Kartais agurkai atrodo lygūs, gražūs, kvepia, o atsikandi ir pajunti – kartus. Na, galima nulupti, nes daugiausia kartumo kaupiasi žievėje, bet tai ne išeitis.
Apie 95 proc. agurkų sudaro vanduo. Juose labai nedaug baltymų, riebalų ir angliavandenių, tad agurkai – populiarus dietinis produktas. Kodėl gi agurkai apkarsta?
Kartumo suteikia medžiaga kukurbitacinas. Kartumas – agurkų reakcija į bet kokį stresą, t. y. nepalankias sąlygas, teigia supersadovnik.ru.
Agurkų kartumo priežastys
Dažniausia agurkų kartumo priežastis – drėgmės trūkumas. Iš tiesų nėra vieno atsakymo. Taigi dėl kokių sąlygų pakinta agurkų skonis?
- per retai laistoma,
- nereguliariai laistoma,
- laistoma šaltu vandeniu,
- stipriai svyruoja temperatūra,
- dirvos sudėtis,
- tręšimas arklių mėšlu (agurkai tręšiami tik karvių mėšlu),
- prastos rūšies sėklos, iš kurių išauga genetiškai linkę į kartumą agurkai, kaip laukinės rūšys.
Ar galima valgyti karčius agurkus?
Termiškai apdorojant kukurbitacinas skyla, tad karčius agurkus galima konservuoti, marinuoti, galima pagaminti iš jų salotas žiemai.
Galimas dar vienas variantas – karčius agurkus galima naudoti kaip kosmetinę priemonę – kaukėms.
Išvestinės hibridinės rūšys nebūna karčios
Jei nenorite eksperimentuoti su sąlygomis, o mieliau pasinaudotumėte šiuolaikinės selekcijos teikiamomis galimybėmis, rinkitės nekarčius hibridus. Ant tokių rūšių sėklų pakelių bus parašyta – „be genetinio kartumo“.