Lombok sala kadaise buvo populiari tarp atostogautojų, ypač tarp tų, kurie norėjo išvengti perpildytų Balio paplūdimių. Tačiau po 2002 m. Balyje įvykusių sprogimų, anot vietinių gyventojų, keliautojai pradėjo vengti Lombok salos bijodami, kad tas pats gali nutikti ir turistų labiausiai mėgstamose Lombok salos vietose. Nuo to laiko didžioji dalis keliautojų vyksta arba į 3 Gili salas arba Seniggigi, Kuta Lombok paplūdimius.

Tačiau Lombok saloje yra daug daugiau vietų, vertų dėmesio. Pati keliavau šioje saloje 3 savaites ir iki šiol (nors dabar gyvenu „rojaus sala“ vadinamame Balyje) tai viena iš salų, į kurias vis dar noriu sugrįžti.

Tie, kurie nori pasimėgauti ramiomis atostogomis, atrasti Indonezijos laukinės gamtos kampelius, pajausti tikrą Indonezijos gyvenimą, manau, turėtų pagalvoti apie Lombok salą kaip alternatyvą savo atostogoms Indonezijoje.

Pirmiausia Lombok saloje viskas kiek pigiau nei Balyje. Kartu galima išbandyti, pamatyti beveik viską tą patį, kaip ir Balio saloje. Didžiausi skirtumai tarp salų – religija ir žmonės. Balio saloje vyrauja hinduizmas (93 % visų Indonezijoje esančių hinduizmo religiją išpažįstančių žmonių gyvena Balyje), o Lombok saloje – islamas.

Tačiau Indonezijoje daugiau nei 87 % visų gyventojų yra musulmonai, tad būnant Lombok saloje galima pajausti tikrą didžiosios dalies Indonezijos gyventojų religinį gyvenimą. Taip pat tik Lombok saloje gyvena Sasak žmonės, kurie sudaro beveik 85 % visų salos gyventojų.

Jeigu mėgstate aštrų maistą, ši sala kaip tik jums, nes Sasak garsėja savo maisto aštrumu, taip pat yra išlikę senieji Sasak kaimai (kaip pvz.: Sade), kurių namų architektūra ir gyvenimo sąlygos atrodo nepaliestos civilizacijos. Taigi kodėl aš manau, kad Lombok sala verta tiek pat keliautojų dėmesio, kiek ir Balio sala?

Balto smėlio, krištolinio vandens paplūdimiai

Didžioji dalis paplūdimių Lombok saloje yra platūs, balti, o vanduo perregimas. Iš kai kurių paplūdimių galima iškart mėgautis paviršiniu nardymu. Pasakiškuose paplūdimiuose esu buvusi pietinėje Lombok dalyje. Mano mėgstamiausias – Selong Belanak: bangos čia nedidelės, tad galima pasimėgauti ramiu pasiplaukiojimu. Puiki vieta pradėti mokytis banglenčių sporto. Pats paplūdimys ilgas, platus – tikra atgaiva ramiam pasivaikščiojimui. O ir vandens spalva tarsi susilieja su dangumi.

Vienas iš garsiausių Lombok paplūdimių – Rožinis paplūdimys („Pink beach“), kur ankstų rytą arba saulei besileidžiant paplūdimio smėlio spalva patampa rožinė. Pats paplūdimys nėra didelis, bet labai jaukus ir darbo dienomis čia beveik neišvysite žmonių. Vos keletą minučių nuo jo yra ir Tanjung Ringgit skardžiai. Iš čia galite pamatyti Sumbawa salos kontūrus, išvysti japonų kareivių paliktų patrankų, padarytų slėptuvių skardžiuose. Beveik visuose Lombok salos paplūdimiuose nepamatysite tiek daug poilsiautojų kaip Balio populiariose paplūdimiuose (išskyrus Seniggigi, Kuta Lombok, kur atvyksta daugiausia jų). Tad poilsis juose bus atgaiva sielai.

Antras pagal aukštį Indonezijoje Rinjani ugnikalnis

Rinjani vis dar aktyvus ugnikalnis, tačiau pritraukiantis nemažai ne tik aktyvaus sporto mėgėjų. Kaip ir Balio saloje į Baturo ugnikalnį, į Rinjani galima kopti sutikti saulėtekio, pamatyti keteroje esantį ežerą, mėgautis atsiveriančiais, kvapą gniaužiančiais vaizdais.

Užkopti iki viršaus prireiks nemažai jėgų ir gali užtrukti. Tačiau kelionių operatoriai siūlo žygius nuo 2 iki 6 d. priklausomai nuo jūsų fizinio pasirengimo ir poreikių. Be to, jie pasirūpina viskuo: palapinėmis, maistu, įranga, net ir paneš jūsų turimas kuprines. Jums tereikės sekti vadovą ir mėgautis aplinka.

Daugiau nei 30 negyvenamų salų

„Gili“ iš sasakų kalbos reiškia „maža sala“, tad visos salos aplink Lombok vadinamos „Gili“ ir pridedamas konkretus vardas. Kai kurios salos didesnės ir apgyvendintos (kaip pvz.: Gili Trawangan), tačiau yra tokių salų, kuriuose nerasite nei vieno gyventojo. Tad ten tikras rojaus kampelis. Puikus būdas praleisti dieną nardant aplinkui tokią salą ar mėgautis paviršiniu nardymu, piknikauti ar tiesiog pasijausti rojaus kampelio šeimininku. Iki tokių salų dažniausiai plukdo iš anksto viešbučiuose užsakytos valtys, kartais reikia prašyti ir pačių gyventojų pagalbos ar naudotis vietinių kelionių operatorių paslaugomis.

Rojus vandens pramogų mėgėjams

Kaip ir Balio saloje, čia yra puikios vietos nardymo ir paviršinio nardymo entuziastams, pavyzdžiui Gili Meno, Gili Nanggu, Gili Gede, Sekotong, Belongas Bay, Gerupuk Bay ir pan. Taip pat nemažai banglenčių sporto mėgėjų renkasi Lombok salą, nes čia yra tinkamos vietos ne tik pradedantiesiems, bet ir labai patyrusiems, kaip pavyzdžiui Selong Belanak, Bangko Bangko (dar žinomas, kaip “Desert point”), Ekas Bay, Seger, Kuta Lombok ir t.t. Ir vėlgi - tokios pramogos čia kainuoja pigiau nei Balio saloje.

Tradicinių Indoneziečių amatų centrai

Lombok saloje yra daugybė kaimelių, kuriuose vis dar puoselėjami tradiciniai indoneziečių amatai, tokie kaip medžio, bambuko, kriauklių drožyba, audimas, keramika ir pan. Nors, atrodytų, ir Lietuvoje galime tai pamatyti, tačiau Azijos kultūros spalvos, ornamentai suteikia kiek kitokį prieskonį. Čia galima nusipirkti viską tiesiog iš pačių gamintojų, kurie savo gaminius parduoda Balyje esantiems prekeiviams.

Įspūdingo grožio mečetės ir Hindu šventyklos

Nors daugelyje Indonezijos salų vyrauja islamas, tačiau Lombok saloje ypač sostinėje Mataram galite išvysti įspūdingo dydžio ir grožio mečetes, kurios visu gražumu suspindi naktį. Jeigu turite galimybę, būtinai pravažiuokite, kai tik sutems, bent pro pagrindinę salos Selong Great mečetę.

Seniausia mečetė Lombok saloje Masjid Bayan Beleq neprimins moderniųjų, bet verta aplankyti. Jeigu mečetės ne tiek įdomios, yra kelios vietos, kur galite aplankyti ir hindu šventyklas: Pura Meru, Pura Lingsar, Pura Narmada, Pura Batu Bolong (kuri nedaug, bet primena Tanah Lot šventyklą Balyje) ar Pura Suranadi.

Ryžių laukai, kavos, tabako plantacijos

Vienas iš žymiausių ryžių laukų Lombok saloje – Tetebatu, ne kiek nenusileidžia grožiu ryžių laukams Balje. Ryžių laukus kalnuose galima pamatyti ir keliaujant iš Šiaurės Lombok dalies link Pietų ir renkantis ne pagrindinius kelius, o kiek atokesnius. Kartu Lomboke galite aplankyti ir kavos, tabako, vanilės, cinamono plantacijas, čia pat vietoje nusipirkti šių gaminių ar jų paragauti.

Pasakiški kriokliai

Balyje galima aplankyti nemažai krioklių, tačiau išsimaudyti po jais galite ir Lombok saloje. Šiaurėje esantys Tiu Teja, Tiu Kelep ar Sendang Gile nepaliks nei vieno abejingo. Centrinėje Lombok dalyje galite aplankyti Benang Kelambu ar Benang Stokle krioklius. Tikiu, kad jų yra ir daugiau, tik reikia skirti daugiau laiko bendraujant su vietiniais gyventojais ir prašant jų pagalbos parodant kelią.

Ir tai tik dalis dalykų, ką galite padaryti, aplankyti, pamatyti Lombok saloje. Jeigu manote, kad to neužtenka, galite aplankyti perlų fermas – pamatyti, kaip auginami moliuskai, kaip jie prižiūrimi, atrenkami.

Matėte daugybę juokingų beždžionių nuotraukų iš Balio salos? Lombok saloje taip pat galite jas sutikti beždžionių miške – jos tiek pat agresyvios ir suktos, kaip ir Balyje. Lombok sostinėje Mataram galite aplankyti senamiestį, kuriame vis dar išlikę olandų statybos pastatai. Čia taip pat galite apsipirkti ir tradiciniame vietiniame turguje. Pamatyti 3 didžiąsias Gili salas iš aukštai ir palydėti saulėlydį galite nuo Malimbu apžvalgos aikštelės. Turint šiek tiek daugiau laiko, galima tiesiog pravažiuoti pro kaimelius, esančius Centrinėje, Šiaurės, Rytų Lombok dalyse ir pajausti laiko beveik nepaliestą vietinių žmonių gyvenimą.

Kaip jūs manote, ar ši sala vis dėlto verta dėmesio?

Viktorijos gyvenimo akimirkas Indonezijoje galite sekti http://lifeinbigtent.com (tinklalapyje), Facebook arba Instagram paskyrose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)