Ką numato taisyklės

Turint B kategorijos vairuotojo pažymėjimą, vairuojamas automobilis gali būti sujungtas su priekaba, kurios didžiausioji leidžiamoji masė ne didesnė kaip 750 kg.

Automobiliai taip pat gali būti sujungti su priekaba, kurios didžiausioji leidžiamoji masė didesnė kaip 750 kg, tačiau šio junginio didžiausioji leidžiamoji masė turi būti ne didesnė kaip 4250 kg.

Automobilio ir priekabos, kurios didžiausioji leidžiamoji masė didesnė kaip 750 kg, junginį, kurio didžiausioji leidžiamoji masė didesnė kaip 3500 kg, leidžiama vairuoti tik išlaikius įgūdžių ir elgsenos patikrinimo egzaminą valstybės įmonėje „Regitra“.

Pažeidimų vis mažėja

Priekabos sudaro 8,53 proc. visų į technines apžiūras atvykstančių priemonių. Priekabos taip pat turi būti apdraustos ir privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu.

„Būtent šie reikalavimai dažniausiai pažeidžiami – nėra techninės apžiūros ar negalioja draudimas. Tai pagrindiniai pažeidimai“, – sako Kauno apskrities VPK Kelių patrulių kuopos vadas Ramūnas Kemzūra.

Beje, už priekabą be techninės apžiūros teks pakloti tokią pačią baudą, kaip ir už automobilio analogišką pažeidimą.

„Retai, bet pasitaiko, kad būna sugadintas kabinimo įtaiso apsauginis mechanizmas. Užkabinus priekabą ar namelį ant ratų, būtinas apsaugos mechanizmas. Pasitaiko tokių atvejų, tačiau, jei yra tokie pažeidimai, tai namelis ar priekaba neturi techninės apžiūros. Tokiu atveju baudžiama dėl techninės apžiūros neatlikimo, o bauda – tokia pati, kaip neturint automobilio techninės apžiūros“, – sako R. Kemzūra.

Policijos pareigūnai pastebi, kad pažeidimų susijusių su priekabomis vis mažėja, nes mažėja ir pačių priekabų.

„Pastebime, kad kuo toliau, tuo mažiau lengvosios transporto priemonės tempia netvarkingas priekabas. Labai nedaug tokių atvejų. Galbūt tai lėmė, kad yra daug nuomos punktų. Matyt, tai nuosavas priekabas išstūmė. Matyt, neapsimoka žmogui rizikuoti, tempti netvarkingą priekabą ir gauti baudą, geriau jau išsinuomoti. Spėjame, kad rinka būtent taip pasiskirstė. Manau, kad tai nulėmė pažeidimų mažėjimą“, – sako R. Kemzūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)