Prekybos centrų, saugos tarnybų vadovams nekyla jokių abejonių, kad moterys sugeba patikimai saugoti turtą bei palaikyti tvarką. Priešingai – pašnekovai tikino, kad neretai jos net geriau tvarkosi už vyrus.

Mažiau problemų

Priimant moteris į apsaugos tarnybas, gero fizinio pasirengimo ne visur reikalaujama. Pagrindinis dėmesys skiriamas charakterio savybėms – moteris turi būti griežta, atsakinga, mandagi. Sportinis pasirengimas praverčia norinčioms įsidarbinti „VP Market“ prekybos tinkle. „Moterys turėtų būti sportiškos – judrios, fiziškai ištvermingos. Tačiau joms labai retai tenka panaudoti fizinę jėgą, nes yra specialios pagalbos iškvietimo priemonės. Moterims gal kiek sunkiau, kai turi šeimą, nes dirbti reikia nuo ryto iki vakaro“, - sakė „VP Market“ apsaugos padalinio vadovas Vygantas Kuprys. Anot jo, moterys darbe kelia mažiau problemų nei vyrai: „Vyrus sunkiau „perlaužti“, jie karštesni, nesugeba susilaikyti, kai juos įžeidinėja pirkėjai, o moterys kur kas kultūringesnės“.

Moterys apsaugininkėmis dirba jau ne vienus metus. Tačiau anksčiau žmonės nedaug jų matydavo, nes dažniausiai jos dirbdavo, pasak V. Kuprio, analitinį darbą – prižiūrėdavo filmavimo įrašus, dirbdavo operatorėmis prie pulto. „Priešingai nei šiandien, anksčiau jos nedėvėdavo apsaugos uniformų, todėl žmonėms susidaro įspūdis, jog moterys apsaugoje pradėjo dirbti tik šiais metais“, - sakė V. Kuprys. „VP Market“ apsaugos padalinio Klaipėdos filiale dirba apie dešimt moterų, Vilniuje – apie penkiolika. Augančiam moterų apsaugininkių skaičiui, anot vadovo, įtakos turi ir tai, jog dėl darbo jėgos emigravimo į užsienį sumažėjo vyrų pasirinkimas.

Ginklo neduoda

Prekybos centrai Big ir „Iki“ samdo „Argus“ saugos tarnybą, kurioje taip pat dirba kelios dešimtys moterų. Prekybos centrų atstovai minėjo neprieštaraują, kad tarnyba parduotuvių turtą saugoti atsiunčia moteris. Klaipėdos pramogų ir prekybos centro Big administratorius Vitalijus Karpovas teigė, kas moterys apsaugoje pas juos dirba nuo pat veiklos pradžios. „Mums nėra didelio skirtumo, kas saugo, moteris apsaugininkes vertiname pozityviai. Dar nėra tekę girdėti, kad žmonės į jas žiūrėtų skeptiškai“, - sakė V. Karpovas. Prekybos centrams moterų apsaugininkių reikia dar ir todėl, kad pagal įstatymus moteris gali apieškoti tik moteris.

Saugos tarnybos „Argus“ generalinis direktorius Romualdas Jonaitis teigė, kad anksčiau darbo rinkoje buvo kitoks vyrų ir moterų užimtumo pasiskirstymas. „Galbūt apsaugoje labiau reikalinga vyriška jėga, bet nenuvertiname ir moterų galimybių bei sugebėjimų. Jos savo pareigas atlieka labai gerai, kartais geriau nei vyrai, nes moterys yra kruopštesnės“, - sakė R. Jonaitis. Anot pašnekovo, pastaruoju metu moterys, ieškančios darbo, į apsaugos tarnybą kreipiasi žymiai drąsiau. Šiandien firmoje „Argus“ tiesiogiai su apsauga dirba 35 moterys, po keturiolika moterų dirba autobusų kontrolierėmis ir pulto operatorėmis. Norinčioms dirbti apsaugoje, nekeliama didelių reikalavimų, svarbiausia – turėti bent vidurinį išsilavinimą, būti ne mažiau kaip 21 metų, fizinis pasirengimas nėra pagrindinis kriterijus. Jos yra specialiai apmokomos, tačiau kol kas ginkluotos moterys apsaugos tarnyboje nedirba.

Nesijaučia išskirtinės

Apsaugos firmoje „Daranata“, kuri tarp saugomų objektų aptarnauja ir „Norfos“ prekybos centrus, iš viso apsaugininkėmis dirba trisdešimt moterų, apie dešimt iš jų - Klaipėdoje. „Daranatos“ Žemaitijos regiono direktorius Sergejus Glinevičius minėjo, kad iš apsaugos darbuotojų daugiausiai reikalauja atidumo ir loginio mąstymo. Jei iškyla kokių problemų, jas padeda spręsti kartu komandoje dirbantys vyrai.

