiausiai bijo žengti pirmąjį žingsnį verslo link. O mokymų metu pasigilinus iš kur tos baimės kyla, pašalinus tas baimes, žmogus tiesiog ima klestėti visomis to žodžio prasmėmis“ – teigė projekto dalyvė Irena.
Moterys dalinosi, kad projekto metu ne tik sužinojo daug apie save, verslo kūrimo paslapčių, išsigrynino ko tikrai nori, jų tarpe mėgstamas veiklas, bet ir atrado daug naujų draugių.

„Projekto metu vyko daug vidinių pokyčių: sustiprėjau psichologiškai, atsikračiau užslėptų baimių, įsitikinimų, įgijau pasitikėjimo savimi, atsirado daugiau meilės sau ir gyvenimo džiaugsmo. Taip pat įgijau daug praktinių įgūdžių, kaip susikurti savo interneto svetainę, organizavimo patirties ar nuo ko pradėti savo verslą“ – įspūdžiais dalinosi pašnekovė Eligija.

Moteriškumo paslaptys

Trijų vaikų mama – Eligija, sakosi, kad jau buvo pamiršus savo moteriškumą ar net iš vis nelabai žinojo, kas tai. „Užaugus mamos „su kiaušiniais” šešėlyje, pati po truputį perėmiau tą vaidmenį ir nesijaučiau laiminga ir pamažu, nors ir nesąmoningai, šį modelį perduodu savo vaikams.“

Verslodaros mokymų metu „knaisydamosi“ po savo vidų, moterys stipriai užkabino šią moteriškumo temą, kuri pasirodė aktuali daugeliui iš projekto merginų, todėl buvo nutarta ją pagvildenti bendros praktinės užduoties - stovyklos metu.

Projekto įkūrėjos ir lektorės E. Tamulaitienės teigimu, „Šios praktinės užduoties - stovyklos esmė buvo suvienyti merginas, atskleisti jų talentus ir svarbiausia įveikti baimes organizuojant projektą bei patobulėti individualiai.“ Tačiau pašnekovė priduria, kad stovykla ne tik sulaukė didelio pasisekimo, bet projekto merginos atradusios save joje, nusprendė toliau plėtoti šį, jau verslu tapusį, projektą ir įtraukti kitas moteris ir merginas.

„Moteriškumo paslapčių“ stovyklos metu, kuri įvyko per Jonines, moterys turėjo ne vieną galimybę pabandyti tai, ko niekada gyvenime nebuvo darę – pačių projekto organizavimas ir kalbėjimas viešai prieš grupę žmonių.

Taip pat moterys galėjo išsigryninti daug suvokimų, gavo praktinių dalykų nuo mitybos, vykusiose degustacijose, iki įvaizdžio su kviestinėmis lektorėmis, o protą ilsino meniniais užsiėmimais.
„Mano pačios nuostabai, gyvo maisto degustacijoje panoro dalyvauti ir keletas vyriškių. Jums turbūt kyla klausimas, o iš kur vyrai, jei stovykla tik moterims? O va čia jums įrodymas, kad mūsų moterys tikros karalienės. Kol mamytės darbavosi ir tobulėjo, tėveliai globojo ir užsiėmė su vaikučiais“ – dalinosi įspūdžiais Irena.

„Stovykla man davė labai daug kaip asmenybei“ – tvirtino pašnekovė Diana. Stovyklos merginos galėjo atrasti save kitokiame vaidmenyje, išmokti darbo komandoje, įsiklausymo į viena kitos poreikius bei pakeliui atrasti daug įsitikinimų, blokų ir baimių, kurios ir trukdo būti savimi ir užsiimti mylima veikla.

Kaip teigia Evelina Tamulaitienė - „Gyvenimo paveikslo tapytojas esi vienas pats, o praktiniai užsiėmimai parodė, kad tai tiesa, nes viskas priklauso tik nuo paties vieno žmogaus norų, tikslų bei ryžto juos pasiekti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)