Prieš tris mėnesius, kad būsto kainos didės, manė 52 proc. gyventojų, kad mažės, - 13 proc., kad bus tokios pat, - 23 proc. Panašūs gyventojų lūkesčiai, kai pusė jų ar kiek daugiau negu pusė tikisi būsto kainų kilimo, jau laikosi beveik metus, nuo pat 2015 m. birželio.

Pasak SEB banko šeimos finansų ekspertės Julitos Varanauskienės, didesnių būsto kainų lūkesčius galima sieti su bendrais geresniais lūkesčiais.

„Kai žmonės laukia geresnės arba bent jau ne blogesnės finansinės padėties, didesnių arba bent jau stabilių pajamų, logiška, kad jie mano, jog ir būsto kainos galėtų didėti. Tuo metu naujausi statistiniai duomenys rodo, kad būstas vidutiniškai brangsta šiek tiek lėčiau negu didėja vidutinis darbo užmokestis", - sako J. Varanauskienė.

Būsto kainų kilimo Lietuvoje per ateinančius 12 mėnesių kiek dažniau tikisi kaimų ir mažesnių miestų gyventojai (58 proc.), o didmiesčių gyventojai dažniau negu kiti nurodo, kad būsto kainos liks tokios pat (30 proc.).

„Jau keletą metų stebime, kad šalies sostinėje kainos pamažu kyla, o likusioje Lietuvos dalyje ryškesnių pokyčių nematyti - kainos arba nedidėja, arba būsto rinka sustingusi. Gali būti, kad mažesnių miestų ar kaimų gyventojai nuomonę susiformuoja girdėdami žinias apie kainų pokyčius sostinėje", - teigia J. Varanauskienė.

Gyventojų apklausą apie būsto kainų lūkesčius Lietuvoje SEB banko užsakymu atliko bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų bendrovė "Baltijos tyrimai" šių metų kovą. Apklausti 1 037 Lietuvos gyventojai iš 122 vietovių, kurių amžius 15-74 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)