„Norfoje“ apsaugininkėmis dirbančios devyniolikmetės Monika Kazlauskaitė, Jovita Kryžiūtė ir 23 metų Ingrida Rudytė teigė, jog šį darbą pasirinkusios atsitiktinai, tačiau juo yra patenkintos. Jau keletą mėnesių dirbančios merginos tikino, jog ši profesija reikalauja atsakingumo, griežtumo, tačiau iki šiol jokių problemų nekilo. Trijulei neteko išgirsti replikų dėl pasirinkto darbo. „Galiu paprieštarauti, vyrai šiandien taip pat dirba kulinarais. Nematau nieko ypatinga, jog dirbu apsaugininke. Šiais laikais nebeskirstome – čia vyriškas, o čia moteriškas darbas“, - sakė neakivaizdžiai socialinę pedagogiką studijuojanti Jovita.

Nors apsaugos kolektyve visada šalia stovi vyrai, kartais ir merginoms tenka panaudoti fizinę jėgą. „Kartą girtas vyras parduotuvėje atsisuko mineralinio vandens butelį ir pradėjo gerti. Liepiau jam duoti nuskenuoti prekės kodą, kad susimokėtų už tai, ką išgėrė. Jis davė kasoje nuskenuoti, bet neturėjo pinigų susimokėti. Vyriškis su tuo mineraliniu vandeniu puolė prie durų, o aš - už rankų ir sakau, kad niekur jis neis. Teko jį laikyti. Paskui pro šalį ėjusi moteris pasigailėjo jo, kad nereikėtų turėti reikalų su policija, ir davė pinigų susimokėti už tą mineralinį vandenį“, - pasakojo daugiau nei pusę metų apsaugininke dirbanti Ingrida.

Trijulė tikino, jog su apsaugos darbu moterys gali puikiai susitvarkyti. Pačioms dar nebuvo kilę minčių viską mesti ir pasirinkti kitą darbą. Darbas vyriškame kolektyve reikalauja griežtumo, o tai joms suteikia daugiau pasitikėjimo savimi.

Tinka ne visur

Ne viena moteris iš apsaugos tarnybos „Falck Security“ prižiūri objektus. Čia dirbti apsaugininkėmis priimama nuo 18 metų. „Mes orientuojamės, kad moteris galėtų dirbti dienos metu, kai galima prižiūrėti administracinius pastatus, gamybinius objektus, pavyzdžiui, „Klaipėdos Smeltės“ perėjoje kontroliuoti pėsčiuosius. O ten, patikėkite, žmonių kontingentas labai spalvingas, tačiau moterys sėkmingai tvarkosi. Mes netgi mieliau į darbą priimame moteris nei studentą vaikinuką, nes jos yra atsakingesnės“, - pasakojo „Falck Security“ fizinės apsaugos skyriaus vadovas Darius Kiaupas. Pašnekovas pripažino, jog anksčiau į moteris kiek kitaip žiūrėdavo, o prie modelio, kai jas priima į apsaugos postą, prieita neseniai.

Fizinis pasirengimas moterims nebūtinas, nes, iškilus problemai, jos visada gali pasinaudoti pagalbos iškvietimo priemonėmis. Nors buvo atvejis, kai viena moteris netiko į apsaugos darbuotojus, pasak D. Kiaupo, ji buvo per „minkšta“. Tarnyboje dar nėra buvę, kad apsaugininkė nesusitvarkytų su savo pareigomis ir paliktų darbą. „Viena moteris išėjo, bet todėl kad laukėsi vaiko“, - prisiminė fizinės apsaugos skyriaus vadovas.

Kitai moteriai sykį teko susidurti su neblaiviu vairuotoju, kuris bandė be leidimo patekti į administracinį pastatą. Apsaugininkė užstojo kelią, tačiau vyriškis agresyviai pasipriešino. Ji iškvietė greitojo reagavimo pajėgas ir problema buvo išspręsta.

D. Kiaupas minėjo, jog dar nė vienas jų apsaugos tarnybos užsakovas neprieštaravo, kad jų patalpas saugotų moteris: „Sako, kodėl gi nepriimti. Jiems tai – naujovė. Moteris noriai priima ir jomis pasitiki, kaip ir mes. Dar neteko sulaukti nusiskundimų“.

Kol kas nė viena moteris uostamiestyje nedirba saugos bendrovėje „Apsaugos komanda“. Klaipėdos filialo vadovas Vladimiras Stankejevas sakė, kad ateityje planuojama saugoti administracinius pastatus, kur galėtų dirbti ir moterys. Tačiau dabar daugiausiai jie saugo statybų aikšteles, gatves. Darbas dažniausiai yra naktinis, todėl moterims nelabai tinka.