Toks susitarimas pasiektas praėjus kelioms savaitėms po to, kai buvo paskelbti vadinamieji „Panamos popieriai“, atskleidę, kad viena Panamos teisininkų firma padėjo pasaulio turtingiesiems slėpti savo turtą ir vengti mokesčių. Dėl to Panama susilaukė tarptautinės kritikos ir raginimų savo finansų sektorių padaryti skaidresnį. Priešingu atveju šalis gali būti įtraukta į „mokestinių rojų“ juodąjį sąrašą.

Nors Panamos valdžia ne kartą kartojo, kad to siekia, ir įgyvendino tam tikrų reformų, šalis nebuvo prisijungusi prie Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nustatyto tarptautinio standarto automatiškai dalintis mokestine informacija.

Trečiadienį pasirašytas susitarimas tebuvo formalumas, kuriuo oficialiai patvirtinamas jau šiuo metu vykstantis dvišalis JAV ir Panamos dalijimasis informacija apie bankų sąskaitas. Šalys jau yra pasirašiusios atskirą susitarimą dėl dalijimosi mokestine informacija.

„Panama ir toliau progresuoja finansų ir fiskalinio skaidrumo srityje“, – sakė Panamos finansų ministras Dulcidio De La Guardia, pasirašęs susitarimą su JAV ambasadoriumi Johnu Feeleyiu.

Ministro teigimu, susitarimas rodo, kad Panama bendradarbiauja „kovoje su mokesčių vengimu, pinigų plovimu ir teroristų finansavimu“.

Šis susitarimas lesi Jungtinėms Valstijoms stebėti JAV piliečių sąskaitas Panamoje ir užkirsti kelią mokesčių vengimui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)