„Aš laikausi tradicinių pažiūrų“, – sakė ekonomistas Gitanas Nausėda, šeimą vadinantis pagrindu, ant kurio kuriama valstybė.

„Stipri valstybė be stiprios šeimos – neįmanoma. Tačiau pasisakyti už stiprią šeimą reikia ir todėl, kad tik normalioje, darnioje šeimoje žmogus gali būti laimingas“, – teigė ekonomistas.

Telekomunikacijų bendrovės „Tele 2“ vadovui Petrui Masiuliui santuokinė šeima – geriausia ir vaikams, ir jų tėvams: „Visi moksliniai tyrimai, visa psichologija apie tai kalba. Ir visose pasaulio šalyse visur tas pats“.

Su žmona Alanta tris vaikus auginančiam P. Masiuliui šeima – didžiulė atrama: „Žmogui pasitarti su kitu žmogumi, kuriuo pasitiki, yra būtina. Tada daug lengviau dirbti ir priimti sprendimus. Man šeima yra užuovėja, džiaugsmo, stiprybės ir ramybės šaltinis“.

P. Masiulio įsitikinimu, šalies valdžia turi atstovauti visus mūsų šalies žmones ir mažiau kreipti dėmesio į mažų grupelių garsius šūkavimus: „Valstybė klysti negali. Politikai turi elgtis teisingai, kaip jos piliečiams geriausia. Ir jeigu santuoka yra geriausia žmonėms, turi tai įtvirtinti Konstitucijoje bei už tai kovoti, nes tai galiausiai bus didžiausia nauda visai visuomenei“, – įsitikinęs jis. Verslininkui keista girdėti, kad politikai atsainiai žiūri į šeimos sampratą.

Pasidalijo jautriu vaizdo įrašu

Posėdžio, kai Seimas turi apsispręsti dėl šeimos ir santuokos santykio LR Konstitucijoje, išvakarėse socialiniuose tinkluose P. Masiulis su žmona pasidalijo jautriu vaizdo įrašu, kuriame abu kalba apie vienas kitą ir šeimą.

„Mūsų Konstitucija nustato, kad šeima yra valstybės ir visuomenės pagrindas. Konstitucinis Teismas 2011 m. rugsėjo 28 d. nutarime pripažino neatsiejamą ir neginčijamą santuokos ir šeimos ryšį bei nurodė, kad toks šeimos modelis neabejotinai turi išskirtinę vertę visuomenės gyvenime, užtikrina tautos ir valstybės gyvybingumą bei istorinį išlikimą. Taigi projektas, kuriame šeimos samprata susiejama su santuoka bei motinyste ir tėvyste, yra fundamentalios svarbos”, – sakė Laisvos visuomenės instituto vadovė, teisininkė Kristina Zamarytė-Sakavičienė, pabrėždama, jog Konstitucijos pakeitimas nediskriminuos atskirų asmenų grupių, kaip kartais teigiama.

Ne santuokoje gyvenančios poros su bendrais vaikais – irgi šeima

„Pagal Konstitucijos pataisą nesusituokę asmenys būtų laikomi šeima, jei turėtų bendrų vaikų, kadangi juos sietų bendra tėvystė/motinystė. Pagal pastarąjį principą (šeima kyla iš tėvystės ir motinystės) šeima būtų laikomi ir vieniša mama ar tėvas, auginantys vaiką; kartu gyvenantys broliai/seserys; seneliai/anūkai; įtėviai ir jų įvaikinti vaikai. Taigi pataisa neįneštų esminių naujovių ir jokios diskriminacijos į Lietuvos teisinę sistemą” – sakė Laisvos visuomenės instituto vadovė.

Anot teisininkės, kartu gyvenantys, bet neišreiškę valios susituokti ir sukurti iš santuokos kylančius šeimos teisinius santykius asmenys negali būti laikomi šeima, kuri yra visuomenės ir valstybės pagrindas, nes tai pažeidžia santuokos nesudariusių asmenų laisvą apsisprendimą – kurti šeimą ar nekurti.

„Santuoka užtikrina, kad šeima kuriama savanoriškai. Nustojus santuoką laikyti būtinu šeimos kriterijumi, iš bendrai gyvenančių asmenų atimama teisė patiems nuspręsti, ar jie nori save viešai apibrėžti kaip šeimą. Po Konstitucinio Teismo nutarimo klausimas, kas yra šeima, tampa nebe asmenų laisvo apsisprendimo, bet faktinių aplinkybių klausimu,” – komentavo Kristina Zamarytė-Sakavičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)