Taip elgiasi net 82 proc. apklausos dalyvių. Kas antra (49,5 proc.) apie kosmetikos priemones skaito gamintojų ar prekybininkų interneto svetainėse, kas trečia – žurnaluose. Kita vertus, kosmetika besidominčios lietuvės nevengia konsultuotis ir su specialistais – jų patarimo klausia 41 proc. apklausos dalyvių. Tuo tarpu draugių patarimų klauso kiek mažiau nei 20 proc.

„Ieškoti informacijos internete šiandien labai patogu, tačiau reikėtų atminti, kad kiekvieno žmogaus oda yra unikali ir turi individualius poreikius, o jiems patenkinti būtini taip pat individualūs sprendimai, kuriuos geriausiai nustatyti padeda profesionalūs specialistai, dažnai įžvelgiantys kur kas gilesnius odą būklę lemiančius veiksnius nei pastebima veidrodyje“, – sako kosmetikos ir parfumerijos tinklo „Douglas“ odos priežiūros ekspertė Deimantė Jankauskienė.
„Douglas“ odos priežiūros ekspertė Deimantė Jankauskienė

Kaip rodo apklausos duomenys, absoliuti dauguma moterų veido priežiūrai skirtas kosmetikos priemones renkasi vadovaudamosi svarbiausiais specialistų įvardijamais kriterijais – visų pirma įvertinusios odos tipą ir esamą būklę. Taip elgiasi atitinkamai 73 ir 63 proc. kosmetikos pirkėjų.

Didžioji dalis moterų – 62 proc. – kasdienei veido priežiūrai naudoja vidutiniškai 3-4 kosmetikos priemones, apytiksliai kas penkta – 27 proc. – 1 arba 2. 5 ir daugiau odos priežiūros priemonių kasdien renkasi kas 10 vartotoja ir vos pusė procento sako nenaudojančios jokių odos priežiūros produktų.

Bene dažniausiai šalies kosmetikos vartotojų naudojamos odos priežiūros priemonės – dieninis drėkinamasis kremas, specialiai veidui skirtas prausiklis ir kosmetinė kaukė. Juos kasdien naudoja atitinkamai 83, 73 ir 70 proc. apklausos dalyvių. 65 proc. greta įprastų odos valymui skirtų priemonių papildomai naudoja ir kosmetinį šveitiklį, beveik 50 proc. reguliariai naudoja naktinį maitinamąjį ir paakių sričiai skirtus kremus.

Įdomu tai, kad prieš senėjimo požymius veikiančias priemones renkasi mažuma. Tarp vyresnių nei 35 metų moterų priemones nuo raukšlių naudoja tik kas ketvirta. Pasak D. Jankauskienės tam įtakos turi įsisenėjusi nuostata, jog šias priemones renkasi tik pagyvenusios damos.

„Negrįžtami odos pakitimai vyksta jau trečiajame gyvenimo dešimtmetyje, tačiau jie dar ilgai lieka nepastebimi. Odos senėjimas, tai sudėtingas biologinis procesas veikiamas tiek genetinių, tiek išorės veiksnių. Tam įtakos turi ne tik įgimtas biologinis laikrodis, bet ir žalingi įpročiai, nesubalansuota mityba, taip pat ir oro užterštumas ar per didelis kiekis saulės spindulių. Bėgant metams, oda lėčiau atsinaujina, jos audinys plonėja netenka elastingumo – taigi ji praranda vis daugiau drėgmės, atsiranda raukšlių, pigmentinių dėmių. Sustabdyti šio proceso neįmanoma, tačiau įmanoma jį sulėtinti, tinkamai prižiūrint ir puoselėjant odą nuo pat jaunystės“, – sako D. Jankauskienė.

Tiesa, specialistų kabinetuose reguliariai lankosi tik kiek daugiau nei 20 proc. apklaustųjų. Didžioji dalis – 38 proc. į jų rankas atsiduoda tik susidūrusios su konkrečia odos problema. Dar apie 16 proc. pripažįstą ten užsukančios tik gavusios dovanų kuponą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)