"Fitch" taip pat pranešė suteikusi "Snorui" individualų D/E reitingą su pozityvia perspektyva bei patvirtinusi banko trumpalaikių paskolų reitingą B.

Kaip teigiama "Fitch" pranešime, "Snoro" reitingai buvo peržiūrėti bankui rengiantis šių metų balandžio mėnesį įstatinį kapitalą padidinti 1,2 mlrd. litų. Šiuo metu "Snoro" įstatinis kapitalas yra 137 mln. litų.

"Fitch" pranešime teigiama, kad padidinus "Snoro" įstatinį kapitalą, šis bankas taps didžiausiu pagal turtą banku Baltijos valstybėse.

"Gautas lėšas bankas panaudos veiklos plėtrai, įskaitant naujas veiklos rūšis, o tai neišvengiamai pakeis banko veiklos rizikingumą. Tačiau kokią reikšmę turės šios permainos, vertinti dar anksti", - teigiama "Fitch" pranešime.

"Snoro" akcininkai pernai gruodžio viduryje nutarė išleisti 1,2 mlrd. litų akcijų emisiją, kurią už nominalią kainą ketina nupirkti Monako kunigaikščių dinastijos atstovas Philipas Grimaldi, vadovaujantis keliems dideliems Londone veikiantiems fondams.

Tikėtina, kad akcijų jis pirks per didžiausią banko akcininką "Incorion Investment Holding Company", dabar valdantį 49,9 proc. "Snoro" kapitalo.

"Fitch" nurodo, kad pastaraisiais metais "Snoras" sparčiai plėtė savo veiklą Lietuvoje ir skyrė vis didesnį dėmesį mažmeninei rinkai ir verslo klientams. Pabrėžiama, kad bankas padidino indėlių bei išduotų kredito kortelių skaičių, persiorientavo nuo pelningų, bet rizikingų investicijų į Rusijos ir NVS vertybinius popierius į paskolų rinką.

Kita vertus, "Fitch" atkreipia dėmesį, kad banko paskolų koncentracija išlieka didelė, o jo pelningumas mažėja, nes "Snoras", siekdamas išplėsti mažmeninę rinką, susiduria su vis didėjančia konkurencija. Du didžiausi šalies bankai (Vilniaus ir "Hansa-LTB" - BNS) naudojasi užsienio nuosavybe ir pigesniu finansavimu.

"Dėl ženklių investicijų į mažmeninės bankininkystės plėtrą ir informacijos technologijas atsiradusios didelės veiklos išlaidos atsiliepia banko pajamoms", - nurodo "Fitch".

Per vienuolika 2001 metų mėnesių "Snoras" uždirbo 5 mln. litų grynojo pelno, jo turtas išaugo 24,7 proc. iki 777 mln. litų, paskolų portfelis - 29 proc. iki 482 mln. litų, indėliai - 37 proc. iki 570 mln. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją