Skaitydama straipsnius pastebėjau, kad savo nuomonę dažniausiai reiškia mokiniai, kuriems mokykloje sekasi ne itin gerai, bet šį kartą aš norėčiau viską apžvelgti gerai besimokančios merginos akimis. Mokykloje mano rezultatai tikrai labai geri (trimestrų vidurkiai būna apie 9,5), tačiau mokyklos nekenčiu...

Tikrai nesu verčiama mokytis. Nuo mažens esu auklėjama taip: turi nešti atsakomybę už visus savo darbus, atlikti visas pareigas ir t.t. Taigi iki šiol mokiausi vien dėl to, kad reikia. Ir tik neseniai pradėjau ieškoti mokymosi esmės, kurią vargiai randu. Mokausi galybės dalykų, kurių man tikrai niekada gyvenime nereikės, eikvoju savo sveikatą iki išnaktų ruošdama namų darbus, kenčiu nuolatinį spaudimą iš mokyklos vien tam, kad būtų nesunku įstoti į universitetą – ar verta? Ar taip užtikrinsiu sau gerą ateitį? Dėl atsakymo tikrai abejoju.

Mokykloje dar neišmokau (ir žinau, kad neišmoksiu), kaip mokėti mokesčius, pildyti deklaracijas, suteikti pirmą pagalbą, bet, ačiū Dievui, žinau Pitagoro teoremą! Juokinga, tiesa? Dažnai lietuvių kalbos pamokų metu gauname klausimus, prasidedančius žodžiais „Kaip manai“, bet jei tavo nuomonė skiriasi nuo nustatyto atsakymo į klausimą, esi neteisus, nors kiekvienas žmogus mąsto individualiai.

Kai neužskaito savaip atsakyto klausimo, mokinys pradeda bijoti reikšti savo nuomonę, yra įspraudžiamas į kažkokius nesąmoningus rėmus. Tuo aš esu labiausiai pasipiktinusi, kadangi tada ir bendraudamas su kitais asmuo nedrįsta pasisakyti, bijodamas, kad jo nuomonė nesutaps su kitų.

Tiesa, dauguma mokytojų yra labai seni ir vis dar moko sovietmečio metodais, kurie tikrai netinka šiuolaikiniams vaikams. Jiems visiškai nerūpi ar vaikas supranta, ar ne – svarbiausia išdėstyti pamoką. Dažnai yra tyčiojamasi iš mokinių klaidų rašiniuose ir testuose. Mokykla bus pats blogiausias mano jaunystės prisiminimas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo nuomone, paprieštarauti ar pasidalyti patirtimi? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Egzaminas“.